vrijdag 31 mei 2019

Bijen, konijnen en Pieterpad

 Woensdagmiddag kreeg ik een telefoontje van iemand uit Nieuw-Lekkerland. Er was een bijenzwerm neergestreken in de tuin. De zwerm was volgens de mevrouw heel groot en zat aan twee kanten tegen de schutting. Aan háár kant én aan de kant van de buren, die niet thuis waren. Ik stelde wat vragen, gaf wat informatie en beloofde terug te bellen, als ik wist wie de zwerm zou komen scheppen.

Het was nog vroeg in de middag en ik dacht even na, of ik het scheppen van een zwerm in m´n planning kon schuiven. Ja hoor, dat lukte wel. Ik had er ook echt zin in. Het is toch altijd een belevenis: waar hangt die zwerm, wat voor zwerm is het, hoe groot is hij, enzovoorts. Ik belde, dat ik eraan kwam.

Ik laadde alle spullen, die ik nodig had, in m´n auto en ging op stap.

Op het adres aangekomen, bleek het inderdaad om een grote zwerm te gaan. Het was een prachtig gezicht. Hij hing op ooghoogte, dus best gunstig. Alleen kon ik maar aan één kant scheppen, omdat de tuinpoort van de buren op slot zat.

Ik besloot het erop te wagen. Als je de koningin namelijk te pakken hebt, is de kans groot, dat de rest van de zwerm ook naar de mand of kast gaat.

Ik veegde de bijen in mijn kieps (een soort mand)



en klopte ze af in een zesraams bijenkastje, wat ik meegenomen had. Ik zag dat achtergebleven bijen naar de kast gingen lopen. Ik hoopte dus, dat ik de koningin meegeschept had. Het kastje liet ik staan en ik beloofde om tegen dat het donker zou worden terug te komen.

´s Avonds tegen tienen stond ik weer op de stoep. Het was een heel spektakel. Van beide kanten stonden buren te wachten op wat er ging gebeuren. Ook de plaatselijke pers was aanwezig. Het is dan ook werkelijk spectaculair, zo´n brommende bijenzwerm. En voor veel mensen niet alleen spectaculair, maar vooral ook angstig. Alle bijen waren weer uit de kast gegaan en aan de schutting gaan hangen. Nu ik ook aan de andere kant van de schutting kon kijken, zag ik pas hoe groot de zwerm echt was. Een joekel. Leuk!

de ene kant

de andere kant

Ik schepte  de ene kant en daarna de andere. De bijen waren rustig en het ging dus allemaal van een leien dakje.

Inmiddels staat het geschepte volk op ons dakterras en de bijen vliegen volop in en uit. Alsof ze er al jaren wonen :-). Morgen of maandag ga ik eens kijken hoe hard ze aan het bouwen zijn.



Bovenstaande foto´s en het filmpje zijn gemaakt door Peter Stam van alblasserdamsnieuws.nl.

Tja, nu we het toch over dieren hebben, meteen maar wat konijnenspam. Het nestje konijntjes is uitgegroeid van kale, blinde wezentjes, tot 5 prachtige diertjes. Zo langzamerhand mogen ze weg. Om fouten te voorkomen, hebben we ze deze week door een deskundige kennis laten bekijken om het geslacht vast te stellen. Bij jonge konijnen is dat niet heel duidelijk te zien. Het blijken 5 rammetjes te zijn! Eén rammetje is gisteren weg gegaan. De zwart-witte. In de komende weken hopen we dat de rest van de kleintjes ook een fijn nieuw thuis gaan krijgen. Intussen genieten we volop van het kleine spul. Regelmatig zitten we hier tijdens koffiepauzes allemaal met een konijn op schoot :-). Ja, we zijn echt een maffe familie ;-).



Vanmorgen heb ik een lange rit gemaakt. Willem, Wim, Dirk en Jan gingen het laatste stuk Pieterpad lopen. Ze moesten beginnen in Sittard. Daar waren ze vorige keer gebleven. Ik heb ze daar gebracht. Willem reed op de heenweg. Terug was ik alleen. Heen ging via de A2. Terug werd ik door de stomstom via de A58/A16 geloodst. Al met al zat ik dik vier uur in de auto en heb heel Zuid-Nederland gezien :-).

