woensdag 25 september 2013

Kleuterjuf

Vandaag was ik een poosje kleuterjuf.
Op de school van onze kinderen werkt groep 2 over bijen. De juf had gehoord, dat ik bijen houd en dus vroeg ze, of ik de kinderen daar iets over wilde vertellen.
Leuk! Natuurlijk wilde ik dat!
Als aanloop naar het werken over bijen hadden de kinderen over schapen op de hei gewerkt. En toen ik vertelde, dat ik ook kan spinnen en dat ook best wilde demonstreren, was het feest compleet :-).

Gisteren bracht ik alvast een kofferbak aan spullen op school. Mijn spinnewiel, een bijenkast en ook allerlei imkerspullen.

En vanmorgen was het zover. Ik trok op de gang mijn imkerpak aan en stapte de klas binnen. ¨Daar is de imker¨, werd er enthousiast geroepen. Sommige kinderen vonden het maar een beetje raar, zo´n mevrouw waarvan je het gezicht niet kon zien. Daarom ritste ik maar snel mijn kap open en daar zagen ze het: het was de moeder van Henk :-).

Ik heb eerst mijn spinnewiel gedemonstreerd. De kinderen mochten raden wat voor apparaat ik daar had. Een naaimachine, een spinmachine, het kwam steeds dichterbij. Maar ´spinnewiel´ was een woord wat ze niet kenden. En spinnen had ook haast geen kind ooit gezien. Ik gaf een pluk wol door en ging aan het spinnen. De kinderen kwamen in groepjes om me heen staan om het heel goed te kunnen bekijken.

Daarna kwam mijn imkerpraatje. Ik heb van alles verteld. Over de koningin, die ook wel ´moer´ heet, wat van ´moeder´ komt. Dat is omdat zij eitjes legt! En over werksters en darren. Over de bijendans. Over de ramen die ze bouwen en waar ze eitjes en honing in stoppen. En uiteraard werd alles goed bekeken!

Toen ik de bijenkast op een wagentje met wieltjes de kring rondreed, zag een speurneus een dode bij op de bodem. Dat was de vondst van de ochtend! Het beestje werd van alle kanten bekeken, bewonderd en ook wel een beetje begriezeld :-).

Veel te snel was de tijd om. Wat was dat leuk, om even kleuterjuf te zijn!

De twee knechten van de juf mochten mij nog iets geven om te bedanken. Eerst kreeg ik een pakje bakmix met cupcakevormpjes. Juf wist wel dat ik erg van bakken houd :-). Daarna kreeg ik drie grote platen, waarop de kinderen prachtige bloemen hadden getekend en hun namen hadden geschreven. Geweldig!  Zulke dingen geven de sjeu aan je week ;-).