maandag 9 maart 2015

Voorjaar

Wat was het vandaag weer een heerlijke voorjaarsdag. Heerlijk om lekker te gaan wandelen of fietsen misschien. Maar daar had ik geen tijd voor. Geen nood. Ook in en om het huis is het nu fijn om bezig te zijn! Alleen al doordat je alle ramen kunt open doen en je alles goed ziet in het heldere zonlicht.

Er waren hier al een paar weken twee rolluiken kapot. Een elektrisch en een mechanisch rolluik. Deze rolluiken zaten al die tijd dicht. Waardeloos, want zo konden ook de ramen niet open en moest steeds de lamp aan. Ik was een beetje traag om een monteur te bestellen, want de portemonnee was leeg. Toen ik eindelijk m'n vaste rolluikmonteur belde, bleek deze niet te kunnen werken vanwege een nieuwe knie. Ik kreeg het nummer van een collega, die zijn klanten overnam. Prompt duurde het nòg weer een week voor ik die belde en er werd een afspraak gemaakt. Dinsdag 10 maart zou de monteur komen. Ik keek er al helemaal naar uit dat de boel weer gerepareerd zou zijn en was dus blij verrast, toen het busje van de monteur vandaag al voorreed! Er was een gaatje in de agenda en ze (ze waren met z'n tweeën) kwamen vragen, of ze een dag eerder aan de slag konden. Ja, GRAAG!

Een uurtje later was alles gefikst. De ramen gingen open en licht en lucht stroomden binnen. Ik vierde het voorjaar vandaag dubbel :-).

Ondanks m'n drukke maandagprogramma propte ik er nog een werkje tussen: het raam met het kozijn van één van de slaapkamers waar het rolluik dicht gezeten had werd lekker gesopt en gezeemd. Het was een genot.

Wat nog meer een genot was? De dekbedhoezen aan de waslijn en vanmiddag droog, schoon en fris weer op de bedden.

En:

de bijen! Zaterdag had ik al snel een korte inspectie gedaan. De allereerste voorjaarsinspectie. Hoewel het zaterdag een goede temperatuur was voor dit klusje, stond er wel veel wind. En daar houden de bijen niet zo van. Daarom heb ik de inspectie echt heel kort gehouden. Eén volk is angstwekkend klein, het ander juist behoorlijk groot. Het kleine volk had veel voer, het grote weinig. Daarom heb ik vandaag (ook een goede temperatuur en véél minder wind) de kasten nog een keer open gemaakt en één raam voer bij het kleine volk weggehaald en dat bij het grote volk gedaan. Als er nu nog een koude of natte periode komt, waarin de bijen niet kunnen vliegen, hebben ze voldoende voer in hun kast. Wat is het super fijn om weer in de bijen bezig te zijn! Ik ben zó benieuwd hoe ze het dit jaar gaan doen. Of dat kleine volkje het gaat overleven. Wanneer het grote volk zover zal zijn dat ik een kunstzwerm zal moeten maken. Of er straks honing te oogsten zal zijn.

Al met al was het een dagje flink productie draaien. En dat was ook nodig, want morgenmiddag ga ik met schoonmama naar het ziekenhuis en woensdag is het Biddag voor gewas en arbeid (dan gaan we naar de kerk). Zo gaat de week wel erg snel en is het dus fijn dat de kop eraf is :-).

Dat wandelen en fietsen komt vast nog wel eens....hoop ik.