De mannen zijn vandaag van Sittard naar Valkenburg gelopen. Daar zitten ze in een goedkoop hotelletje. Dat was allang van tevoren geboekt. Ze zouden een familiekamer krijgen met een tweepersoonsbed en een stapelbed. Maar toen ze arriveerden, bleek die kamer niet beschikbaar ofzo. Gelukkig kregen ze een gratis upgrade naar twee aparte kamers. Dat was een meevaller. Ze hebben verder niet veel eisen. Na zo´n stuk lopen wil je eigenlijk alleen maar een douche, wat eten en een lekker bed.

klaar voor vertrek


Morgen hoop ik de mannen op te halen bij het eindpunt: de Sint-Pietersberg! Voor nu is het maar saai, zonder Willem :-(.

donderdag 30 mei 2019

Rouw

En alweer kwam er rouw in onze familie...

Zondag overleed onze ome Frans. Voor wie de blog ´Mee op de wind´ volgt: ¨Gijs¨ van Maaike.

Tante Maaike is de jongste zus van mijn vader. En vanzelf komen er dan allerlei herinneringen op. Ook al maakte ome Frans niet dagelijks deel uit van mijn leven, hij was zo´n constante familiefactor. De man die bij tante Maaike hoorde. Hij was klein van postuur en nam zo maar een bescheiden plaatsje in: vriendelijk, humoristisch, ´n tikkie (zelf)spot.

En je gedachten maken in al die herinneringen soms vreemde sprongen. Er valt weer genoeg te mijmeren.

woensdag 29 mei 2019

Een dagje in de keuken

Gisterenochtend schreef ik op m´n FB-pagina
Vandaag regent het zo’n beetje de hele dag, als de voorspelling uitkomt. 

Ik ga er een keukendagje van maken.

Ik bak, net als op alle andere dinsdagen, drie Moermanbroden voor twee vrouwen uit onze gemeente, die het Moermandieet volgen. En drie gewone broden voor ons gezin.
Dan een cake in de wonderpan, omdat ik aan het testen ben hoe hoog ik een elektrisch kookplaatje moet zetten voor een goed resultaat. Op de Terdege Zomerfair hoop ik bakdemo’s te geven met de wonderpan. Moet ik wel weten hoe dat gaat op zo’n kookplaatje.
Verder staat er een grote schaal met ruim twee kilo pastinaak in stukjes klaar. Het waren pastinaken waar de groentenboer vanaf moest omdat er hier en daar een plek aan zat. Die heb ik weggesneden en nu heb ik de basis voor een grote pan pastinaaksoep. Lekker met appel, ui, gember, knoflook, peterselie. Dat wordt het avondeten. Samen met versgebakken brood en groene salade.
Er staan ook enkele kilo’s blauwe bessen. Daar ga ik jam van koken voor in de webshop.
Ik hou een paar potten voor onszelf. En misschien maak ik ook nog een pannetje bessensaus. Lekker voor over vla, door de yoghurt, of bij ijs.

Ik zag de groentenboer ook een doos druiven in m’n auto schuiven. Daar zijn we niet zo heel dol op. Alleen op van die knapperig verse, zoete druiven zonder pit! Daar lust ik kilo’s van. Je weet wel: die zo lekker openknappen in je mond, als je er op bijt. Maar ik denk dat het andere druiven zijn. Samen met een doosje appels heerlijk om appel-druifsap van te maken.
Ik ga snel aan de slag! Ik denk dat ik een keukenverslagje maak voor op mijn blog

Vandaag dus het verslag van m´n dagje in de keuken ;-).

Als eerste haalde ik mijn weckketel voor de dag. Op mijn weckketel heb ik een opzetstuk, waarmee ik kan ontsappen. Als ik een kleine hoeveelheid fruit wil ontsappen, doe ik dat meestal in de sapcentrifuge. Maar bij grote hoeveelheden, pak ik de ontsapper. Daarin kun je grote hoeveelheden fruit in één keer ontsappen. Het voordeel van werken met  de ontsapper is, dat het sap lang houdbaar is, doordat het verhit/gesteriliseerd wordt. Het voordeel van de centrifuge daarentegen is, dat het sap koud geperst wordt en dus vers (en lekkerder, vind ik) is.

Ik had een doos met een paar kilo witte druiven. Die keek ik even na op rotte exemplaren, die ik er tussenuit haalde. Daarna spoelde ik de druiven goed af. (Druiven worden vaak overdreven bespoten en daarom was ik ze altijd secuur.). Ik deed ze in de ontsapper, samen met een restant appels. Het apparaat doet verder het werk: het water in de weckketel wordt aan de kook gebracht. De stoom, die ontstaat, verhit het fruit, zodat het openbarst en zijn sap laat lopen. Het sap wordt opgevangen in een opvangbak. Het enige wat ik doe is af en toe kijken hoe ver het proces is en als het fruit zacht is, stamp ik het een beetje aan met de pureestamper.

