zaterdag 19 december 2009

Raven, pizza, sneeuw en pompoen

De raven hebben weer hard gevlogen, de afgelopen dagen. Misschien ken je die uitdrukking niet? Hij is ontleent aan een bijbelse geschiedenis: Elia, een profeet van God, moest naar de koning, om hem te zeggen, dat God hem ging straffen. Er zou een grote droogte komen, waardoor er hongersnood zou ontstaan. Toen Elia zijn boodschap aan de koning had gebracht, vluchtte hij naar de beek Krith. Daar werd hij op een wonderlijke manier door God onderhouden. God zond raven naar hem toe, die hem brood en vlees brachten. Daarom zeggen wij, als we zomaar van alle kanten van alles toegestoken krijgen: De raven vliegen. Het is God die het ons zendt.

Mijn vader kwam gisteren een hele lading groenten brengen. Mijn neef is groentenman en die had mijn vader van alles voor ons meegegeven. Het is zéker voor twee weken groenten. Het werd hier met gejuich ontvangen! Allemaal lekkere verse groenten: bietjes, prei, rode kool, spitskool, uien, tomaten, broccoli, knolletje, ijsbergsla, rode paprika, heerlijk!




M'n vader had ook nog een lekker krentenbrood bij zich. Dat heb ik in de vriezer gestopt voor de kerst.

Toen Willem uit z'n werk kwam, had hij ook al van alles bij zich. Een slagroomtaart van bakker Stam (een begrip hier in de buurt). En ook nog een half kerstpakket, wat bij een klant in de gang stond en wat hij zomaar mocht meenemen. Leuk! Verder had hij een telefoontje gekregen van iemand, die óók een taart voor ons had klaarstaan. WOW! Ik heb de taarten ook in de vriezer gedaan. Eén is er voor morgenmiddag als we uit de kerk komen. De andere bewaar ik voor een ander feestelijk moment.




's Avonds kwamen E. en T. nog even langs en die brachten een zak winterwortels uit eigen tuin mee. Samen met de gekregen uien wordt dat een grote pan hutspot.

De laatste raaf vloog nog laat. Dirk kwam om 11 uur bij zijn vriendin vandaan en hij bracht zo'n heerlijk kaas-ui-breekbrood mee. Van de tomaten van mijn neef had ik vandaag een grote pan soep gemaakt. Niets is lekkerder dan soep van verse tomaten. Ik heb er enkel kruiden en zout bij gedaan en op het laatst een hand macaroni. Samen met het warm gemaakte breekbrood en een zak van die harde zweedse broodjes (uit het halve kerstpakket) was dat vanmiddag een verrukkelijke lunch.

Ook vandaag kwam er weer een raaf. Aan het einde van de middag werden er twee grote dozen brood, kadetjes en krentenbollen gebracht. Die waren over van een winkel hier op het dorp. Er zaten ook nog eens drie vleespakketjes bij. Wat zijn we verwend!

Intussen wordt hier hard vakantie gevierd. Gisterenmiddag waren alle schoolkinderen al vrij. Ik vind het altijd zó fijn, als even de druk van de ketel is. Om te beginnen hebben we gisteren eens lekker sloom geluncht. Normaal is dat van haasjerepje, omdat de kinderen weer op tijd naar school moeten. Maar nu kon het dan eens op ons gemakje. Daarna deed ik een boodschapje en begon aan een verrassingsmaaltijd. Iets wat ik maar een paar keer per jaar klaarmaak, omdat ik het zo'n werk vind: pizza's. Met zo'n maaltijd zit het met de vakantiestemming natuurlijk meteen goed :-). Ik maak de bodems altijd van gewoon witbrooddeeg, alleen gebruik ik olijfolie in plaats van zonnebloemolie en ik doe er een flinke snuif oregano door. Voor 3 ovenplaten maak ik twee degen van: 750 gram bloem, flinke scheut olijfolie, een eetlepel gedroogde gist, een eetlepel zout, oregano en 440 ml. lauw water. Ik kneed de degen in de broodbakmachine. Ná het kneden laat ik het deeg een half uur voorrijzen. Ik verdeel de degen in drie porties, sla ze door, vorm er bollen van, laat ze even rusten en rol ze met de deegroller uit tot lappen ter grootte van de bakplaten. Vervolgens laat ik de degen nog een half uurtje narijzen en dan ga ik aan het beleggen. Eerst een dikke laag tomatensaus (weck). Daarna gebruik ik gewoon wat ik in huis heb en verzin voor elke plaat een andere combinatie. Gisteren gebruikte ik: gesnipperde ui, reepjes paprika, plakjes brie, schijfjes cervelaatworst, plakjes ham, stukjes ananas (uit blik), plakjes verse tomaat, oregano, parmezaanse strooikaas en dat was het volgens mij. Alle platen heb ik rijkelijk bestrooid met geraspte kaas. We hebben gesmuld.




Wat de vakantievreugde aanzienlijk vergroot is natuurlijk de sneeuw! Vooral gisteren hebben de kinderen heerlijk gespeeld. Sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gooien, sleetje rijden. Vandaag was de sneeuw te hard bevroren om er poppen enzo mee te maken. Het ijs lokte harder. Maar ik heb mijn poot stijf gehouden. Ze mochten van mij niet schaatsen. Het ijs is té onbetrouwbaar. Ze mochten alleen hier op de sloot in de buurt, waar we getest hadden. En ook dat was best leuk. Wie weet komen de ijzers in de loop van volgende week nog wel uit het vet.





Ik heb behoorlijk wat tijd in de keuken doorgebracht. Behalve dat ik een grote pan tomatensoep kookte, heb ik ook een grote pompoen onder handen genomen. Er was een plekje op gekomen en daar begon hij te rotten. Ik moest er dus echt aan beginnen. Het was een joekel van 9,4 kilo. Alleen al het in stukken snijden, schillen, pitjes en draden verwijderen nam een uur in beslag. Ik heb alles in één keer in mijn 10-liter pan zacht gekookt. Een deel daarvan (3,5 kilo) heb ik verwerkt tot pompoen-gemberjam. Ik had een recept van Smulweb. Het is een lekker pittige winterjam geworden. De kinderen houden niet zo van gember. Die noemen gemberjam: moederjam. Ja, ik ben er dol op en kan wel even vooruit met de 9 potten, die ik maakte :-). Ik heb meteen de weckvoorraad even nagelopen. M'n planken staan goed vol.




De rest van de zachtgekookte pompoen is bestemd voor romige pompoensoep met rode peper. Een recept daarvan kreeg ik juist deze week toegestoken. Ik heb er alleen vandaag geen tijd meer voor gehad. Ik heb de pan maar buiten in de vrieskou gezet. Handig zo'n grote vriezer!