woensdag 9 januari 2013

Kleine besparingen, die op den duur lonen

Tot een uur of twee heb ik steeds verlangend naar buiten gekeken, of het al droog werd. Maar nee, het bleef nat, nat, nat. Ik moet zeggen, dat ik me er heel erg toe moest zetten ander werk te gaan doen, want die tuin zat echt in m´n hoofd. Eigenlijk lukte het pas, toen ik het tuinplan van me af zette en het besluit nam, om het voor vandaag wat dat betreft voor gezien te houden. Volgens het weerbericht komt er pas vrijdag vorst en dan zelfs nog maar matig. Ik kan dus gerust morgen of vrijdag het tuinwerk afmaken. 
Voor het overige ben ik helemaal voorbereid op winterweer. Er is strooizout, we hebben voer en stro voor de dieren, de regenton is leeg. Ook staat er voor elk kind een paar schaatsen klaar op de til in de garage. Hoewel ik eigenlijk veel meer zin heb in het voorjaar, kan de winter komen :-).
Wie het reservoir van de ruitenwisservloeistof van de auto voordelig met antivriesvloeistof wil vullen, kan een voorraadje maken: Neem 1 liter allesreiniger, 3 liter spiritus en 6 liter water. Doe alles bij elkaar in een 10-liter jerrycan en je kunt voorlopig vooruit. 

Vanmorgen heb ik een tijd aan tafel gezeten met de administratie. Dat is niet mijn lievelingswerk, maar het moet nu eenmaal gebeuren. Sinds begin november houd ik online mijn kontante uitgaven bij in een spreadsheet. Het is nu wel erg leuk om de verschillende posten per maand te zien fluctueren. In november heb ik bijvoorbeeld 708,25 uitgegeven aan kleding en schoeisel, maar in december was die post maar 15,95. Andere posten zijn daarentegen erg stabiel. De maandboodschappen waren in november  318,00 euro, in december 339,30 en in januari 303,75. Het lijkt me leuk om alle posten gedurende een heel jaar bij te houden, maar of ik daar de discipline voor zal hebben? We zullen zien.

Vanmiddag heb ik vooral in de keuken gewerkt. Ik heb negen broden gebakken (daar was ik vanmorgen al aan begonnen), de koelkast een uitgebreide schoonmaakbeurt gegeven, een grote vaat gedaan en kip gebraden. Ook verving ik van mijn drie snelkookpannen de ringen en de ventielen. Die had ik online besteld bij pannenwereld.nl. De plaatselijke onderdelenwinkel, waar ik ze eerst altijd haalde, verkoopt ze niet meer. Nu was het echt zo´n uitstelklus geworden, die ik maandag dan eindelijk eens oppakte. Het was wel een flinke investering (80 euro!), maar ik heb nu fijn drie goede pannen in de kast, die ik weer volop kan gebruiken. De investering haal je er op den duur wel uit, want je gebruikt met deze pannen veel minder gas. De twee kippen die ik vanmiddag braadde, heb ik na het aanbraden in de snelkookpan onder druk gebracht en in 20 minuten op een lage vlam waren ze zo gaar als boter. Aardappels kook ik ook altijd in de snelkookpan. Je hoeft maar weinig water te gebruiken en zodra de pan onder druk staat zet ik het gas uit. Vlak voordat we aan tafel gaan doe ik de pan open, giet de aardappels af en laat ze nog een minuut uitwasemen.

Behalve ringen en ventielen voor de snelkookpannen, bestelde ik maandag ook een aantal LED-lampen bij leditlight.net Er waren drie lampen kapot en één lamp doet raar. Die zal het binnenkort ook wel begeven. Daarom bestelde ik vier nieuwe lampen. Maandag was er juist een actie met 10 % korting op alles. Toch mooi meegenomen. Als ik ergens een nieuwe lamp indraai, zet ik er eerst altijd met een merkstift de datum op. Dat doe ik zo al jaren. Eerst was dat vooral omdat ik het leuk vond om te zien hoe lang een (spaar)lamp meegaat. Sinds ik van spaarlampen stukje bij beetje overga op LED-lampen doe ik dat merken ook, omdat je op de lampen van leditlight 5 jaar garantie krijgt. Ik heb zo al verschillende malen lampen geretourneerd, die binnen de garantietijd kapot gingen. Je krijgt dan per kerende post een nieuw exemplaar toegestuurd. De kapotte Hema-spaarlamp, die ik nu heb vervangen door een LED-lamp heeft het trouwens heel lang uitgehouden. Hij ging bijna zes jaar mee!



Het viel me op dat de LED-lampen weer verbeterd waren. Het licht is mooier (minder wit) dan dat van de lampen van pakhembeet een jaar geleden. De ontwikkeling staat niet stil. 

Wie op zoek is naar (soms originele!) bespaarideeën kan goed terecht op de site van Bespaarbazaar. In de achterliggende maanden heb ik een aantal producten getest en zal hier mijn bevindingen posten.
Eerst testte ik een product uit, wat al heel lang mijn aandacht had: De Hooimadam.


