zaterdag 29 augustus 2009

Keukenwerkjes

Behalve veel opruim- en schoonmaakwerk heb ik deze week ook nog wel wat leuke keukenwerkjes gedaan. Pure ontspanning voor mij :-). Vlak voordat ik de lappenmand inging kreeg ik van een tante een flinke hoeveelheid rabarber. Ik heb toen mijn zus gevraagd, of ze die wilde schoonmaken en in stukjes gesneden in de vriezer wilde doen. Van de week heb ik er moes van gekookt en die geweckt.

Ook is mijn voorraad pruimenjam weer met enkele potten aangegroeid. En er komt nog meer, want een deel van de moes heb ik ingevroren om op een later moment er jam van te maken. Ik denk, dat ik daar dan maar eens gekruide pruimenjam van maak. Dat is in de winter zo lekker. Pruimenjam met kaneel en kruidnagel.

Een deel van de bij de Brouwmarkt gekochte beugelflessen heb ik in gebruik genomen voor peer/appellimonadesiroop, die ik vandaag heb gemaakt. Er werd hier al genoemd, dat ik daarvoor ook Grolsch beugelflessen zou kunnen gebruiken. Maar, behalve dat dat geen literflessen zijn, vind ik het zo zonde van de prachtige siroopkleuren, om dat in groen glas te steken. Dus geniet ik van mijn mooie, doorzichtige beugelflessen met siroop. Ik wil ook een aantal liters vlier/appellimonadesiroop maken. Weet je dat vlier heel goed is tegen (mexicaanse) griep? Kijk maar eens via google. Leendert heeft donderdag 2 emmers vol vlierbessen geplukt.


Eerst kreeg hij een waarschuwing van een mevrouw: "Jongen, je moet die bessen niet plukken, hoor. Die zijn giftig." Waarop Leendert antwoordde: "Nee, hoor, niet als mijn moeder er jam van kookt." :-) Vervolgens was hij op een andere plaats aan het plukken en daar werd hij aangesproken door een oudere meneer: "Wat pluk jij daar?" Leendert: "Vlierbessen." "Wat ga je daar dan mee doen?" Leendert: "O, daar kookt m'n moeder jam van." Waarop de meneer hulpvaardig de hoger hangende trossen bessen voor hem plukte :-) Zo beleef je nog een wat. Maar goed, jam kook ik er denk ik niet van. Een deel verdwijnt in een gistingfles om er vlierbessenwijn van te maken. Er staat ook al een braam-vlierwijn te bubbelen. Een ander deel bestem ik voor siroop.

Vandaag heb ik van een achtergehouden deel van de peer/appelsap stroop gekookt. Ik heb een pan vol sap de hele dag zachtjes op mijn oliestelletje laten inkoken. Af en toe roeren was het enige werk, wat ik eraan had. Morgenochtend heerlijke stroop op ons zelfgebakken brood. Mmm.