vrijdag 29 augustus 2008

Anders aktief

Vandaag geen opruimsessie. Daar wil ik maandag of dinsdag mee verder gaan. Maandag is het weer de eerste schooldag hier. Daarom heb ik vanmorgen voor iedereen gymschoenen opgezocht. Ik heb een behoorlijke voorraad (gym)schoenen, dus was het een kwestie van in de schoenenbakken grabbelen.
En ik heb er zowaar weer voor ieder schoolkind passende schoenen in gevonden :-).



Waar nog geen naamsticker op zat heb ik gelabeld. Alles ligt nu klaar: gymschoenen, verfschorten, schooltassen, bekers. Het enige wat ik nog moet opscharrelen is een passer voor Leendert en ik moet nog nakijken of we het juiste type rekenmachine voor hem hebben liggen. O ja, er moet ook nog van 1 fiets de verlichting gerepareerd worden. Maar dat laat ik deze keer doen, want Wim heeft er geen tijd voor. Maandag komt de mobiele fietsservice daarvoor langs. Rustig gevoel, dat verder alles klaar is.

Tijdens de koffie, vroeg Dirk aan mij, wat we vandaag zouden eten. Juist op dat moment kwam mijn vader voorrijden. Hij had een paar kilo andijvie bij zich, die op moet. Het wordt dus andijvie vanavond ;-).
Ook had hij een paar kilo prachtige sperciebonen bij zich, waar alleen hier en daar een beschimmeld exemplaar tussen stak. Ik heb de boontjes op de tuintafel uitgestort en een paar kinderen aan het uitzoeken gezet. Vanmiddag wordt het dus (weeeeeeer) bonen afhalen en wecken.

donderdag 28 augustus 2008

Donderdag

Ik weet niet wat dat is, met Donderdag. Dan is de fut er hier altijd een beetje uit. Drie dagen hard gewerkt, nog geen weekend in zicht. Vandaar dat ik mezelf vanmorgen wel een enorme schop onder m'n achterste moest geven om aan die verwarmingsketelkast te beginnen. Maar goed. Ik ben dan toch begonnen. Eerst alles van de vloer gehaald, zodat de legkast eruit gereden kon worden. Dat zit zo: op onze slaapkamer is geen plaats voor een kast. Vandaar dat Willem op de overloop een kast getimmerd heeft. Dat is de kast die ik gisteren en eergisteren heb opgeruimd. Het onderste deel van die kast is voor kleding. Het bovenste deel voor opslag. Toen moesten we nog iets verzinnen om ons leggoed op te bergen. Ik heb toen 2 kasten uit een winkelinventaris op elkaar laten zetten, er een paar planken in laten maken en daarna er wieltjes onder laten zetten. Nu kan die legkast naar believen in of uit de verwarminsketelkast worden gereden. Ik heb dus die kast er eerst uitgereden, zodat ik er goed bij kon om hem helemaal op te ruimen. Dat zag er toen zo uit:



Ik heb even in dubio gestaan, of ik het er voor vandaag bij zou laten. Maar nee, ik heb mezelf eens streng toegesproken en heb ook de rest van de kast leeggehaald. Daarna alles goed geraagd en gestofd. Poeh, dan moet je ook niet allergisch zijn! Daarna alle spullen uitgezocht en weer teruggeplaatst. Het resultaat: 15 stuks kleding voor de kledingcontainer, 2 schilderijen die retour gaan naar mijn moeder (waar ze vandaan komen), een stuk of wat dingen voor op Marktplaats en een ingelijste plaat in de kliko.

Het was al half 12 toen ik klaar was. Ik heb mezelf beloond door midden in de rommel een half uurtje te gaan zitten breien. Daarna heb ik het gewone werk gedaan en wat boodschapjes gehaald. Straks ga ik spaghetti koken met saus van verse tomaten. Mmmm. Ook wilde ik nog jam koken, want mijn vriezer zit zo vol (met schoongemaakt fruit). Maar de Marmello is op en de drogist moest het bestellen. Dat schuift dus door naar volgende week. Ook niet erg.

Fijn, Monique, dat je al zo aan het vooruit denken en organiseren bent voor de verhuizing! En Sandra, nog bedankt voor de link van Garnstudio. Die kende ik nog niet. Leuk, dat je sokkenwol kreeg. Ik zie in gedachten altijd zolders vol wol, lappen en onafgemaakte handwerken. Ik zal dus niet zo snel zoiets kopen. Altijd eerst in je omgeving laten weten, dat je iets zoekt. En Markplaats wil inderdaad ook vaak helpen.

woensdag 27 augustus 2008

Gewoon doen!


