(advertentie)

dinsdag 17 mei 2011

Conserveren

Ik merk dat er altijd veel vragen en reacties zijn als ik iets schrijf over conserveren. Het is dan ook iets wat in veel huishoudens niet meer gebeurt, dan hooguit wat invriezen van vlees en brood. Alles wat je maar bedenken kunt is op ieder moment gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Conserveren is daarmee geen noodzaak meer. Veel kennis van het conserveren van voedsel is dan ook verdwenen. Als ik de boeken van Kleine Huis lees, lees ik dat juist het conserveren van voedsel een heel groot deel van de huishoudelijke taken van ma inhield. Het kostbare voedsel wat door noeste arbeid in de zomer was verkregen moest zorgvuldig geconserveerd worden om er de winter mee door te komen. Inmaken in zuur was bijvoorbeeld een methode. Maar ook werd er voedsel gedroogd en werd er door pa vlees gerookt (in een holle boom). Geweldig hoe men van ouders op kinderen alle weetjes wist over te brengen en op die manier van niets iets wist te maken. Dat zijn we toch heus voor een heel groot deel kwijt geraakt. En hoewel het erg gemakkelijk is om zomaar voor ieder dingetje naar de winkel te rennen, zijn we zo op een bepaalde manier toch erg afhankelijk geworden. Als morgen de vrachtwagenchauffeurs staken hebben veel mensen overmorgen al een probleem.
Behalve de lol die ik eraan beleef zie ik dan ook wel degelijk het nut ervan in om allerlei verloren gegane vaardigheden op te pakken, uit te proberen en toe te passen. Wecken is één zo'n vaardigheid. Voor weinigen (nog) een vanzelfsheid, voor sommigen iets van vroeger bij (o)ma, voor de meesten iets uit de boekjes. En de mensen die er aan willen beginnen moeten over allerlei drempels: hoe kom ik aan kennis? Hoe kom ik aan de juiste spullen? En hoe zit dat nu met dat verhaal over botulisme enzo? Wat dat eerste aangaat: ik krijg zóveel vragen, dat het me gewoonweg niet lukt die stuk voor stuk te beantwoorden. Ook al omdat veel dingen niet in een paar woorden zijn gezegd. Ik raad iedereen die zich serieus in wecken wil verdiepen aan, om het Weckboek aan te schaffen of te lenen. Hierin staat echt alles wat je weten wilt. Of het nu gaat over wecktijden, steriliseren van je spullen, recepten, wecken in de oven en noem maar op.
Wat het tweede aangaat: spullen om te wecken zijn nog altijd volop te koop bij De Brouwmarkt. Daar kunnen ze je ook goed adviseren bij de aanschaf van de ketel en overige benodigdheden. Als je al precies weet wat je wilt, kun je ook rondkijken op Marktplaats. Daar zijn vaak complete weck-uitzetten te koop voor een habbekrats. Het is helemaal aan jou en je portemonee wat hierin je keuze is. Zelf heb ik destijds (11 jaar geleden) een nieuwe ketel met sappan gekocht. De glazen heb ik echter bijna allemaal gekregen of tweedehands gekocht. Rubberen ringen koop ik altijd bij de Brouwmarkt.
Dan nog het derde punt: botulisme! Altijd als het over wecken gaat gaan er direct vingertjes omhoog: pas op, hoor, want er kan botulisme in de potten komen en daar kun je zelfs aan dood gaan. Het wordt geroepen door mensen die zelf nog nooit één pot geweckt hebben en ik vraag me af of er hier iemand is die al is het maar een kennis van een kennis heeft verloren aan een botulisme-infectie. Ik heb ooit ergens gelezen dat er na de Tweede Wereldoorlog maar één beschreven geval van botulisme in weckpotten bekend is. Ook de mensen van Kookmuseum De Vleer(waar enorm veel kennis over en ervaring met wecken is) doen uitermate laconiek als je het onderwerp botulisme te berde brengt. Ook hierin moet ieder voor zich zijn of haar eigen keuze maken. Zelf vind ik het risico op botulisme in weckpotten zó klein, dat ik er niet eens over nadenk en voor 100% 'durf' te wecken. Het risico om om te komen in het verkeer is vele malen groter dan dat er iets gebeurt door het eten van geweckt voedsel. Maar daarom blijf je toch niet binnen zitten?