Het leverde me 4 flessen sap op. Voordat het (gloeiendheet) in de flessen ging, heb ik het sap even door een neteldoek laten lopen. Niet iedereen houdt van sap met ´stukjes´.  Nu is het sap prachtig helder, puur, ongezoet, lang houdbaar. Het was een werkje van niks en het is fijn, dat die druiven zo toch een bestemming kregen en niet weggegooid hoefden te worden.







Er was nog méér wat verwerkt moest worden: ruim twee kilo pastinaken, schoongemaakt en in stukjes gesneden. Daar wilde ik een pan soep voor het avondeten van maken. Ik maakte de soep heel simpel. Het enige bijzondere eraan was, dat ik van de groentenboer ook een bakje verse kurkuma-wortel had gekregen. Daar had ik nog nooit mee gewerkt. Maar omdat pastinaak van zichzelf zo´n bleke Bets is, schilde ik een kurkuma-worteltje en verwerkte dat in de soep. Dat kleurde de soep prachtig geel/oranje en was een goed idee.

De soep maakte ik zo:

2 el olie
3 uien, gesnipperd
2 knoflooktenen, gehakt
1 kurkuma-worteltje, geschild
2 kilo pastinaak (schoon gewogen)
2 appels, in stukjes
2 tl gemberpoeder
2 liter bouillon
handje gedroogde peterselie

Verwarm de olie in een grote pan en bak de uien in een paar minuten glazig. Doe de knoflook en kurkuma erbij en laat een minuut meebakken. (heb je geen verse kurkuma, gebruik dan een tl. kurkumapoeder). Zet het gas hoog en doe de pastinaak er in delen bij. Bak alles circa 5 minuten, al roerend. Schep er de appelstukjes en gemberpoeder door. Doe de bouillon erbij. Breng alles aan de kook en laat het een half uur zacht koken. Pureer de soep (ik zet de staafmixer in de pan). Voeg de peterselie toe. Dit kan natuurlijk ook verse peterselie zijn, maar die had ik niet in huis. Dan gaat gedroogde ook prima.

De soep is heel dik, fluweelzacht en smaakt zoooo lekker.

We aten de soep met versgebakken brood. Op het bord raspten we er nog wat nootmuskaat over. Om het compleet te maken, had ik er een groene salade bij.




verse kurkuma-wortel


geschilde kurkumawortel



Ik had ook een paar kilo blauwe bessen gekregen. Allemaal in bakjes van 125 gram. Jammer toch, die plastic berg! De bessen waren te rijp om nog te verkopen: er zat hier en daar een beschimmeld exemplaar tussen. Geen enkel probleem, om die bessen even na te lopen! Ik spoelde de bessen goed schoon in mijn grote vergiet en hield 4,5 kilo over. Daar maakte ik jam van. En nu ik toch bezig was, haalde ik meteen nog een zak blauwe bessen uit de vriezer en kookte daar saus van. De jam is voor in de webshop, de saus houd ik zelf. Zo lekker!






Er werd ook nog brood gebakken. Drie Moerman-broden en drie gewone, bruine broden. Op de Moermanbroden deed ik muesli. De bruine broden hield ik ´kaal´.



Als laatste stond er nog een cake uit de Wonderpan op m´n wensenlijst. Die kwam er ook :-).




Al met al heb ik zo´n beetje van 9.00 uur tot 14.30 in de keuken gewerkt. Intussen was het toch droog geworden en hing ik snel nog een was buiten te drogen.


Na half drie was het tijd om de webshop-bestellingen klaar te gaan maken. Het lukte me, om om kwart voor 5 met m´n hele handel naar het postkantoor te rijden. Mooi op tijd. Bovendien had ik daarna een makkie met eten koken. De soep stond klaar, het brood was vers gebakken en nog warm, de salade snel in elkaar geflanst. Dat was fijn, na zo´n productief dagje ;-).

vrijdag 24 mei 2019

Boekendoos en Vriendinnendag

Over twee projectjes zou ik nog schrijven. Projectjes, waar we met de halve familie aan werkten. Familie-projectjes dus :-).

Eerst iets over het project ´Boekendoos´.

