woensdag 30 januari 2013

Koken in de hooikist

Eerlijk gezegd was het koken in de hooikist hier een beetje in de vergetelheid geraakt. Ik heb een prachtige, oude hooikist. Maar de pannen die erin zitten zijn voor ons gezin te klein. Althans, als het gaat om bijvoorbeeld groenten voor de hele club. Bovendien is één zo´n oud emaille pannetje helaas doorgeroest en ik ben nog geen andere in die maat tegengekomen. Ik kan dus nog maar één van de twee pannen gebruiken. Anders dan voor yoghurt maken wordt de kist eigenlijk niet meer gebruikt. En yoghurt is bij ons toch meer een zomer-product.
Intussen ben ik heel enthousiast geworden van de moderne variant op de hooikist: De Hooimadam. Ja, daar kom ik weer :-). En ik heb toch heus geen aandelen daar. Het punt is, dat Jan op dinsdag naar een SoVa-training gaat. Die training is van kwart voor 5 tot 6 uur in Dordrecht. Ik kom dan pas om kwart over 6 thuis. Het is dan heerlijk als het eten klaar staat. En aangezien Willem, Trijnie, Leendert en Dirk ook allemaal meestal pas rond 6 uur thuis zijn, is het geen optie dat een ander die dag kookt. Ik heb daarom de dinsdag omgetoverd tot Hooimadam-dag. Ik kook dan aan het begin van de middag en zet het eten in de Hooimadam. Als ik om kwart over 6 thuis kom, is de tafel gedekt en staat het eten in de Hooimadam te wachten. Ideaal!
En juist omdat ik het zo ideaal vind, breidt het gebruik van de Hooimadam zich gestaag uit. Het is heerlijk als je het eten op tijd hebt klaarstaan en niet op het allerlaatste moment nog met een rood hoofd in de keuken staat te stressen. Aan het einde van de dag is de fut er toch al bij iedereen uit. Mijn schoonmoeder noemt het altijd ´het gekkenuurtje´. Iedereen is moe en hongerig en prikkelbaar. Niet het ideale moment om als moeder de grote afwezige en in de keuken aan het werk te zijn. De Hooimadam neemt een stuk werkdruk weg. Daarnaast bezuinig ik door het hooikist-koken natuurlijk op de gasrekening. Reken maar dat het scheelt! Gisteren heb ik een bonenschotel in de Hooimadam klaargemaakt. Ik heb me daarbij laten inspireren door de recepten op de site van de Hooimadam, maar heb er mijn eigen draai aan gegeven. Maandagavond heb ik, voordat ik naar bed ging, 750 gram zwarte ogenbonen in de week gezet. Gisteren heb ik die bonen tussen de middag in het weekwater aan de kook gebracht en in de Hooimadam gezet. Toen ik terug kwam van Henk naar school brengen heb ik 750 gram vetspekblokjes in een braadpan zachtjes laten uitsmelten. Intussen pelde ik 3 uien en sneed ze in ringen, ik sneed een rode, groene en oranje paprika in stukjes, hakte 6 tenen knoflook fijn en sneed drie flinke winterwortels in stukjes. De uien en het knoflook bakte in in het spekvet glazig. Daarna deed ik de paprika en de wortels erbij. Ik voegde een eetlepel sambal toe en een pakje gezeefde tomaten. Ik warmde de boel goed door. Daarna haalde ik de bonen uit de Hooimadam, goot ze af en deed er het spek-groentenmengsel bij. Ik roerde alles dooreen, proefde, deed er nog wat zout bij en zette de pan in de Hooimadam. Daarna kookte ik een pan Surinaamse rijst. Ook die deed ik in een ´hooikist´. In dit geval: een oud dekbed in een grote emmer met deksel.




Alles stond om 3 uur kant-en-klaar! Fantastisch toch? En ja, de smaak...die wordt er alleen maar beter van, als alles de tijd krijgt om goed door elkaar te trekken.



Vandaag wordt het ook weer een Hooimadam-dag. Ik ga heerlijk hachee klaarmaken. Ik verheug me er nu al op :-).
En, o ja, zie je ook hoe gemakkelijk het is, om een voorraad gedroogde bonen te hebben? Dan hoef je niet naar de winkel voor groenten als er bijvoorbeeld sneeuw ligt, je weinig tijd hebt of je portemonnee leeg is. Het enige waar je om moet denken is om de bonen/peulvruchten ´s avonds in de week te zetten. Als ik dat een keer vergeet, of ik besluit pas op de dag zelf dat ik die dag mijn toevlucht tot gedroogde peulvruchten neem, dan kook ik gewoon linzen. Die hoef je niet voor te weken.