Wecken van groenten en fruit is voor de meeste mensen nog wel enigszins herkenbaar. Als je het echter hebt over wecken van vlees gaan er al de nodige wenkbrauwen omhoog: 'Hè, kun je ook vlees wecken?' Jawel hoor. Het gaat zelfs uitstekend. In het Weckboek vind je dan ook heel veel recepten. Van gewoon draadjesvlees tot worst of goulash of wat dan ook. Uit ervaring kan ik zeggen, dat het ronduit heerlijk is om een voorraadje geweckt vlees te hebben staan. In tijd van 10 minuten heb ik een pan lekkere sudderlappen op tafel staan!
Nóg onbekender is het wecken van koek en cake. Maar ook dat is prima mogelijk. Je kunt cake wecken en dan voor jaren en jaren goed houden zonder dat het bederft, uitdroogt of wat dan ook.
Een poosje geleden kreeg ik wat konische weckglazen van een bloglezeres hier uit de buurt. En dat was juist iets wat nog op mijn verlanglijstje stond. Konische weckglazen zijn glazen die van onderen smal zijn en dan naar boven toe wijder uitlopen. Deze potten zijn geschikt om cake in te wecken, omdat de cake er bij opening zó kan uitglijden.
Er zijn twee manieren waarop je cake kunt wecken. Je kunt het cakebeslag in de potten doen, de potten in de oven zetten en zo bakken. Daarna sluit je de potten en weck ze in de weckketel. Een andere manier is om het cakebeslag in de potten te doen,die te sluiten en ze vervolgens in de weckketel au bain marie te 'bakken' (koken dus eigenlijk).Op die tweede manier had ik het nog nooit gedaan, maar dat wilde ik dan toch eens proberen. En met goed resultaat mag ik wel zeggen. Ik volgde het recept voor Engelse cake (cake met rozijnen) uit het weckboek en maakte zeven cakejes in halve-liter potten. We hebben twee potjes opengemaakt om te proeven en ja, dat smaakte naar meer. Ik wil dan ook binnenkort alle konische potten die ik heb bij elkaar zoeken en ze dan allemaal vullen met cake. Die zal van de zomer vast goed smaken bij de koffie of met een lik slagroom erop als snel toetje. Mmm!
Een andere manier van conserveren is drogen. Ook hierover krijg ik vragen. Het is iets wat in Nederland niet zoveel gedaan wordt. In Zwitserland is voedsel drogen iets volstrekt normaals. Mocht jij (of iemand uit je omgeving) daarom in Zwitserland op vakantie gaan, kijk dan eens voor een droogapparaat in de Kringloopwinkels daar. Ze kosten daar niet veel, terwijl ze hier sowieso al nauwelijks tweedehands verkrijgbaar zijn en nieuw erg duur zijn (kijk maar in de webwinkel van de Brouwmarkt bijvoorbeeld). Als je niet weet wat de voordelen zouden kunnen zijn van drogen, kijk dan eens naar dit informatieve filmpje.
Vorige week ben ik volop aan het drogen geweest. Ik heb een grote pol citroenmelisse verplant in de tuin en daarbij heb ik heel wat grote stengels afgeknipt. De blaadjes heb ik gedroogd en gekneusd en dat leverde een grote pot vol op om bijvoorbeeld te dienen als (onderdeel van een) thee.
Naast citroenmelisse droogde ik een flinke hoeveelheid rozenblaadjes. Oh, wat geurde dat fantastisch! Ook de rozenblaadjes zijn heerlijk in/als thee, maar een handvol uitstrooien in bad of er een geurkussentje mee vullen zijn ook mogelijkheden.
Bij wijze van experiment droogde ik ook witte, pitloze druiven. Het leverde uiteindelijk een flinke pot rozijnen op, maar ik vond dat zó lang duren, dat ik daar niet meer aan begin.