Gewoon doen! Dat is ons motto. Je kunt het op 2 manieren lezen: GeWOON doen of Gewoon DOEN. Allebei even belangrijk, vinden wij. Wat het opruimen betreft: dat moet je dus gewoon DOEN ;-). Ik geef me iedere morgen een enorme schop onder m'n achterste. Dat helpt :-). Vandaag was de legkast op onze overloop aan de beurt. En eigenlijk viel dat allemaal best mee. Ik was in een uur tijd klaar. Je staat wel steeds voor hetzelfde dilemma, zoals jullie ook al schreven: Wat houd je, wat doe je weg. In de legkast liggen nog een stuk of wat goede dekens. Die mochten blijven. Ook ligt daar m'n trouwjurk. Doe ik ook niet weg. Die is nog door m'n moeder gemaakt. Maar een paar nooit gebruikte Gero kinderbestekjes zet ik nu toch heus op Marktplaats. Ook lag er een nog zo goed als nieuw Ikea dekbed. Die ruil ik met die nu op Dirk z'n bed ligt. Want die is behoorlijk versleten en gekrompen en gaat in de oude kleden-bak in de garage. Verder kwam ik niet veel spannends tegen. Morgen is de verwarmingsketelkast aan de beurt. Dat red ik waarschijnlijk niet op 1 dag. Bij gebrek aan een zolder of vliering is die verwarmingsketelkast een echte verzamelplaats voor 'zolderrommel'. Dingen die je niet wegdoet: de wieg, babyspullen, werkstukken en boekverslagen van de middelbare school (alles nog met de hand geschreven of op de typmachine getypt, kom daar nog maar eens om ;-) ). Maar goed, dat is voor morgen. Daar ga ik me vandaag niet druk om maken. Vanmiddag ga ik naar een jarig nichtje. En vanavond: achter de strijkplank (de achterstand is alleen maar groter geworden :-( ).

dinsdag 26 augustus 2008

Leeg, leger, leegst

Mijn probleem is: als ik eenmaal ga beginnen met opruimen, weet ik van geen ophouden. Het is ook zo heerlijk, om het allemaal steeds leger te zien worden! Gisteren ben ik op onze eigen slaapkamer begonnen. Daar is niet zoveel op te ruimen, want behalve ons bed, staan er alleen maar 2 nachtkastjes. Meer ruimte hebben we niet.



Maar goed, die 2 nachtkastjes zijn wél leeggehaald en je komt altijd verrassingen tegen. In Willem z'n laatje vond ik een kistje met z'n verjaardagsgeld er nog in. Dat was hij allang vergeten, dat hij het daar bewaarde. Nu komt het goed van pas, want hij is aan het sparen voor een goede digitale camera. Ik heb nog wat vakantiegeld over en met Willem z'n verjaardagsgeld erbij komen we al een eind in de goede richting. Vandaag ben ik verder gegaan met opruimen. Nu was de overloop aan de beurt. Dat gaat minder snel, want er is een ingebouwde kast, helemaal tot aan het plafond. Ik schat een meter of 3 hoog. Eigenlijk zijn het 2 kasten boven elkaar. De onderste kast is een hangkast. De bovenste een legkast. Het hanggedeelte heb ik vanmorgen helemaal leeggehaald. Behalve de kleding van Willem en mij, waren er dozen met van alles en nog wat ingestouwd. Een doos overgebleven behangrollen, een doos gereedschap, een doos borduurspullen, een grote zak sokkenwol enzovoorts. Ik heb alles fijn uitgezocht. Anderhalve vuilniszak kleding kan naar de kledingcontainer. Een oude, kapotte stofzuiger en een al jaren geen dienst meer doende broekenpers moeten naar de gemeentewerf gebracht worden. Die heb ik alvast achterin de kofferbak van de auto gedaan. Van een paar nog goede spullen heb ik een foto gemaakt. Die gaan op marktplaats. Misschien krijg ik er dan nog iets voor. Dat wil ik dan in de fotocamera-pot doen. Suprise voor Willem.De hangkast is heerlijk opgeruimd en een stuk leger. Nu moet ik heus stoppen met opruimen voor vandaag. Het gewone werk moet ook door. Er staan wel 4 teilen wasgoed te wachten om te strijken en te vouwen. En vanmiddag komt m'n schoonmoeder en vanavond m'n vriendin op visite. Ik vlieg verder.

