vrijdag 27 september 2013

Molens

Molens. Ik hèb wat met molens. Dat is ook niet zo raar als je je hele leven op een steenworp afstand van de beroemde molens van Kinderdijk woont. Negentien stuks staan er daar maar liefst. En hoe vaak ik ze ook al gezien heb, steeds weer maken ze indruk. Gewoon alleen al het feit dat ze daar al honderden jaren staan. Hoe stoer is dat! Stiekem droom ik er altijd van hoe dat moet zijn om in zo´n molen te wonen. Op een bepaalde manier zal dat afzien zijn. Maar aan de andere kant: rust en ruimte, middenin de polder. Heerlijk!

Vanaf het dakterras van ons huis kijk je zo uit over het hele molengebied. Prachtig is dat. En ´s avonds, als Willem en ik een stuk gaan wandelen, is dat ook steevast ´naar de molens´. Ons gewone rondje is: tot de derde molen. Maar als we er zin in hebben, lopen we ook wel helemaal rond. Een kilometertje of zeven, schat ik.

Elk jaar wordt er een speciale molenprijs vergeven. Dat is een enorme zak geld (er zit  nu 90.000 euro in de pot) waarmee één molen wordt gerestaureerd. Dat is de molen die de meeste stemmen heeft gekregen. De andere genomineerde molens krijgen voor elke stem 1 euro en dat is natuurlijk ook mooi meegenomen. Het restaureren van molens is nu eenmaal een kostbare aangelegenheid. Het is veelal handwerk.

Vorig jaar deed er een molen in Nieuw-Lekkerland mee. Korenmolen de Regt, die geen kap en geen wieken meer heeft! Ik heb toen op dit blog gevraagd of jullie op deze molen wilden stemmen en dat is massaal gedaan. Molen de Regt won de molenprijs van 50.000 euro en daarmee ging een lang gekoesterde wens in vervulling: de molen krijgt weer een kap en weer wieken. Geweldig toch?

Dit jaar doet er weer een molen bij mij uit de buurt mee. Deze keer is het één van de 19 molens van Kinderdijk. Om precies te zijn: de vierde molen. Deze molen is wel héél bijzonder. Lees maar:

Deze vierde Molen van de Overwaard had vroeger als enige molen ter wereld TWEE schepraderen. Daarmee kon de ´Contramolen´ de Hoge Boezem van de Overwaard in de zomer leegmalen, zodat deze gebruikt kon worden als weiland. Hij kon dus twee kanten op malen!

Dat tweede scheprad is weg. Met de Molenprijs 2013 wil men het rad graag weer terugbrengen in de molen.

Het mooie is, dat bezoekers vanaf het begin de restauratie kunnen bekijken op de molen. Ze krijgen uitgelegd hoe ingenieus men hier omging met de waterbeheersing. Niet alleen uitmalen, maar ook terug, zodat het weiland in de zomer toch gebruikt kon worden. Binnenkort hoop ik er te gaan kijken en zal daar dan ook vast over bloggen.

Voor nu wil ik vragen, of je je stem wilt uitbrengen op deze bijzondere molen, die mét de prijs nóg bijzonderder kan worden :-). Alvast bedankt!

Molenprijs 2013