Behalve met drogen en wecken heb ik me ook bezig gehouden met m'n daktuin. De eerste tomatenplanten zijn uitgeplant. Het is nog maar een begin, maar oh, wat geniet ik ervan! De eerste tomatenbloemetjes zijn al gesignaleerd. Deze week hoop ik voldoende olieblikken te hebben om de tweede pallet vol te zetten.
Maaike trakteerde nog voor haar verjaardag, want ze was in de vakantie jarig. Ze wilde graag frikandellenbroodjes trakteren en dus maakte ik vrijdagmorgen vroeg 40 frikandellenbroodjes en nog 12 appel/rozijn/kaneel muffins voor degenen die geen broodje beliefden. Jammergenoeg heb ik geen foto gemaakt van Maaike met haar traktatie. Het is toch de laatste keer voor haar, want ze gaat naar het v.o.

Iets waar ik me sinds een week of 3 mee bezig houd is: Kefir. Ik kreeg een zakje korrels van een vriendin en ben reuze enthousiast. De kinderen halen hun neus ervoor op, maar Willem en ik vinden het heerlijk. Vorige week heb ik Kefir-hangop gemaakt. Het smaakt naar roomkaas. Ik kruid het met gedroogde kruidenboterkruiden en smeer het lekker op m'n brood.We hebben ook nog raven gehad die langs kwamen. Er kwam een bloglezer een flinke hoeveelheid gevonden, weggegooide en achtergelaten voorwerpen langsbrengen. Er zat onder andere een nog splinternieuw regenpak bij in maat xs. Dat is meteen door Maaike ingepikt, die D.V. na de zomervakantie iedere dag 17 kilometer heen-en-weer naar school gaat fietsen. Een ander voorwerp wat met gejuich uit de doos werd gehaald was een soort overlevingspak. Ideaal voor nacht- of zeevissen, iets wat Leendert graag doet. Wat kan je toch blij zijn met zulke kado's! Een andere raaf zette een paar zakken kleding en schoeisel op de stoep. En laat nu het eerste wat we eruit haalden een paar sandalen in maat 35 zijn, die Jan zó aankon. Jan liep nog steeds op dichte schoenen en is dus helemaal gelukkig met z'n nieuwe schoenen. Ook met de andere spullen weten we prima raad. Heel erg fijn.


Zo, ik ben weer helemaal 'bij geblogt'. Dat heb je als je een week verstek laat gaan. Dan is er veel te vertellen ;-).

39 opmerkingen:

Anneke zei

ik weck nog steeds in mijn weckketel.
vlees heb ik eerder speciaal voor de vakantie ook wel geweckt in de snelkookpan, dan is je bacterie-ricico helemaal nihil.
en in mijn schuur staat nog steeds een grote bruine inmaakpot om (zuur)kool en bonen in het zout te zetten.
zoete appelschijfjes kun je ook drogen op de allerlaagste stand in de oven.
en met een vissende zoon staat er een rookoventje op mijn verlanglijstje:))

@Let zei

Ik dacht al, waar blijft Teunie :-)
Fijn je weer te lezen...

Suc6 met alles en tot gauw!

Groeten, @Let...

Anly zei

Ik had je gemist!

Anly

Annelies zei

Het water loopt me in de mond bij je cakes!

