vrijdag 13 november 2015

Een erg gezellige aftrap van het workshopseizoen!

Woensdag was het m´n eerste workshop broodbakken van dit seizoen. Ik had er echt naar uitgekeken! Maar tegelijkertijd vond ik het ook wel weer een beetje spannend, hoor. En natuurlijk veel werk, qua voorbereiding. Vooral zo´n eerste keer.

Zaterdag was ik al naar de molen geweest voor broodbakbenodigdheden. Niet alleen voor het geven van de workshop, maar ook om m´n verkooptafel mee te vullen. Het is altijd fijn, als de mensen thuis direct aan de slag kunnen met de juiste spullen. Daarom zorg ik dat ik alles op voorraad heb.


Er werden op dinsdag grote broden, bollen brood en kadetjes gebakken, zodat de dames wat te zien en te proeven zouden hebben.

M´n huis werd even wat kritischer bekeken en er werd hier en daar gepoetst. 

En op de dag zelf was het extra vroeg opstaan, want er moesten degen klaargemaakt worden, het toilet moest schoon, de kapstok leeg, dat soort dingen. En dan is het uiteindelijk altijd nog weer haasten, om op tijd klaar te zijn. Vooral als mensen van ver komen, nemen ze vaak royaal de reistijd in verband met mogelijke files. En als het op de weg qua drukte meevalt, staan ze dan extra vroeg op de stoep. Maar geen nood. De gasten zijn altijd aardig en willen ook best nog een handje meehelpen. Al is het maar voor portier spelen en de andere gasten binnen te laten, zodat ik me aan de koffie en thee kan wijden. Het geeft altijd meteen iets gezelligs en ontspannends.

De groep vrouwen van woensdag kwam weer uit alle hoeken van Nederland. Midden-Nederland was oververtegenwoordigd, met mensen uit Barneveld, Lunteren en Veenendaal. Niet alleen de woonplaatsen lagen ver uiteen, ook de leeftijden. De jongste deelnemer was 29 en de oudste 72. En allemaal even enthousiast. Zó leuk!

Nadat iedereen was gelaafd en we kennis gemaakt hadden met elkaar, gingen we aan de slag. Ik wil altijd zóveel vertellen, dat ik 5 kwartier in een uur praat. En na afloop denk ik dan nog: ¨O, dit heb ik helemaal niet gezegd¨ of: ¨Dat heb ik helemaal niet laten zien.¨ 

Maar gelukkig is de informatie en inspiratie voor de meeste mensen genoeg om thuis (soms direct!) zelf aan de slag te gaan. Twee deelnemers stuurden me al trots foto´s van hun eerste bakpoging na de workshop. En dat ziet er dan meteen zó goed uit. Gaaf is dat! Het is nu m´n derde seizoen en ik zou best weleens in al die keukens willen kijken, waar nu regelmatig zelf lekkere broden gebakken worden :-). Zelf brood bakken staat voor mij synoniem met eenvoudig leven. Gewoon met eenvoudige ingrediënten iets goeds en voedzaams op tafel brengen. Hoe fijn is dat.

De groep van woensdag was bijzonder gezellig. Een betere aftrap had ik me dan ook niet kunnen wensen! Ik kijk uit naar de volgende keren.