maandag 25 augustus 2008

Eind in zicht

Het einde van de vakantie komt in zicht. Wat vliegt dat toch altijd om! Vandaag is Willem weer voor het eerst gaan werken. We vonden het allebei jammer, dat het weer voorbij is. Maar ik merk wel, dat ik ineens zeeën van tijd heb voor m'n werk. En dat was zo langzamerhand wel weer nodig ook. Ik ben vanmorgen maar van boven vandaan begonnen met opruimen. Als alles weer opgeruimd is, kan ik daarna met de sopemmer er achteraan. Vanmiddag staat er jam koken op het programma. Zaterdag kwamen er nog weer eens 10 kilo aardbeien binnenrollen. Het waren nogal kleintjes, dus veel werk, voordat alles schoongemaakt is. Intussen wil ik dan voor de hele week nog brood bakken. Echt een keukenmiddag dus.

dinsdag 19 augustus 2008

Zorgen voor de winter

Antoinette vraagt, hoe ik het doe met de kledingwissel. Dat vind ik een heel leuk onderwerp om eens over te bloggen. Dat houd je nog van me te goed. Eén ding kan ik al wel vast verklappen: ik ben er nog láng niet mee bezig. Voorlopig word ik zo ongeveer bedolven onder groenten en fruit. Ik geloof, dat het van 't jaar een enorm goed bonenjaar is. Ik krijg werkelijk van alle kanten tassen bonen, vers van de tuin, toegestoken ;-). Behalve dat we ze ongeveer 3 keer per week eten (wat geen straf is, want we vinden boontjes heerlijk), moet een groot deel geweckt worden. Als ook de kilo's worteltjes die hier binnen kwamen. Jammer dat geweckte bloemkool niet te pruimen is en dat wij bloemkool uit de vriezer ook niet zo lekker vinden. Anders kon ik ook wat bloemkool wegwerken. Nu moeten we het maar zo snel mogelijk opeten. In afwisseling met de boontjes dus maar. Het is wel leuk om mijn voorraad gevulde weckpotten gestaag te zien groeien. En dat komt dan straks vast weer goed van pas, als ik het druk ga krijgen met de kledingwissel.

Willem besteedt z'n vakantie ook nuttig. Al het hout, dat er nog ongezaagd lag, heeft hij met de moterzaag in stukken gezaagd. Het houthok ligt tjokvol. Het is iets minder, dan wat we vorig jaar hadden. Maar er is erg veel hardhout bij (van een houtfabriek), waarmee je lekker lang kunt stoken. Als ik volledig met de houtkachel verwarm, heb ik voor een maand of 3 tot 4 genoeg.

Intussen zit ik iedere (koffie)pauze te breien en schuiven er met enige regelmaat sokken van de pennen. Ik wil proberen voor deze winter geen sokken voor de jongens te kopen, maar alles zelf te breien. Wol heb ik genoeg. Ik heb via een oproep in Genoeg van een lieve mevrouw een flinke doos voor gekregen voor maar 3 euro (als bijdrage in de verzendkosten) en via www.ruilen.nl heb ik een enorme vuilniszak vol sokkenwol geruild tegen 2 zelfgebakken appeltaarten.

Maar natuurlijk genieten we ook van onze vakantie. Gisteren was het een echte regendag. Ik moest om 11 uur in het ziekenhuis zijn, om hechtigen te laten verwijderen. Toen ik terug kwam zaten er 12 kinderen in de woonkamer! Willem had de halve buurt binnengehaald om naar een natuurfilm te kijken. Omdat het inmiddels etenstijd was, besloot ik, dat iedereen mocht meeëten. Er werd naar huis gebeld en gegaan, voor toestemming. Iedereen mocht. Terwijl de kinderen film keken, heb ik een groot buffet gemaakt met al het lekkers wat ik nog in huis had. Broodjes paling (over van zondag), boterhammen met kaas en met chocoladepasta, schijven watermeloen, schijven galia meloen, een ontbijtkoek in plakken, een paar plakken cake (over van zondag), een stapeltje wafels (gebakken van een rest wafelbeslag van zaterdag) en voor iedereen een kroket. Een feest was het. We zaten met z'n vijftienen aan tafel. Daarna hebben de kinderen de film afgekeken. Het was toen al bijna half 3 en nog steeds regenachtig. Toch heb ik toen iedereen maar buiten de deur gezet. Ik moest toch echt nog even wat werken ;-).