Marije zei

Leuk stukje weer. Wat betreft die raven... Mijn zussen+moeder en ik hebben eens in de zoveel tijd 'ruilavond'. dan komen we met veel spullen (kleren, maar verder eigenlijk alles wat voor handen komt) bij elkaar. Je 'showt' je spullen en anderen mogen roepen of ze het willen. Gegarandeerd een leuke avond, en je gaat vaak met 'nieuwe' kleren voor jezelf of de kinderen naar huis. ideaal. Het grappige is, dat je na 2x ruilen soms met je eigen truitje weer naar huis gaat, want 'die was toch wel erg leuk'...

groetjes, Marije

Ons gezin en de Stichting zei

In Roemenië en veel oost Europese landen wordt nog van alles gewekt voor de winter, hier is het noodzaak. Kool wordt in z'n geheel ingemaakt en ook als zuurkool. Ook worden bonen gedroogd voor de winter, en jam en compote gemaakt. Er zijn mensen die nog een varken houden ,dit slachten in december en dan worst maken ( heerlijke worst) , het vet smelten en dan het hele jaar door gebruiken en het vlees in het zout bewaren. Dingen die vroeger in Nederland heel gewoon waren maar (bijna) vergeten zijn. Wij woonde vroeger thuis in een huis waarin de schoorsteen nog een luik was waar de haken hingen om het vlees te roken. Een oude kennis van mijn ouders rookte de vis die hij ving altijd in een metalen ton , dit gebeurt trouwens nog zo. Ik kan me herinneren dat bij m'n opa en oma de appeltjes hingen te drogen bij de kachel. Wat dat betreft is er veel kennis verloren gegaan in Nederland. Zelf heb ik veel plezier van het boek Inmaken en Bewaren van Wil en Netty Engels isbn 90 6248 583 9 , ik gebruik dit naast het weck boek van de firma weck. Er is op dit gebied veel meer mogelijk dan veel mensen weten en denken. Ook in oude kookboeken staat vaak nog iets hierover.

Ellen zei

Wat botulisme betreft: ik heb dat een keer op een verjaardag gevraagd aan een emeritus hoogleraar microbiologie. Hij wuifde het gevaar helemaal weg. Het schijnt dat de Amerikaanse manier van wecken, met een ring die je op de pot vastdraait, wel gevaar oplevert omdat het deksel niet los kan laten als er bacteriegroei in de pot optreedt. De Nederlandse manier van wecken, met een 'los' deksel op een ring, levert volgens hem geen gevaar op omdat het deksel los gaat zitten bij bacteriegroei, ook bij botulisme. Botulisme komt in Nederland sowieso nauwelijks voor. Wil je helemaal geen risico lopen dan kun je de inhoud van de pot nog even tien minuutjes doorkoken voordat je het gaat eten.

Kortom, geen zorgen en lekker wecken! Ik ga die cake ook eens uitproberen, alleen even de weckketel confisqueren want die heeft mijn moeder ingepikt! :-)

ChoCho zei

En weer terug - compleet met interessante weetjes :-)

anjaw zei

Hallo Teunie,

De laatste jaren droog ik mijn kruiden aan de lucht, maar zo'n droogapparaat lijkt mij wel wat. Heb gekeken bij Brouwmarkt maar er zijn div. soorten. Welke kan ik het beste bestellen?
Dat Weck boek is id. een enorme bron van informatie maar vooral ook inspiratie.

Groeten Anja

Charmaine zei

Oh Teunie ik word er helemaal enthousiast van! Ben gelijk aan het zoeken geslagen op MP maar hier in de buurt is op weck gebied helaas weinig te vinden. Ik hou het in de gaten daar want het lijkt me echt zo te gek om te kunnen doen.
Ons moestuintje ziet er goed uit en als het goed blijft gaan, komen we straks om in de tomaatjes dus die zou ik dan zeker willen wecken/verwerken.
Ik ga vanavond meteen naar de bieb om het boek te zoeken waar je het over hebt.

Liefs, Charmaine

Spaarmoeder! zei

Leuk! Ik zoek al een tijdje voor een weckketel, maar wat mensen som snog vragen!