Een paar weken geleden stond er een bijzondere opdracht in Henk (groep 8) z´n agenda. Hij moest een ´boekendoos´ gaan maken. Dat fenomeen was mij niet onbekend, want Maria heeft ook al eens zo´n doos moeten maken. Het gaat zo: je moet een boek lezen en daar een uittreksel van maken, compleet met informatie over de hoofdperso(o)n(en), tijd, plaats enzo. Dan moet je 5 tot 10 voorwerpen verzamelen, die in het boek voorkomen en een belangrijke rol spelen in het verhaal. Die voorwerpen stop je in een schoenendoos en je doet er een briefje aan, waarop je aan de ene kant schrijft waar dat voorwerp in het verhaal voorkomt (vindplaats en citaat) en aan de andere kant de reden waarom je dit voorwerp hebt gekozen. De doos moet aan de buitenkant versierd worden met plaatjes/tekeningen over het onderwerp van het boek. En als laatste moet er een duidelijke kopie van de kaft van het boek bovenop de doos geplakt worden. Al met al een hele opdracht voor een kind uit groep 8. En hoewel het echt Henk z´n opdracht was, werd het vanzelf een familie-projectje. Om te beginnen heb ik het boek voor Henk voorgelezen. Henk leest namelijk zeer traag (waarschijnlijk is hij dyslectisch, zoals meerdere kinderen uit ons gezin) en het gekozen boek is behoorlijk dik:

Aardappels met lawaaisaus door Miek Dorresteijn



Na ieder voorgelezen hoofdstuk maakte Henk een samenvatting van een paar regels, zodat hij aan het eind een prachtig uittreksel had.

Het boek gaat over het leven van griendwerkers in de Biesbosch rond 1935. Als voorwerpen koos Henk (vanzelfsprekend zou ik zeggen) allereerst een pan met aardappels (titel). Dat pannetje kwam ik tegen in het keukentje van een nichtje bij wie ik op een verjaardagsfeestje was. De aardappeltjes had ik op voorraad.
Op een ander feestje zag ik tussen een hoop kinderspeelgoed ineens een prachtige muis-knuffel liggen. Die kon uitstekend fungeren als rat in de boekendoos. In het boek komen namelijk regelmatig passages over ratten voor. Het derde voorwerp moest een bootje worden. Alles in de Biesbosch ging (gaat) over het water. Het waren simpele bootjes waar die griendwerkers in voeren. Roeibootjes met een huif. We hadden in het Bieschboscentrum in boeken met oude foto´s gesnuffeld, zodat we precies wisten  hoe zo´n bootje eruit zag. Maria knutselde het bootje en bracht Henk op het idee om de binnenkant van de doos groen te verven.



Het vierde voorwerp was een hakbijl: gereedschap van de griendwerkers. Maria had nog wel zo´n bijl van het boswachtershuis van Playmobil. Kijk, dat was snel klaar :-). Als vijfde voorwerp bedachten we een bos takken. De jongen, over wie het boek gaat, moest wekenlang zware bossen takken sjouwen. Dat was zijn eerste klus als griendwerker. De dode bessenstruik uit de voortuin had daarvoor perfecte takken. We bonden er een stuk raffia om en het was net echt.


Henk mocht op school een kleurenkopie maken van de kaft van zijn boek, zodat de bovenkant van de doos ook snel netjes was. Voor de buitenkant van de doos hadden we in het Biesboschcentrum folders meegenomen. Henk knipte er plaatjes uit, die hij op de doos plakte. Het leuke was, dat er in het centrum ook een plattegrond van de Biesbosch in het folderrek stak. Op die plattegrond zie je precies het stuk Biesbosch, waar het (echt gebeurde) verhaal zich afspeelt. Leuk om ook op de doos de plakken.


Als laatste heeft ook Willem nog aan het project gewerkt. Hij heeft ervoor gezorgd dat alle tekst, die aan de voorwerpen bevestigd moest worden, precies op maat uitgeprint werd. Zo kon Henk die tekstbriefjes op kartonnetjes plakken en aan de voorwerpen vastmaken.
Maandag ging Henk supertrots met z´n boekendoos naar school. Zíjn boekendoos. Maar intussen was het ook ónze boekendoos ;-). Weer een familie-projectje verder.