donderdag 14 augustus 2008

Reakties op reakties

Welkom aan alle nieuwe lezers! Ik hoop, dat jullie met veel plezier zullen meelezen. Ook vind ik het erg leuk, als er gereageerd wordt. Dan kunnen we elkaar inspireren en motiveren om eenvoudig te leven. Ik probeer op mijn beurt ook wel weer op jullie reakties te reageren. Maar dat lukt niet altijd (meteen).

Aafke vroeg me, hoe ik druivensiroop maak. Limonadesiroop maken is echt een werkje voor nú. Er is zoveel fruit voor een habbekrats te koop. Bovendien zijn er nog volop wilde bramen en ook de vlier begint al goed te kleuren. Van alle soorten vruchten kan je limonadesiroop maken en dus ook van druiven. De werkwijze is gelijk. Eerst ga je de vruchten ontsappen. Er zijn speciale ontsappers te koop (kijk hiervoor maar eens op rommelmarkten of op Marktplaats), maar zelf gebruik ik de ontsapper van mijn Weckketel. Als je er geen apparaat voor hebt en het ook niet wil aanschaffen, kan je ook vruchtensap maken door de vruchten zachtjes te laten koken met een klein beetje water en daarna het zachte fruit door een zeef en vervolgens door een neteldoek te drukken. Maar dat is een tijdrovende klus! Hoe dan ook: je begint dus met vruchtensap. Op 1 liter vruchtensap voeg je 1,5 kilo suiker toe. Je kunt de suiker in koud vruchtensap oplossen, maar dan roer je je minimaal een rsi-arm. Ik heb dat 1 keer gedaan, omdat dit de aller-, allerlekkerste siroop zou geven. Maar ik proef geen verschil met siroop, waarbij de suiker warm aan het sap toegevoegd wordt. En dus los ik de suiker altijd in warm vruchtensap op. Dat gaat stukken gemakkelijker. Zodra de suiker is opgelost laat je de siroop afkoelen. Intussen los je 25 gram citroenzuur op in wat heet water. Dit mengseltje laat je ook afkoelen. Doe de koude, opgeloste citroenzuuroplossing in de afgekoelde (!)siroop. Het is echt belangrijk dat beiden afgekoeld zijn, anders krijg je troebele siroop. Je limonadesiroop is nu klaar. Doe de siroop in brandschone flessen en sluit af met een kurk (of een weckkapje)of gebruik flessen met klikklakdoppen. De siroop is wel een paar jaar houdbaar. Citroenzuur kan je bij de drogist kopen, maar ook bij de Turkse winkel (daar is het veel goedkoper). Het geeft je siroop een frisse smaak en zorgt ook voor een langere houdbaarheid.

Antoinette vroeg, of het geen kwaad zou kunnen om de close-in boiler uit te hebben staan, i.v.m. de legionellabacterie. Ik heb gegoogled en kwam zelfs een apparaat tegen, waarmee je (met een drukknop) eenvoudig die boiler kunt uitschakelen. Ik ben dus niet de enige, die op het idee kwam, dat het eigenlijk onzinnig is, om zo'n grote hoeveelheid water continu op 65 graden te houden. Over legionella kwam ik in dit verband niets tegen. Dat zal dus wel loslopen. Er was berekend, dat wanneer je de boiler alleen inschakelt als je hem nodig hebt (bij de afwas bijvoorbeeld), het je een besparing oplevert van 20 euro per jaar. Bij deze berekening was een kwh-prijs gehanteerd van 15 cent en dat is inmiddels voltooid verleden tijd. Als je uitgaat van 22,5 cent per kwh. levert het foefje je dus al 30 euro per jaar op. Ik houd hem erin ;-)

pizzabroodjes

Geïnspireerd door de reaktie van Sandra op mijn blogje over brood bakken (23 juli), heb ik pizzabroodjes bedacht. Het is hier meteen een groot succes en ik heb ze deze week al 2 keer gemaakt. Het is heel simpel. Eerst maak je een witbrooddeeg, zoals ik dat op 23 juli schreef. Alleen vervang je de zonnebloemolie door olijfolie en je gooit er een flinke schep Italiaanse kruidenmix door. Zelf ben ik nooit zo van de mixen, maar Italiaanse kruidenmix vinden we heerlijk. Ik koop het in zakjes van 100 gram op de markt. Je kunt natuurlijk ook zelf aan het mixen slaan. Flink wat oregano, wat basilicum, wat knoflookpoeder, wat paprikapoeder. Laat je fantasie de vrije loop. Als het deeg gekneed is en de voorrijs is gedaan, snijd je de deegklomp in 2 stukken. Die 2 stukken rol je met een deegroller uit tot een rechthoekige lap.