De Hooimadam zou je een moderne hooikist kunnen noemen. Het is een zak van dubbel katoen. Het  biologische katoen is gevuld met wol en op deze manier heb je een geweldig isolerende zak. De zak gebruik je op eenzelfde manier als een hooikist. Je kunt er voedsel in garen, maar bijvoorbeeld ook deeg in laten rijzen, voedsel warm of juist koud in houden enzovoorts. Je kunt deze zak zelfs meenemen naar de winkel als isolerende tas voor het geval je diepvriesproducten of koelversproducten koopt. Ik heb de Hooimadam uitgebreid getest. Het formaat is lekker groot, zodat ook mijn grote pannen er goed in kunnen. De Hooimadam is trouwens ook in een maatje kleiner verkrijgbaar. Voor het garen van voedsel houd je als vuistregel aan: kook je voedsel 1/3 van de normale kooktijd en zet de pan daarna voor vijf keer de kooktijd in de Hooimadam. Het werkt vooral besparend voor voedsel wat een lange kooktijd heeft, zoals stoofschotels en peulvruchten. Als je het handig aanpakt kun je ´s morgens koken en dan je eten er ´s avonds gaar uitnemen. Het is vooral een kwestie van uitproberen wat je fijn vindt werken en wat je lekker vindt. Aardappels uit de Hooimadam vinden wij niet lekker. Wij houden van een kruimige aardappel. Uit de Hooimadam kwamen aardappels, die wij meer op kauwgomballen vonden lijken. Maar wie weet vindt iemand anders dat juist geweldig lekker ;-). 
De Hooimadam is perfect geschikt om havermoutpap van havervlokken in te garen. Als ik in een overijverige bui ben maak ik de pap vrijdag ´s avonds klaar, zet hem in de Hooimadam en ´s zaterdags staat het ontbijt klaar.
Ik heb de Hooimadam ook een keer gebruikt om warme pannenkoeken in mee te geven op een schoolreisje. 
Omdat je de Hooimadam gewoon kunt opvouwen (hij ligt hier opgefrommeld onder een kast :*)) kun je hem snel pakken wanneer je hem maar nodig hebt en er creatief mee aan de slag gaan.
De Hooimadam is wasbaar. Wasinstructies worden meegeleverd. Ik heb dat nog niet uitgeprobeerd. Als je de pannen of schalen er schoon inzet, wordt de Hooimadam niet snel vies. Overkoken of aanbranden is natuurlijk niet aan de orde!

Nou, genoeg gejubeld, lijkt me. Ik ben overenthousist over dit product. De grote Hooimadam kost 34,95 en de kleine 29,95. Ze zijn verkrijgbaar in een rood en in een blauw ruitje.

Voor de rekenaars en voor de eerlijkheid: een kuub gas kost ongeveer 60 cent. De grote madam heb je terugverdiend zodra je 60 kuub hebt bespaard. Dat duurt wel een paar jaar, zelfs als je hem (eigenlijk haar!) vaak gebruikt. Ik verbruik voor het bereiden van de complete maaltijd voor 11 personen drie tot vier kuub gas per week. Voor wie echt zuinigaan moet doen is het voordeliger om bijvoorbeeld van een oud dekbed iets te fabrieken. 

Een ander product wat ik testte is de Boc´n Roll.




De Boc´n rol is een herbruikbare lunchverpakking. Het is een milieuvriendelijke manier voor het verpakken van je lunch. Geen zakjes, folie, trommeltjes of andere verpakkingen meer nodig, maar gewoon keer op keer gebruik maken van de Boc´n Roll. Het werkt heel simpel: je vouwt de verpakking open, je legt je lunch in het midden en je vouwt de Boc´n Roll dicht. Je sluit hem met het strookje klittenband. 
Ook de Boc´n roll is hier uitgebreid getest. Het grootste nadeel wat we tegenkwamen: het formaat. De Boc´n rol is NIET geschikt voor (onze) hongerige pubers! Er passen slechts vier boterhammen (van winkelformaat) in. Daarmee was Willem degene die ´de Boc´ mocht testen, want hij neemt maar twee (zelfgebakken en dus grote) boterhammen mee naar zijn werk.
Het brood blijft heerlijk vers in de Boc. Het is handig dat je de Boc op je eetplek (in Willem z´n geval is dat op zijn werkplek) kunt uitvouwen tot een placemat. Zo houd je je tafel mooi schoon en het staat ook gezellig.
De Boc´n Roll is heel gemakkelijk schoon te maken. Je veegt hem gewoon met een vochtig doekje schoon. Uitwassen kan ook. Ook dat heb ik uitgeprobeerd. Hij kwam als nieuw uit de was. Prima dus.
Verder is het handig dat de Boc´n Roll weinig plaats inneemt. Hij is verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren en kost 8,50. Grote boterhamzakjes kosten bij Albert Heijn 1,00 voor 150 stuks. Je moet de Boc´n Rol dus 1275 keer gebruiken om je aanschafkosten eruit te hebben. Het grootste voordeel is dan ook niet zozeer een besparing in geld, als wel een besparing op afval. Uitermate geschikt voor wie serieus wil proberen de (plastic)afvalberg te verminderen.
Er zijn bij de Bespaarbazaar meerdere herbruikbare lunchverpakkingen verkrijgbaar. Ook voor grotere lunches.

Ik testte nog twee producten van de Bespaarbazaar. Of eigenlijk: Hans testte er één en ik testte er één. Maar die producten hoop ik later te bespreken.

De Bespaarbazaar heeft regelmatig nieuwe producten (ook leuke en originele kado-ideeën, vind ik), aanbiedingen en acties (zoals tijdelijk geen verzendkosten). Als je op de hoogte wilt blijven kun je je aanmelden voor hun nieuwsbrief (rechts onderaan op hun site).