Een ander project was de Terdege Vriendinnendag. Dat was vorige week zaterdag. Een tijdje geleden werd me gevraagd, of ik ook een steentje wilde bijdragen aan de Terdege Vriendinnendag en daar een workshop wilde verzorgen. Maar, werd er meteen bij gezegd, je hebt géén keuken tot je beschikking. Ok. Nou ja, tot nu toe gaf ik workshops brood bakken. Dat wordt erg lastig zonder keuken. Dus bedacht ik iets anders: Verzorgingsproducten uit eigen keuken. We zouden tandpasta, zalf en deodorant gaan maken. Iets wat ook wel zónder keuken kan. De mensen van Terdege waren enthousiast en een poosje later kreeg ik door, dat er 28 mensen aan de workshop zouden deelnemen. Tegelijkertijd zou er in de pauze van deze dag een soort marktje zijn, waar ik een tafel zou krijgen om wat spullen uit de webshop te verkopen. Goed plan.

Twee weken geleden moest ´ineens´ alles voorbereid worden. Alle ideeën, die al die tijd door mijn hoofd spookten, moesten uitgevoerd worden. Ik schreef handleidingen voor het maken van tandpasta, zalf en deodorant en Willem zorgde dat mijn tekst keurig opgemaakt werd. Daar ben ik helemaal niet goed in en Willem wel. De handleidingen werden meteen uitgeprint. Die lagen vast klaar.

Ik had etiketten besteld om op de verschillende potjes te plakken. Ook die etiketten moesten opgemaakt worden met tekst en een logo. Nog een werkje voor Willem :-).



Er moesten allerlei materialen ingekocht worden voor de workshop. Kookplaatjes, placemats, schaaltjes, bakjes, gardertjes, lepels enzovoorts. Maria en ik shopten er een hele ochtend voor bij de Makro en bij Ikea. Ik was in geen jaren bij Ikea geweest en eigenlijk vonden we het best leuk! En natuurlijk hebben we er gezellig een bakkie koffie gedronken!



Op vrijdag pakten Maaike en ik alles in, waarvan we dachten, dat het leuk zou zijn voor op onze verkooptafel. Ook dat was nog wel even een klus.

Tenslotte reden Maaike en ik zaterdagochtend om 9 uur weg naar Apeldoorn. Maaike heeft me de hele dag geassisteerd. Alléén zou ik het nooit gered hebben. Het was al met al dan ook weer typisch een familie-project geworden :-).

In Apeldoorn maakten Maaike en ik eerst de workshopruimte helemaal klaar.






Dat was op de tweede verdieping.

Daarna sjeesden we naar de begane grond, waar in de Newsroom onze verkooptafel klaargemaakt moest worden. Ren, hijg, sjouw, puf.



Ook dat kwam in orde.

Iemand van Terdege kwam vertellen, dat wij samen met de deelnemers aan de vriendinnendag mochten lunchen, zodat we hier en daar ook met mensen een praatje konden maken. Leuk! We gingen eens kijken waar die lunchruimte was. We keken onze ogen uit. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping was een enorm buffet aangericht. De mensen van de catering waren nog hard bezig om er de laatste hand aan te leggen. Omdat wij toch verder helemaal klaar waren, vroegen we, of we misschien ergens bij konden helpen. Zo stonden we ineens lepeltjes in glaasjes te steken en stekertjes te beschrijven :-).







Onze lunch was overheerlijk, maar wel met een beetje haast. Want ná de lunch hadden de vrouwen vrije tijd en kon er geshopt worden. We haastten ons dus naar onze verkooptafel. Het was allemaal erg gezellig, heel druk, veel praten, veel ontmoetingen. Aan het eind van de pauze lieten we de tafel zomaar achter en renden naar de tweede verdieping. Daar zaten alle deelnemers aan de workshop al aan de tafels op me te wachten. Even omschakelen van winkelmevrouw naar juffrouw en daar gingen we aan de slag. In vijf kwartier maakten de dames elk drie producten. Steeds als er één product af was, wisselden ze van tafel, om een volgend product te maken. Het was best spannend, of het allemaal zou gaan, zoals ik het in mijn hoofd had. Of het zou lukken in die 5 kwartier. Ja! Of er van alles genoeg was. Bijna! Uiteindelijk kwam ik 6 eetlepels kokosolie tekort ;-). De dames regelden dat heel soepeltjes onderling. Twee vriendinnen maakten gewoon sámen één zalf. En twee dames namen alle ingrediënten, behalve de kokosolie, mee naar huis om thuis hun tandpasta af te maken. Prachtig hoe ontspannen en spontaan dat allemaal ging.