Op deze lap leg je wat je lekker vind op pizza's. Ik koos voor: een streep verse trostomaatjes, een streep cervelaatworst en een streep brie.



Daarna rol je de lap voorzichtig op en je snijdt de rol in plakken. Deze plakken leg je op een beboterde bakplaat (deze hoeveelheid is voldoende voor 2 bakplaten) en je laat ze narijzen.



Dan schuif je de eerste bakplaat in het midden van de hete (200 graden) oven en je bakt je pizzabroodjes in 15 minuten gaar. Daarna de tweede bakplaat en klaar is Klara.



Ik vind de broodjes ideaal, want je hoeft ze niet te smeren, als je ze wil meenemen op je uitstapjes of naar je werk. Vanmiddag hebben we geluncht met deze broodjes en een kop verse tomatensoep. Heerlijk!

woensdag 13 augustus 2008

Toerist in eigen omgeving

Gisteren hebben we toeristje gespeeld in onze eigen omgeving. We hebben er met z'n achten een heel leuke middag van gemaakt. Eerst zijn we met de Waterbus naar Rotterdam gevaren. Wat een heerlijk ontspannen manier van vervoer is dat toch!




Toen we in Rotterdam aan wal gingen, hebben we daar op een bankje aan de Maas onze broodjes opgegeten. Ik had de avond ervoor pizzabroodjes gebakken. Die waren echt verrukkelijk. Ik zal het recept een volgende keer bloggen. We genoten van het lekkers, van het mooie uitzicht over de Maas en van de harde wind, die om onze oren woei.
Na het eten hadden we dorst gekregen. We liepen naar een Albert Heijn winkel, waar we pakjes drinken en verse, koele, sinaasappelsap kochten. Toen iedereen voldoende had gedronken, zetten we koers naar het Centrum. We wilden naar Railz Miniworld. Dat is een heel grote, overdekte modelbouwspoorbaan. Het was een flinke tippel en we konden het ook niet meteen vinden. Op de website van Railz hadden we gelezen, dat het naast het Groothandelsgebouw aan het Weena was gevestigd. Het Groothandelsgebouw kon Willem (geboren en getogen Rotterdammer) wel vinden. Maar dat Railz dus niet. Naast restaurant Engels was een VVV en we besloten daar even te informeren. Dat was een goed plan, want behalve, dat ze ons daar meteen konden vertellen hoe we verder moesten lopen, kregen we ook 2 bonnen voor 10 procent korting op de entreekosten van Railz. Die bonnen waren geldig voor maar 4 personen, dus zijn we bij Railz gescheiden langs de kassa gegaan ;-) Eerst Willem met 3 kinderen, daarna ik met de rest. Railz bleek echt heel leuk. We hebben er wel een paar uur rond gekeken. Er was zoveel te zien. Als je echt goed keek, kwam je ook veel grapjes tegen. Bijvoorbeeld Pippi Langkous die een paard in de lucht houdt, tussen de koeien in een weiland. Iedere 24 minuten ging langzaam het licht uit en dan werd alles prachtig verlicht door duizenden (?) lampjes. Er was ook een diapresentatie, waarop te zien was hoe heel Railz miniworld in 9 maanden was gebouwd. Al met al vonden we het heel geslaagd.