Tanja zei

Zijn er uberhaubt kringloopwinkels in Zwitserland?

Living by Holland & Co zei

hoeveel weken moet geertje trouwens nog? die is toch ook uitgeteld deze maand

Marga Hillinga zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Paul, Esther, Saskia én Hessel zei

Lekker om te lezen weer.

Wecken en inmaken, tja dat doe ik echt voor de lol. Denk dat het ook wat anders is omdat wij maar met z'n 4tjes zijn en bijna geen vlees eten. De noodzaak is dan wat minder. Maar wel heerlijk hè zo'n voorraadje.

Wilma zei

ook hier wordt er al weer vollop geplant in de moestuin. uien, aardappelen, wortelen, tuinbonen, courgette, komkommer, snijbonen, knoflook, allerlei kool, sla, andijvie,sperziebonen enz. de tomaatjes hebben we dit jaar bij huis geplant. let op, want ze zijn erg gevoelig voor de aardappelziekte phytoftera. het is ons helaas vanwege deze ziekte nooit gelukt een goede oogst te krijgen. maar we proberen het nog maar eens. benodigdheden voor de weck (flessen, ringen en klemmen) haal ik altijd bij de boerenbond/welkoop. wij gebruiken ieder jaar nieuwe ringen en dat bevalt ons goed. we hebben bijna nooit een fles los. succes met alles.

groeten van wilma

gerrie zei

Teunie,
Wat schrijf je toch altijd leerzame dingen. Ik kijk dagelijks of er al wat nieuws is maar ik weet ook wel dat dit in je drukke gezin niet mogelijk is. Wecken, uit mijn jeugd weet ik het nog. Sappen en jam weck ik zelf nog in twist-off potten. Maar gek is dat; manlief en ik, we kregen in onze jeugd geweckt vlees en we vonden het -zachtjes gezegd- niet geweldig. Maar het vlees dat jij weckt braad je eerst en dat deden onze ouders niet. Dat zal het verschil in smaak ook wel zijn.
En nog even;
@ Living by
Geertje is uitgerekend voor haar bevalling, uitgeteld is een uitdrukking voor een bokswedstrijd.
Maar Teunie, ik ben net zo nieuwsgierig hoor wanneer jij de titel Oma krijgt.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie

Anderson cottage zei

he krijg er zin, als mijn groentes uit mijn eigen tuintje teveel zijn, ga ik weer alles inwecken, dan kijkt mijn kast ook weer gezellig. enne heel veel scces met je tomatenplantjes, geniet ervan , liefs marion

{ T G L } zei

Beste Teunie,

Wat een bron van informatie, superbedankt! Hiermee kan ik aan de slag om mijn magere weck-talenten te ontwikkelen. En cake wecken... zo doe je dat dus. Wat simpel! Blijft de cake niet plakken aan de glazen potten? Heel handig om een voorraadje van te hebben.

Ik vraag mij af waar ik grote hoeveelheden groenten en fruit voor een schappelijk prijsje kan krijgen, het liefst seizoensgebonden en biologisch. Groenten en fruit in de supermarkt kopen is relatief kostbaar.

Groet,
This Good Life

Matthijs zei

Leuk om allemaal te lezen. Wij hebben een redelijk kleine achtertuin waar ik nu twee grote terracotta potten heb staan met in de één twee inmiddels joekels van slaplanten en in de andere heb ik wortels gezaaid. Verder nog een bak met rucola en in een verloren hoek twee bloemkoolplanten. Het is reuzeleuk om zo toch een beetje je eigen groente te kweken.
Wat ik me wel nog steeds afvraag: Jij bakt zo vaak de muffins, hoe zijn ze van binnen? bij mijn zijn ze snel wat klef en ook niet mooi bruin. of hoort dat ook niet? Kun je es een foto van jouw muffins plaatsen?
Verder misschien nog een tip. ik had eerst last van dat ze taai waren. Even googlen leverde op dat het belangrijk is vooral niet te lang te roeren. Het beste is om eerst de droge en natte ingredienten apart door elkaar te mengen en dan snel alles door elkaar scheppen. Het deeg blijft korrelig. Het probleem van taaie muffins is nu bij mij verholpen.

