dinsdag 16 mei 2023

Proppen

Ik ga maar weer eens een hele week in één logje proppen :-). Het wordt een week in vogelvlucht. Maar hopelijk gaat dat de pret niet drukken.

Het was vorige week een super drukke week in de webshop. Het was dan ook de week voor Moederdag. En hoewel ik rekening gehouden had met extra drukte, overviel het me ergens toch een tikje. Maar het lukte Maria en mij om elke dag alle pakjes op tijd weg te krijgen. En als dat lukt is dat echt wel genieten.


Op woensdag stond ik er trouwens alleen voor. Maria´s vriendin/ons nichtje Noah trouwde die dag en Maria & Jan-Hendrik en Julian waren daggasten. Dinsdags had het extreem veel geregend, maar op woensdag was het gelukkig nagenoeg de hele dag droog. Zeker in Ouddorp, waar de huwelijksplechtigheid was.

´s Avonds gingen Willem en ik met Jan & Amarantha en Henk naar de receptie. Het was in een mooi versierde boerenschuur en het was erg gezellig. Compleet met een mini-uitvoering van het mannenkoor, dat de bruidegom begeleidt (orgel). 


Donderdag kwamen Maria en Jan-Hendrik me samen even een uurtje helpen, zodat ik die dag ook weer alle pakketten op de post kon krijgen.

En vrijdagochtend kwam Maria met Naomi. Naomi hield heel serieus de boel in de gaten. Lekker vanuit haar stoel keek ze toe, hoe wij ons werk deden :-).


Vrijdag spotte ik het eerste bloemetje in m´n peulen. Zondag had ik al voorspeld, dat deze week de eerste bloemetjes zouden verschijnen. Zo leuk! Nu duurt het niet lang meer, of ik kan het eerste maaltje peultjes plukken. Mmmm.


Ook de eerste bloemetjes van de bieslook bloeien. Die bloemetjes kun je eten. Ze zijn vrij pittig. En natuurlijk staan zulke bloemetjes prachtig op/in een salade!


´s Avonds gingen Willem en ik nog even om het hoekje kijken bij een ander bloemetje: onze kleine Eva. Wat is het toch een lief klein poppetje! Ik heb heerlijk met haar gekroeld en haar luiertje verschoond.


Daarna reden we in het licht van de ondergaande zon naar schoonmama, zoals altijd op vrijdagavond. Deze avond moest ze wel heel lang op ons wachten. Maar we wisten dat een zus van Willem bij haar op de koffie was en ze niet alleen zat.


Marina had nog even gewacht tot wij er waren. En zo zaten we gezellig nog een poosje met z´n vieren bij te praten.

Op zaterdag gaf ik een kookdemo in boekhandel ´De Echo´ in Huizen. Ik kookte uit eigen werk, zeg maar, want het was om mijn kookboek ´Eenvoudig Lekker´  te promoten. Willem ging gezellig mee en toen we van ons huis vandaan reden, voelde het haast een beetje, alsof we op vakantie gingen. Even lekker helemaal iets anders dan anders gaan doen.

De boekhandel was niet heel groot, maar erg gezellig. Ik maakte een lekkere lentesalade, kookte pasta met zalm en spinazie en glaceerde worteltjes. Steeds was er iets te proeven voor de mensen in de winkel.




Op de terugweg reden we meteen even langs de Aldi voor de weekboodschappen en daarna kwamen de kinderen en kleinkinderen één voor één binnendruppelen. Die kwamen op de zaterdagse patatten af. Het was een keertje diepvriespatat, maar dat was niet erg. We zaten met een grote koppel voor het eerst dit jaar lekker buiten te smikkelen.

Intussen werd ik schandelijk verwend voor moederdag. Hans en Thirza kwamen met een heuse perenboom aansjouwen. Hans plantte hem meteen aan de rand van de moestuin. Het is een conference lei-perenboom.


En verder waren er allemaal verwen-dingen als een flesje likeur, een geurbrandertje, een leuk zeeppompje met zeep, een fijn tuinboek, een uitnodiging om thee te gaan drinken bij een pluktuin en ook een heel leuke sleutelhanger met 7 plaatjes eraan, met de namen van onze 7 kleinkinderen er in gegraveerd. Zo leuk!

Willem had ook op mijn lijstje gekeken en daar ´een grote soeppan´ van afgestreept. En het was inderdaad een grote, die ik kreeg. Eén van 14 liter. Heerlijk om straks hopelijk tomatensaus van eigen tomaten in te koken. En ook heerlijk voor de erwtensoep in de winter. Die maak ik ook graag in een grote hoeveelheid. Ik heb de pan nota bene gisteren al ingewijd! Ik kookte appelmoes van zo´n 15 kilo appels. 


Willem had die appels vrijdag meegebracht. Het waren goudreinetten en ze moesten echt snel verwerkt worden. Jammergenoeg waren ze al behoorlijk zacht en kon ik ze daarom niet met mijn appelschilmachientje schillen. Nou ja. Dan maar met de hand, he.

Vanmorgen heb ik de appelmoes geweckt. Maar liefst 21 potten appelmoes kunnen er morgen naar de kelder. En ook de nodige potjes rabarber. Wat een rijkdom.


Gisteren waren Maria en ik heel druk met het bijvullen van de shop. Zaterdag waren er 4 dozen bakspullen en 1 flinke doos zeep binnengekomen. En gisterenochtend werd er al vroeg een pallet vol eco-spullen gelost. We waren er flink druk mee om alles op zijn plaats te krijgen.




Vandaag heeft Maria samen met Anne-Marie heel veel ingepakt.


Zelf heb ik alleen maar de bestellingen van vandaag ingepakt. De rest van de tijd was ik in de tuin. Daar moet deze week echt veel in gebeuren. Vorige week is er met al die regen en alle drukte niets van gekomen. Je raadt het al: het onkruid tierde inmiddels weer welig. Vanmorgen om half zes ben ik begonnen en heb drie bedden gewied. Er kwam een emmer onkruid uit!


De peulen kregen een steundraad


en de maggiplant werd (alweer) flink gekortwiekt. Ik heb de blaadjes meteen gedroogd in de voedseldroger en ze daarna vermalen tot poeder. De voorraad groeit gestaag.


Ik zaaide courgettes, pompoenen en stokbonen. Alle drie best aan de late kant. Maar ja. Het voorjaar is ook nat en koud en alles loopt minstens twee weken achter op vorig jaar. 



Willem en ik waren vanavond maar met z´n tweeën voor het avondeten. Henk at bij een schoolvriend en Hans ging naar Thirza. Nou ja, Thirza haalde en reed hem. Hans heeft gisteren helaas een rib verdraaid en kan zich amper verroeren.

Ik bakte aardappelschijfjes. Mmm! Voor Willem kwam er een krokante kipschnitzel bij en voor mezelf een vega-burger. Ik viste een pot bietenblokjes op uit m´n weckvoorraad in de kelder. Er stond in een kwartier tijd een lekker maaltje klaar wat we heel stoer buiten hebben zitten verorberen. Stoel als in: 13 graden en straffe wind. Je kunt natuurlijk gewoon doen, alsof het zomer is :-).


Ziezo. Dat was dan een hele week in een logje gepropt. Alles weer keurig in de annalen opgetekend :-).