Eenmaal weer buiten, besloten we naar de markt te lopen. Rotterdam heeft zo'n geweldig leuke markt. Zaterdags gaan we daar ook nog weleens heen. Er zijn veel kramen van allochtonen. Die vind ik nog wel het leukst. Al die aparte groenten en kruiden. Toen we bij de markt kwamen, was het al kwart voor 5. Er was niet zoveel meer te beleven, behalve dat de groentenboeren er op los schreeuwden om hun laatste waren kwijt te raken. Maar hoewel alles zo ongeveer gratis was, heb ik niets gekocht. Ik kon het niet vervoeren en had bovendien thuis nog een flinke voorraad, die eerst maar eens opgegeten moet worden. De laatste 2 weken worden we zo ongeveer bedolven onder de sperciebonen, die overal van de tuinen komen ;-). Vanaf de markt restte ons nog een flinke wandeling naar de Waterbus. Eerst nog maar even een ijsje. Albert Heijn bracht weer uitkomst. Een doos met 8 Euroshopper Cornetto's voor maar 0,99. Da's toch bijna voor niets. We kwamen zo ongeveer met onze tong op de tenen bij de Waterbus aan. Met de boot van 6 uur voeren we weer naar huis terug. Daar stond alles al klaar voor de warme maaltijd, die dus binnen een half uur op tafel stond. Toeristje spelen in eigen omgeving is zo gek nog niet. Al was het alleen maar om 's avonds lekker op je eigen bank te zitten en daarna in je eigen bed te kruipen.

maandag 11 augustus 2008

Vakantiebudget

Wat genieten we lekker van de vakantie! Nog 2 volle weken heeft Willem vakantie. We hebben niet echt een planning voor wat we gaan doen. We zijn een beetje beperkt in onze bewegingsvrijheid, doordat we maar een autootje voor 5, hooguit 6 personen hebben. Op dit moment werken er 2 kinderen, 1 is logeren en 1 is een midweek naar een logeeropvang. Dus zijn we nog met z'n achten over. Uitstapjes moeten daarom met het openbaar vervoer, of op de fiets ofzo. Alleen als we in de buurt blijven, gebruiken we de auto van de zaak. Daarin kunnen 8 tot 9 personen. De afgelopen weken heb ik steeds krantenberichtjes uit de weekbladen geknipt van uitstapjes in de buurt. Leuke musea, evenementen, kanoverhuur, natuurcentra en dat soort dingen. Keuze genoeg. Maar gewoon hier om de deur genieten gaat natuurlijk ook prima. Zaterdag heeft Willem een grote stapel hout gezaagd voor de kachel.






En hij heeft de klimophaag gesnoeid. De jongens vinden het maar al te leuk om met dit soort stoere mannenkarweitjes te helpen. Aan het einde van de dag, kwamen 4 kinderen terug van vakantie met al hun verhalen. Wat heerlijk om alles weer om me heen te hebben. Wim was met Geertje en haar ouders meegeweest naar Zwitserland. Ze hadden heel veel foto's gemaakt en die hebben we 's avonds met behulp van een beamer met z'n allen bekeken. Net of we er zelf ook even geweest zijn. Wat mooi! Hans en Maaike waren een paar dagen bij mijn zus op de camping geweest. Ook zij hadden hun verhalen. Ze hadden de kerktoren van Elburg beklommen en hadden op een kleedjesmarkt wat leuks van hun vakantiegeld gekocht. Verder lekker gezwommen, gevist en genoten van al die kleine dingen, die een vakantie zo leuk maken als: croissantjes bij het ontbijt. Leendert was 3 dagen op de zorgboerderij geweest. Hij zat vol over de nieuwe melkput die in gebruik was genomen en waar 10 koeien tegelijk in konden. Hij had veel gewerkt en was daar heel voldaan over. De helft van de schoolvakantie is hier nu voorbij. Nog 3 weken over dus.

Nu over het vakantiebudget. We hebben al enkele jaren hetzelfde systeem. Ik heb, toen Willem z'n vakantiegeld was gestort, meteen het bedrag opgenomen, wat ik voor de vakantie wilde reserveren. Dit jaar was dat 750,00 euro. Dat komt neer op ongeveer 50 euro per dag. (Ik heb het dan over Willem z'n vakantiedagen). Van dit geld kopen we alle extraatjes (ijsjes!), betalen uitstapjes, entreekosten, parkeerkosten, openbaar vervoerkosten etc. Alleen benzinegeld en de normale huishouduitgaven vallen hier buiten. Iedere dag doe ik een briefje van 50 euro in de vakantieportemonnee. Zo weten we precies waar we aan toe zijn. Als we een dagje zuinig aan doen, hebben we de volgende dag wat extra's. Vorig jaar hebben we een dag met het hele gezin getreind. Weliswaar met voordelig aangeschafte dagkaarten, maar het was toch behoorlijk prijzig. Ook hebben we een keer met z'n allen gewokt. Dat hakte er ook wel in. Toch is het op deze manier goed binnen de perken te houden. En het leuke is: het geld in de vakantieportemonnee mag écht op ;-) Het is om uit te geven en niet om te sparen. Ha, ha, weer eens wat anders dan je houden aan: alleen kopen waar je niet buiten kunt ;-).

