woensdag 1 februari 2012

Snert!

Op verzoek plaats ik hier mijn erwtensoeprecept. Ik maakte juist gisteren weer een enorme pan. We hebben er al een keer van gegeten, maar de pan is nog lang niet leeg. Geen punt. Soep smaakt de dag erna alleen nog maar lekkerder. En als ik nog een gaatje kan vinden wil ik eigenlijk wel een paar litertjes wecken. Altijd gemakkelijk om in de achterhand te hebben.

Ik trek eerst een flinke varkenskluif. Het is maar net wat mijn vader me bezorgt wat voor kluif het precies is. Gisteren waren het twee varkensbovenpootjes, maar soms is het ook een stuk harstkabonade of iets dergelijks. Ik doe het vlees in een flinke pan water en gooi er een schep zout bij. Ik laat het vlees een paar uur trekken totdat het zo gaar is, dat ik het met een schuimspaan uit de pan moet vissen. Daarna doe ik er erwten bij, die ik alvast een nacht heb laten weken. In mijn geval was het een zak van een kilo. Ik kook de erwten in een uur tijd zachtjes gaar. Ik zet de staafmixer in de pan om de erwten te pureren. Daarna begint het vullen van de soep: een halve knolselderij in blokjes, een halve (grote) winterwortel in blokjes, 2 flinke aardappels in blokjes, 1 grote ui in snippers en 2 preien in ringetjes. Daarnaast voeg ik ook nog een pak (500 gram) spliterwten toe en natuurlijk het vlees van de varkenspoten die ik inmiddels heb gepeld. Ik laat alles in een half uur gaar worden en ga dan proeven. Ik doe er zout, peper en worcestershiresaus naar smaak bij en voeg ook selderij toe. Als laatste gaan er twee rookworsten (van de Hema vinden we het lekkerst) erbij en zo laat ik alles nog een 20 minuten garen. De rookworsten gaan in plakjes en de soep kan opgediend worden. Overigens kan je erwtensoep het best te dag van tevoren maken. Niet alleen verbetert dat de smaak, maar de soep is dan ook lekker dik geworden.

O ja, en we eten het met plat Turks brood en met roggebrood met Katenspek. En de hoeveelheden zijn voor een liter of 10. Mjammie.