Succes verder met al je experimenten!

Groeten,
Gerda

mevrouw Jee zei

Leuk, dat cake wecken kende ik nog niet. Ik heb in het museum wel weckpotten vlees zien staan die volgens het bijschrift nog steeds gegeten konden worden. De potten waren 100 jaar oud!
Voor ons kleine gezin is het niet nodig maar het lijkt me allemaal erg leuk om te doen. Droogapparaten zijn zeldzaam. Heb al eens gezocht op MP maar niet te vinden.
Op dit moment droog ik veel kruiden op zolder maar ik zou ook graag eens tomaten en appels drogen, of champignons. Misschien in de oven?

marion zei

ik heb vandaag mijn droogapparaat gekocht........morgen brengen ze hem...... Na 4 jaar twijfelen hebben we de knoop doorgehakt

wilma zei

ik vroeg me echt al af hoe je het deed met wecken van cake. Dacht nl aan gewone weckpotten haha.
Drogen doen ze hier ook veel. Ik moet nog even in de Kringloop kijken hier.
Volgend berichte ben je oma????
Spannend.
Groeten, WIlmA

ari-atari zei

Ik weckte vroeger altijd in mijn grote snelkookpan, maar die doet het niet meer sinds ik over ben gegaan op koken op inductie. Geeft niet, want we zijn tegenwoordig nog maar met z'n tweeën ;-) Alleen voor het wecken is het een beetje onhandig. Daarom heb ik op MP een weckketel gekocht. Die weckt alleen niet onder druk. Nu las ik ergens, dat je juist vlees wel onder druk moet wecken. Weet jij hoe dat zit?
gr. Arianne.

Onder de knotwilg zei

Ik hoorde al eerder dat je ook cake kan wecken, maar we vroegen ons af of brood ook mogelijk is? Dit omdat we op zaterdag brood bakken en de vriezer niet zo groot is...
Tot nog toe maakten we alles (groente, peren, jam, sap etc.)in in 'appelmoespotten', maar we hadden al langer de wens om echt te gaan wecken. Via marktplaats hebben we juist van de week potten en het genoemde boek gekocht. En een mede tuinierder op de volkstuin deed haar elektrische weckketel weg, dus een gelukje voor ons!

Nu dus lekker aan de slag van de week!

Ellen zei

@Tanja: IN Zwitserland zijn er heel veel kringloopinkels. Ze heten hier Brocki, Brockenstube, Brockenhaus.

Dionne zei

Wat een heerlijke, informatieve en leuke blog weer. Heb met plzeier gelezen. Ik weck (nog?) niet, droog soms (in de oven of buiten aan de waslijn), maar heb dit jaar net als eerder weer potten vol kruiden en sla en komkommer en tomaten en paprikaatjes en aardbeien. Vorig twee jaren door omstandigheden niet, maar nu weer wel. Heerlijk. En ik ruil met een vriendin, want wat de een te veel heeft, daar is de ander weer blij. En andersom.

Teunie zei

anjaw, de droogapparaten die de Brouwmarkt heeft zijn allemaal goed. Ik heb de simpelste uitvoering (kunstof roosters, geen timer). Het wordt duurder wanneer je een timer neemt en/of een roestvrijstalen uitvoering. Voor het resultaat maakt dat echter niets uit.

Tanja, Ellen antwoordde al. Er zijn heel veel kringloopwinkels in Zwitserland. Als je 'brockenstube Schweiz' intikt bij google vind je een overzicht.