donderdag 7 augustus 2008

Eenvoudig en low budget genieten

Vandaag is Willem z'n vakantie begonnen. En hoewel we niet op vakantie gaan, zijn we wel van plan veel leuke dingen te doen. Vanavond zijn Willem en ik met 4 kinderen naar de Ballon Fiësta in Breda gegaan. Het viel me weer eens op, dat je met een klein beetje voorbereiding uiterst eenvoudig en low budget kunt genieten. We hadden tussen de middag vast warm gegeten en vertrokken rond half 5 naar Breda. Ik had een grote plastic bak met heerlijk vers zelfgebakken wit brood klaargemaakt. Behalve boterhammen met worst en chocoladepasta, had ik ook brood met de dinsdag gemaakte mango-meloenjam.



Dat ging erin als koek. Een beker koele melk erbij uit de koeltas. Puur genieten! Toch voelt het raar, om zo je eigen kuchie op te staan eten, terwijl er rondom je heen volop patat, cola, bier, suikerspinnen, popcorn en weet ik al niet wat wordt genuttigd. Het kan me geen biet schelen wat andere mensen denken, maar ik voelde me er toch een beetje om bekeken. Of zou dat maar een idee van me zijn? Intussen begon het ballonnenfeest met een vliegerdemonstratie en daarna waren er parachutesprongen. Heel leuk om te zien. Alleen konden we vanwege de dikke bewolking niet zien, hoe de parachutisten uit het vliegtuig sprongen. Ná de parachutesprongen zouden de ballonvaarten gaan starten. Maar helaas werd de lucht steeds donkerder. Ik had geen zin om ons helemaal nat te laten regenen en dus besloten we naar de auto te lopen en daar af te wachten, of het weer zou opklaren. De kinderen hadden niet veel zin om 'nu al' terug te gaan, maar ik beloofde ze 'een verrassing' als ze in de auto zaten. We zaten net goed en wel in de auto, toen de bui in alle hevigheid losbarstte. Het goot. En bovendien onweerde het nog flink ook. Intussen had ik de verrassing te voorschijn getoverd. Ik had thuis rookworstjes warm gemaakt en die dik verpakt in kranten meegenomen. Nu hadden we allemaal lekker een halve warme worst. Potje mosterd erbij en smullen maar. Het was knus en gezellig zo in de auto. Omdat het er niet op leek, dat het weer nog zou opklaren, besloten we naar huis te gaan. We hoorden trouwens van de verkeerregelaars op het terrein, dat het evenement vanwege de buien inmiddels was stilgelegd. We hebben dus helaas geen ballonnen op zien stijgen. Rond koffietijd waren we al weer thuis. Om het wat vroegtijdig beëindigde feestje nog even voort te zetten heb ik thuis voor de kinderen een grote pan popcorn gemaakt ;-)Ik ben nu al benieuwd naar wat we morgen zullen beleven. Het begint alvast met een speciaal ontbijt: omdat er melk dreigt zuur te worden, ga ik morgenochtend pannenkoeken bakken. Suprise!

dinsdag 5 augustus 2008

Toetjes en slapen

De kroon op een met zorg bereide maaltijd is voor mij toch wel het toetje. Het hoeft niet iets ingewikkelds te zijn, maar wel iedere dag een kleine verrassing. Daarom zorg ik voor veel afwisseling. En uiteraard is dat (bijna) altijd zelfgemaakt.
Deze week krijgt Willem vakantie. En dan wil ik niet iedere dag veel in het huishouden bezig zijn. Daarom heb ik vast wat vooruit gewerkt, ook in de keuken. Als ik ervoor zorg, dat er zoveel mogelijk klaar staat, kan ik na een dagje vakantievieren toch redelijk snel en met weinig moeite een complete maaltijd op tafel zetten. Behalve gebraden vlees staan er ook wat toetjes klaar in de koelkast. Ik heb een paar potten custardvla gemaakt, een grote pot hopjesvla en twee griesmeelpuddingen. Samen met de yoghurt en het fruit, wat ik nog had, is dat genoeg voor de hele week.