De dames gingen met hun zelfgemaakte producten naar de zaal om de dag af te sluiten en Maaike en ik gingen met de bende aan de slag. Eerst die workshopruimte weer netjes maken. Alle vieze rommel inpakken, kookplaatjes terug in de dozen, kommen water leeg gieten enzovoorts. Daarna naar beneden om onze verkooptafel leeg te ruimen.

Toen we eindelijk rond vier uur onze auto weer volgeladen hadden en de terugweg aanvaardden, waren we moe, maar zeer voldaan. Wat ons betreft: een heel geslaagd project, waar we met plezier aan terugdenken.

dinsdag 21 mei 2019

Samen STERK!

Wat kun je SAMEN veel bereiken! En wat is SAMEN werken mooi en fijn! Ik vind dat echt dé leuke kant van een groot gezin: je bent met een groep en samen ben je sterk.

De afgelopen weken is er heel wat sámengewerkt en samen gewérkt aan verschillende projecten. Het grootste en langstlopende project is wel het huisje van Leendert en Thea. Het meeste werk doen die twee samen, maar daarnaast krijgen ze gelukkig ook veel hulp. Van trouwe vrienden, maar ook van de families. Het leuke is, dat, als je met zo´n grote groep bent, er ook veel verschillende kennis en kunde is. De één is goed in schilderwerk, de volgende in elektra, weer een ander in stylen, of tuinieren, of cateren of sjouwen, of wat dan ook. Zo is er altijd wel iets voor iemand te doen. Het gaat nu lekker opschieten met de klus. Leendert en Thea hebben pas de vloer gelegd. Prachtig!







Op dit moment plaatst Leendert de keuken. Daarna nog de badkamer en dan kan er getrouwd worden ;-).

Een ander project was Dirk z´n achtertuin. Daar is vooral door Hans en Koos aan gewerkt. Hans heeft de tuin ontworpen en heeft daarbij goed naar Dirk z´n wensen geluisterd. Het moest gemakkelijk te onderhouden zijn (vandaar o.a. een stukje kunstgras) en er moest verlichting in komen. Wat eens een oersaai grindtegelplaatsje was, is nu een sprookje :-).







Toen was er nóg een tuin-project. Ook weer iets waar de halve familie aan meegewerkt heeft. Ha, ha, wat hebben we (mee)genoten van deze klus!
Wim had iets prachtigs bedacht voor Moederdag: een boom in zijn achtertuin. Niet een gewone boom. Nee, een palmboom. En niet een palmboomPJE, maar een échte reus! Wel even een dingetje: de boom moest vervoerd en geplant worden. Dus kwam er een oproepje in de familie-app voor hulp. Op de zaterdag voor Moederdag werd de klus geklaard door Wim, Hans, vriend Pieter, en Koos.








Ha, ha. Op maandagochtend kon Geer onder d´r eigen palmboom gaan liggen :-). Wat hebben we er een grappen om gemaakt. Maar prachtig is hij! Hans kreeg helemaal flashbacks naar Malawi, waar hij vorig jaar 3 maanden vrijwilligerswerk deed. Wij horen hier de bomen ruisen. Daar hoor je bomen ritselen. Net als nu bij Wim en Geer in de achtertuin!


We waren nog niet uit-getuind, hoor! Want onze voortuin moest ook nodig op de schop. Echt. Veel dingen boeien me niet zo. Maar dit was té erg! Vooral omdat we er dit jaar helemaal niets meer aan deden, omdat het de bedoeling was, dat hij op de schop zou gaan. Het leek wel een groententuin....


De oude rommel moest eruit. Dan zou er antiworteldoek gelegd en bont grind gestort worden. Verder ging ook de oude oprit eruit. Er kwamen nieuwe tegels tot tegen de gevel van ons huis. Zo is onze oprit een anderhalve meter breder en kan ik gemakkelijker de auto in- en uitladen.

Vorige week vrijdag werden de spullen bezorgd.


En zaterdag werd de klus voortvarend ter hand genomen. Weer waren vooral Hans, Pieter en Koos hier de harde werkers. Maar ook anderen waren van de partij. Jan heeft vrijdagavond geholpen met het leeghalen van de oude tuin. Willem heeft zand ingeveegd. En Maaike en Maria hebben de finishing touch gegeven, door nog snel even m´n ramen te zemen :-).







Er waren nog veel meer projecten. Grote en kleine. Een grote was bijvoorbeeld de Terdege Vriendinnendag. Een kleine de boekendoos van Henk. Daarover hoop ik een volgende keer nog wat te schrijven. Het is alweer lang genoeg :-).