Marga, een wonderpan is voor jou misschien ook erg handig. Kijk maar eens op www.wonderbakpan.nl

TGL, je moet de potten eerst invetten en bestrooien met paneermeel of amandelstrooisel o.i.d. Gaat echt heel goed! Voor voordelige groenten en fruit kan je het best aan het einde van de (biologische/boeren)markt kijken, of een tuinder/boer in je buurt zien te vinden.

Gerda, idd moet muffin beslag niet gemixt worden zoals cake. Ik roer het enkel wat om met een vork en gebruik olie in plaats van boter/margarine.
Ik zal de volgende keer dat ik bak close-ups nemen van de binnenkant :-) Die is in elk geval niet klef.

Mevrouw Jee, drogen in de oven gaat prima. Je moet er wel erg goed op letten dat je de temp niet te hoog instelt. Kruiden hoeven maar op 40 - 50 graden. Appeltjes kunnen wel naar 70, maar dat is echt de max. Tomaten kun je wel drogen, maar het duurt echt heeeeeeeeeel lang (net als die druiven van mij ;-) )

Arianne, ik volg altijd de recepten uit het Weckboek en dat is dus gewoon wecken in de weckketel, niet onder druk. Het lukt altijd prima. Als ik maar een paar potjes heb om te wecken, doe ik het ook weleens in een grote (10 liter) pan.

Onder de Knotwilg, als je 'brood wecken' intikt bij google, kom je één ervaringsverhaal tegen. Het kán wel, maar is niet heel lekker. Meer brood om te toasten. Maar als je nu de vriezer minder gebruikt voor groenten/fruit/vlees (als je die gaat wecken) heb je misschien precies genoeg ruimte voor je brood? Ik heb altijd één lade van mijn vriezer in gebruik voor brood. Er kunnen 5 grote (1250 grams) broden in. Als die op zijn bak ik weer nieuwe, zo'n beetje 3 keer 6 broden per week.

Monique zei

En ook veel te lezen. Héérlijk Teunie! Dank je wel voor je grote uitleg en foto's daarbij. Puur genieten om met je mee te mogen lezen en van je te leren!

Mariska zei

Hallo Teunie,
Ook mijn intresse in het wecken is gewekt ,ik heb van daag voor 70 euro cent het boek van de firma weck gekocht .
Ik ga me er maar eens in verdiepen altijd handig een voorraadje .

Groetjes Mariska

Irene zei

Ha Teunie,

Ik ben aan het nadenken over een weckketel, heb eentje gevonden voor op gas. Zou dat een handige keuze zijn denk je?

Er zit ook geen rooster in, de verkoopster deed het met een handdoek. Is dat handig?

Groeten,
Irene

Teunie zei

Hallo Irene, één op gas kan goed. Zelf heb ik een electrische. Dat is voor een beginner wellicht handiger. Die kan je namelijk op de gewenste temperatuur instellen en dan heb je er geen omkijken meer naar. Bij gas moet je toch wel de thermometer in de gaten blijven houden en er dus min of meer bij in de buurt blijven.
Een rooster is idd niet nodig als je een handdoek gebruikt. Het gaat er maar om dat de potten niet stuk rammelen. Ik heb zelf ook geen rooster en ben vaak nog te eigenwijs om er een handdoek in te leggen. Heb nog nooit een kapot glas gehad. Maar dat is misschien mazzel ;-)

Lydia zei

Voor iedereen die overweegt met wecken te beginnen: enthousiast gemaakt door Teunie's blogs hierover ben ik er vorig jaar ook mee begonnen. Alles tweedehands via Marktplaats gekocht en aan de slag gegaan. Met goed resultaat!! Dus wie twijfelt... ik zou zeggen: doen!! Het weckboek is idd wel een aanrader voor informatie.
Ik las ook nog wat over inmaken in zout. Vorig jaar hebben wij voor het eerst ook eens snijbonen ingemaakt in zout. Dat deden we gewoon in een afsluitbaar plastic emmertje. Werkt heel goed en is wellicht makkelijker aan te komen als een Keulse pot o.i.d. Misschien heeft iemand iets aan de tip.

