donderdag 21 mei 2015

Jan, de eierman

Vanaf een jaar of 12 hebben onze kinderen een bijbaantje. En in de afgelopen 14 jaar hebben we dus al heel wat bijbaantjes langs zien komen. Folders en/of kranten bezorgen was meestal het eerste waar de kinderen mee begonnen. Maar de meesten hielden dat snel voor gezien. Dirk hield het het langst vol. Die heeft een paar jaar een dagblad bezorgd.

Na de krantenwijk kwamen er andere baantjes: werken in een kas, bij een hovenier, ict/installatie-werk, op een zorgboerderij, in de huishouding, babysitten, bij een groentenboer enzovoorts.

Vandaag is er een nieuwe ster aan het firmament verschenen. En dan ook nog eens met een geweldig leuke, uitdagende, originele bijbaan. Jan (bijna 12) is aan zijn carrière als eierman begonnen :-).

Het concept is bedacht door twee jongens (nu 21 jaar) en werkt al twee jaar. Het gaat zo: je krijgt een bezorgwijk voor eieren bij jou in de buurt. In de jou toebedachte wijk ga je eerst flyeren. Daarna wordt er huis-aan-huis aangebeld, of mensen de flyer hebben gelezen en of ze het fijn vinden om voortaan elke week op woensdag kersverse eieren thuis geleverd te krijgen. En ja, daar is inderdaad heel veel belangstelling voor! Alle klanten worden op een lijst gezet en je gaat, samen met Stefan (die de klanten geworven heeft) de eerste keer bij je klanten langs om kennis te maken en de eerste levering te doen. Voor het vervoer van de eieren krijg je een handige, opvouwbare bolderkar, tegen kostprijs. En weet je eenmaal hoe het werkt, dan doe je vanaf de tweede week je wijk alleen. De mensen zijn nooit verplicht elke week bij je af te nemen en hoeven ook niet altijd hetzelfde aantal te nemen. Die mensen zijn jouw eigen klanten, die je moet verwennen en waar je zuinig op moet zijn. En buiten je wijk mag je net zoveel eieren verkopen als je wilt. Je werft dus ook klanten in je familie- en kennissenkring.

Jan was meteen heel enthousiast toen hij van dit concept hoorde. Hij heeft zich aangemeld en daarna volgde een kennismakingsgesprek, waar Jan alleen nog maar enthousiaster van werd. Vorige week heeft hij de flyers verspreid en vandaag was het zijn eerste kennismaking- en bezorgronde. Zo leuk! Ja, ik vind dit echt een supergoed bijbaantje. Jan kan hier heel veel van leren. Heel wat meer dan van een krantenwijk.

Als ik denk aan wat ik zelf vroeger allemaal heb geleerd achter de marktkraam bij mijn vader...Mensen verwennen (dat stond bij mijn vader altijd met stip bovenaan), verkopen, rekenen, wegen, met geld omgaan, adviseren, opruimen, schoonmaken, samenwerken en noem maar op. Zo'n opleiding is voor het leven. Eigenlijk zou elke jongere eens een poosje dat werk moeten doen!

En daarom ben ik blij. En natuurlijk ook heel trots. Kijk Jan eens gaan:


Alles over Egg-sellent lees je op hun website. En wie in Alblasserdam woont en ook klant van Jan wil worden, die mag hem mailen (klik hier) :-)