woensdag 28 september 2016

Poetsen


Schrob de keuken,
Dweil de gang,
Vang de spinnen,
Wees niet bang,
Schil de piepers,
Kook de pap,
Dan vindt iedereen je knap!

Zo luidt het versje wat mijn moeder zo´n 40 jaar geleden in mijn Poëziealbum schreef. Het idee erachter was helemaal uit de tijd van mijn moeder: een vrouw kon haar waardigheid verdienen, door een goede huisvrouw te zijn.

En wat is er van dat versje uiteindelijk uit gekomen? Nou, ehm, die piepers schillen! Dat zeker :-). Wij zijn echte aardappel-eters. En met zo´n grote club om voor te koken, schil ik toch gemakkelijk een kilootje of 50 in de maand weg....

Niet bang zijn voor de spinnen. Dat past ook prima bij me. Ik heb nul komma nul angst voor spinnen. Kan me er ook eigenlijk niets bij voorstellen, waarom je bang zou moeten zijn voor spinnen. 

Maar voor de rest?
Die strekking van die goede huisvrouw? 
Die door iedereen knap gevonden wordt? 
Dat is een beetje anders gelopen ;-)


Natuurlijk zijn de omstandigheden voor een schoon en opgeruimd huis dit jaar niet al te best. Eerst heb ik het vijf maanden lang druk gehad met het nalopen van mijn zieke ouders. Behalve dat het me toen aan tijd ontbrak, stond mijn hoofd ook totaal niet naar poetsen en boenen.

Daarna was daar het ouderlijk huis, wat leeggehaald moest worden. Wederom ontbrak het me aan tijd. En wederom stond mijn hoofd totaal niet naar poetsen en boenen.

We hadden een korte break in de zomervakantie.

Daarna ging het leegruimen verder. Maar nu is het gedaan. Het huis van mijn ouders is verkocht aan mijn nicht en de overdracht heeft al plaats gevonden. Wat rest (als we het over spullen hebben) zijn de dozen huisraad, de aandenkens en de meubeltjes die hun plekje nog in ons huis moeten krijgen.

En langzaamaan moest ik uit mijn gevoel van ´wat doet het er allemaal toe´ ontwaken. Moest ik gaan beginnen met het opruimen van de rommel, die zich in de afgelopen maanden had opgestapeld, wegens ´niet belangrijk´. En moest ik uiteindelijk ook de sopemmer en de poetsdoeken er eens bij gaan pakken, om het zich eveneens opgestapelde vuil weg te werken.

Vandaag was de gang aan de beurt. Gisteren ruimde ik op. Vandaag poetste ik. En dat was beslist geen overbodige luxe.

Schrob de gang - Vang de spinnen