donderdag 15 maart 2012

Tijd

Als de dagen langer, lichter en vooral ook warmer worden, neemt mijn energiepeil rechtevenredig toe. Alles borrelt en bruist in me en ik loop over van de plannetjes. Ineens ´moet´ er van alles gedaan worden. En ja, al snel heb ik dan het gevoel dat ik een dag op een dag tekort kom.
Nu ben ik de laatste weken toch al veel aan het filosoferen over tijd en tijdsbesteding en vandaag moest ik ineens denken aan een tip die ik ooit in een boek over timemanagement las. De tip was: breng in kaart hoe je je tijd besteedt, zodat je weet hoeveel tijd een bepaalde werkzaamheid in beslag neemt. Eigenlijk een supersimpele aanbeveling voor iedereen die een planning op moet stellen. Maar hoe simpel ook, ik ben er nooit toe gekomen om deze tip eens op te volgen. Ik maak een planning op de gok. En eigenlijk loop ik continu tegen hetzelfde probleem op: mijn planning is bijna altijd veel te optimistisch. Aan het einde van de dag heb ik nog lang niet af wat ik wilde. Dat geeft dan toch een gevoel van falen. Natuurlijk is er altijd wel een oorzaak aan te wijzen waarom ik mijn planning niet af kreeg. Behalve dat dat vaak een verkeerde (te optimistische!) inschatting van mij is, is het ook vaak zo, dat mijn planning wordt onderbroken door iets onverwachts. Een kind dat ziek thuis komt of ergens opgehaald moet worden, een langdurig telefoontje, iemand die onaangekondigd op bezoek komt of wat dan ook. In die onverwachte dingen valt niet zoveel te sturen. Behalve dan dat je de mensen die je opbellen of op de koffie komen kunt afpoeieren. Maar daar ben ik heel slecht in en ik heb niet de wens dat drastisch te veranderen.
Maar aan een meer realistische planning zou ik natuurlijk wél kunnen gaan werken. Daarom legde ik vanmorgen een papier op de kast en een pen erbij en vanaf 9 uur heb ik steeds bijgehouden wat ik deed. Ben je er nieuwsgierig naar? Nou hier komt -ie dan:

ontbijtboel opruimen 14 minuten
voorkamer opruimen 16 minuten
achterkamer opruimen 30 minuten
bellen/mailen naar de school van Leendert 3 minuten
koffie zetten en kombucha verzorgen 6 minuten
koffiepauze met Dirk en even lezen 21 minuten
e-mail checken en nieuws lezen 7 minuten
2 wassen ophangen en 1 was afhalen 27 minuten
begane grond stofzuigen 22 minuten
keuken opruimen en een deel van de vaat doen 26 minuten
Boodschapje doen en Henk van school ophalen 20 minuten
brief van school lezen, tafel dekken, engels van Maria overhoren 18 minuten
lunch 33 minuten
Henk naar school brengen 14 minuten
tafel afruimen, rest van de vaat doen en de keuken verder opruimen 65 minuten
rond de tafel stofzuigen, keukenvloer stofzuigen en moppen 6 minuten
administratie 42 minuten
Henk halen, koffiepauze met de kinderen, post klaarmaken 55 minuten
bedden opmaken, slaapkamers opruimen, was afhalen, zaaisel begieten 55 minuten
warme maaltijd klaarmaken 90 minuten
avondeten 35 minuten
Henk naar bed brengen, inclusief bedritueel en even naast hem kruipen 50 minuten
Koffie zetten, koffie drinken 45 minuten
Hans z´n Frans overhoren 15 minuten
Strijken 90 minuten

Nou, dat was het dan. Wat schiet ik hier nu mee op? Als ik echt inzicht wil krijgen in bijvoorbeeld hoeveel tijd ik per week kwijt ben aan de was, of aan rommel opruimen, of aan eten koken of wat dan ook, dan moet ik eigenlijk wel een maand lang tijdschrijven. En nee, daar heb ik echt geen zin in.
Ik moet toegeven dat wanneer je je zo een dagje erg bewust bent van de tijd, je minder snel tijd vermorst. Net zoals wanneer je een kasboek bijhoudt. Dan ben je je ook veel meer bewust van ieder eurootje dat je portemonnee uitgaat en waaraan je dat uitgeeft. Toch is dat voor mij geen reden een kasboek bij te houden. Ik ben gewoon geen mens voor centjes en minuutjes, denk ik. Ik ben meer voor de grote lijnen. ´t Is leuk geweest, maar ik houd de tijdschrijverij maar weer voor gezien.