maandag 27 april 2015

Feest in drie bedrijven

Koningsdag begon hier eigenlijk vrijdag al. Toen was het namelijk feest op de basisschool. Er werd niet alleen een voorproefje genomen op Koningsdag, er werd ook stil gestaan bij '70 jaar bevrijd'. Er was weer een mooi programma samengesteld. Met traditionele elementen, zoals het zingen bij de vlag.


Te beginnen met -natuurlijk- Het Wilhelmus en gevolgd door ouderwetse vaderlandse liederen. Dat mag ik wel! Het zingen werd begeleid door enkele leerlingen op trompet. En er waren weer heel wat vaders, moeders, opa's, oma's en andere belangstellenden.
Een ander bekend element op deze feestdag was de kleedjesmarkt. Hieraan mocht Henk meedoen. De hele week was ik al druk geweest met het verzamelen van 'handel'. En donderdagavond had ik overal een prijsstickertje op gedaan. Henk zou anders echt niet weten hoeveel iets zou moeten kosten. Sowieso vond hij het best een beetje eng. Maar tegelijk ook heel leuk. Zeker toen z'n kleedje met spullen klaar lag en de klanten kwamen :-)


Een nieuw element op deze dag was het heuse pop-up restaurant van groep 8, de groep waar Jan in zit. Van zodra het idee geopperd was, waren de kinderen niet meer te houden. En wat was het goed geslaagd! Op het plein waren gezellige zitjes neergezet, met heuse menukaarten. Er was gelegenheid om een kop koffie of thee met lekkers te nemen, maar er kon ook geluncht worden. Kijk, dat kwam mooi uit. Willem en ik hebben maar eens even luxe geluncht, terwijl we door Jan vakkundig werden bediend!Het restaurant bleek een doorslaand succes. Niet in de laatste plaats vanwege het heerlijke terrasjesweer :-). Aan het eind van de rit bleek er voor 700 euro verkocht te zijn. Behoorlijk lucratief dus.

De kinderen kregen een vroegertje. De school was om half 3 uit. Het was mooi geweest. Iedereen was moe maar voldaan.

Zaterdag was het tweede bedrijf: Maaike was jarig. Sweet sixteen...
Ze wilde graag een polaroid camera voor haar verjaardag. Dat had ze in februari van iemand gezien, die ermee op de Messiah from Scratch liep, waarin Maaike meezong. En ze vond dat meteen zó cool. Hoe grappig, dat zo'n oude techniek gewoon weer afgestoft wordt en dat het zowaar een klein hypje veroorzaakt. Hypje? Ja, echt hoor. Op de site van de Hema waren alle kleuren camera's tijdelijk niet verkrijgbaar. Gelukkig hingen ze nog wel in de winkel, al waren ook daar niet alle kleuren (meer) op voorraad. We kozen voor een zacht geel exemplaar. Hoe retro wil je het hebben? Maaike was er alvast super blij mee. Ze kreeg van broer en zus fotopapier en kon dus meteen aan de slag.


De verjaardag was gezellig. Met familie en vrienden. En taart en kado's. Precies zoals een verjaardag hoort te zijn ;-).

En dan vandaag het derde bedrijf: KONINGSDAG. Een dag waar al lang naar werd uitgekeken. Een dag die hier bol staat van de tradities en die allemaal aan bod 'moesten' komen, natuurlijk.

Over één traditie zullen we heb maar niet hebben. Jeweetwel, die never ending story. De was. Die moest natuurlijk doorgaan. Of het nu Koningsdag is, of Oudejaarsdag, of weet ik veel.


En ik was heus niet de enige die werk te doen had, hoor. Koos heeft morgen een tentamen Duits. Hij was dus ook al vroeg uit de veren om éérst z'n werk te doen. En Willem besloot dat VANDAAG z'n werkplek veranderd moest worden. De tafel was te hoog en het licht niet fijn. Dus werd er gesloopt, gezaagd en opnieuw in elkaar gezet:


We genoten van een bakkie koffie met oranje tompoucen, die Dirk en Maaike waren gaan halen. Mmm!Intussen liep hier van alles in en uit. Rond lunchtijd waren we maar met z'n zessen. Tijd om een dammetje aan te leggen met broodjes knakworst. Handig als er dan twee keukenprinsessen zijn, die dat wel even fixen.


Dat dammetje was nodig, want na het eten gingen we op pad. Eerst naar de rommelmarkt in de Drentse buurt. Dat vinden we altijd zo'n heerlijk marktje om rond te snuffelen. Ik kocht een stapel Donald Ducks. Lekker voor op de achterbank enzo. Ik heb ze thuis meteen verdonkeremaand, want we doen er zuinig mee. Af en toe een vers stapeltje is veel leuker.

Daarna gingen we met z'n zessen naar Papendrecht. Daar is altijd een heel grote vrijmarkt en er is veel leuks te doen voor de kinderen. Vandaar dat Papendrecht hier al jaren op de agenda staat :-), hoewel er inmiddels in Alblasserdam ook wel een aardig programmaatje is. 

De jongens gingen los op de springkussens en de Rodeo. De meisjes kochten zich blut aan snoep en blingbling. En er waren gratis suikerspinnen en zakjes popcorn. Gewoon feest dus :-).

Thuis gekomen was er niet veel animo voor een complete warme maaltijd. Dus maakte ik kipshoarmabroodjes voor wie er thuis was. 

Nu is de rust weergekeerd. Er moeten nog twee schapen thuiskomen. De rest was bijtijds thuis, want morgen moet iedereen (op één na) gewoon naar school en werk.