Lize zei

Wat leuk om te lezen dat zo veel mensen wecken en drogen. Ik doe idd heel veel via de supermarkten koop dan een weekvoorraad in. Op mijn manier heb ik geen tijd om te wecken, maar daar staat tegenover dat ik weer veel kleren van de kids zelf naai van goedkope stof. Ach zo bespaart iedereen op zijn manier denk ik.
We hebben wel een vierkante metertje groentetuin, maar ik vraag me eerlijk gezegd wel af hoeveel ik daar mee bespaar, omdat de groente die dan klaar zijn in de winkel ook in het goedkope seizoen zitten. Wat is jullie ervaring hiermee

Aafke zei

Hallo Teunie,
Weet jij misschien of de yahoogroep over inmaken nog aktief is? N.a.v. een berichtje in je boek hierover heb ik me een aantal maanden geleden aangemeld, maar nog geen reactie gekregen. Ik denk dat deze groep ook leuk is voor andere bloglezers. Mocht je het weten, dan hoor ik het graag.
Groetjes,
Aafke.

Onder de knotwilg zei

Hoi Teunie,

Bedankt voor je reactie op brood wecken. Tja, dan houden we het brood toch maar in de vriezer. Als ik nu de patat zelf maak van aardappels scheelt dat ook al weer wat ruimte :-)

Ik schreef van de week ook een stukje over wecken en kreeg idd ook reacties over botulisme. 'k Heb ze maar even naar jouw blog verwezen ;-) Mijn stukje ging over kattekoppen wecken (???) dat stond op een etiket van een aantal potten die ik kreeg!
Zojuist kreeg ik per post het weckboek (via MP) binnen, dus nu kan ik lekker aan de slag!

Groetjes Tineke

P.s. hoe is het met je 2e boek? Wanneer komt het uit?

Koosje zei

Ken je ook de waterkefir Teunie?
Hou ik langer vol dan de melkkefir,die mislukt bij mij zo vaak dat ik er moedeloos van werd.Waterkefir is makkelijker en ook erg lekker....
Goed weekend. Koosje (www.etenenweten.blogspot.com)

andrea zei

ik heb al heel wat gelezen op de site (maar ben er nog lang niet), en heb uw nieuwe boek alvast voor mijn verjaardag gehad...wat mij heel interessant lijkt is het wecken...nu heb ik op zeelandnet een advertentie gevonden over een hele partij weckpotten en toebehoren....nu wil ik graag weten of dat duur is;
10 potten van 1 ltr. € 1,25 per stuk
4 potten van 3/4 ltr. € 1,30 per stuk
10 potten van 1/2 ltr. € 1,10 per stuk
7 potten van 1/4 ltr. € 0,95 per stuk
16 potten van 1/2 ltr. € 1,00 per stuk
5 potjes van 1/5 ltr. € 1,00 per stuk
11 flessen van 1/2 ltr. € 1,10 per stuk
10 flesjes van 1/4 ltr. € 0,95 per stuk
Klemmetjes € 2,50
8 pakjes ringen klein € 0,80 per pakje
9 pakjes ringen groot € 0,90 per pakje
Vultrechter € 6,20
Glastang € 6,50
Weckboek € 7,50
Als alles in een keer megenomen wordt een vaste prijs van € 100,00

alvast bedankt voor uw reactie....

Carolina Verhoeven zei

Goede morgen, even over het wecken, inmaken en bewaren.

Al 30 jaar ben ik als weck expert bezig om weckhistorie in beeld te brengen. Het vastleggen van reacties hoe en waarom men nu weck leg ik vast. Ik zou het bijzonder op prijs stellen als ik contact krijg met jullie alles weck-kers.www.weckhistorie.nl www.volkskeuken.nl Hartelijke groet Carolina Verhoeven, voorheen kookmuseum 0683272405