Ook vandaag zal ik nog wel wat uurtjes in de keuken rondbrengen. Gisteren heeft m'n vader op de markt groenten en fruit voor me ingeslagen. Uiteraard aan het einde van de markt en dus voor een habbekrats. Er zit ook wat fruit bij, wat goed rijp is en dus snel verwerkt moet worden. Daarom ga ik vandaag aan de jamkokerij.

Gisterenavond was ik bij m'n zus op een wolparty. Er was een Vlaamse mevrouw, die van alles vertelde over slapen tussen de wol. Matrassen met wol, wollen onderdekens, wollen dekens en dekbedden enzovoorts. Tussendoor werd er natuurlijk veel gekwebbeld door alle aanwezige vrouwen. Alle slaapprobleempjes passeerden de revue. Zelf zei ik niet zoveel. Ik zat daar maar als kamervulling, want ik had al tegen m'n zus gezegd, dat ik niets nodig had en dus niets zou aanschaffen. Op een gegeven moment vroeg een buurvrouw van m'n zus: "En Teunie, waar slaap jíj nu op?" Ik vertelde, dat wij een tweedehands bed hebben, matrassen (wel nieuw, hoor) uit de krant en AaBee dekens van meer dan 20 jaar oud en dat we altijd heerlijk slapen. Even zakte haar mond open, daarna bracht ze uit: "Dan ben je een gezegend mens!" Ja, dat is misschien zo. Slaapproblemen kennen we echt niet en we staan altijd uitgerust en zonder rugklachten op. Toch vraag ik me stiekum af, of er niet veel problemen aangepraat of aangedikt worden. We hoeven niet op alle punten terug te verlangen naar vroeger. Maar het verschil is wel enorm: vroeger een stromatras met katoenen tijk in de bedstee, nu ingewikkelde, dure matrassen op nog ingewikkeldere bedbodems onder peperdure dekbedden. Waarom moet slapen, behalve als je ziek of mankerende bent, een vermogen kosten?

vrijdag 1 augustus 2008

Kachelhout, bakexplosie en energiebesparing

Vanmorgen moest ik naar het ziekenhuis om moedervlekken te laten verwijderen. Onderweg zag ik een bord langs de kant van de weg: Gratis hout voor open haard of vuurkorf. Ik besloot, om op de terugweg eens even te gaan kijken. Toen ik na een uurtje weer langskwam, zag ik dat er een paar enorme bakken met pallethout stonden, waar je zomaar uit mocht halen. Alles was ook nog eens in een handzaam formaat gezaagd. Prima geschikt voor onze houtkachel. Ik heb m'n hele kofferbak vol geladen. Pallethout is niet meteen het meest kwalitatieve hout wat je je kunt indenken, maar wat je gratis krijgen kunt is mooi meegenomen. Ik heb er m'n ritje naar het ziekenhuis in elk geval wel weer uit. Over ruim 2 weken moet ik terugkomen voor de hechtingen. Dan laad ik m'n kofferbak weer vol ;-).



Vanmiddag kreeg ik spontaan een bakexplosie. Meestal bak ik op zaterdag. Maar morgen heb ik er niet zoveel tijd voor. Dus wilde ik vanmiddag vast brood bakken. Maar ik kreeg ineens heel veel zin in bolussen bakken. Ik doe het niet zo heel vaak, want het is behoorlijk arbeidsintensief. Maar het resultaat is altijd zo geweldig, dat ik me steeds weer afvraag, waarom ik ze toch niet vaker bak. Iedereen die thuiskwam begon spontaan te kwijlen bij het ruiken van de heerlijke baklucht. En ik heb 2 keer iemand betrapt, die er probeerde zo onzichtbaar mogelijk een stukje van te proeven ;-). Maar ik was streng: die bolussen zijn voor morgen, want dan krijgen we visite. Voor de liefhebbers volgt hier het recept:

500 gram bloem
2 theelepels zout
75 gram boter
350 ml. lauwe melk
1 ei
2 theelepels gedroogde gist

Kneed alles goed. Ik doe het in de broodbakmachine op het kneedprogramma. Dat betekent 20 minuten kneden! Laat het deeg een uurtje rijzen. Kneed het deeg nog 1 keer door en snijd er porties van 60 gram van. Laat deze porties een kwartiertje rusten. Maak een mengseltje van:

250 gram bruine bastersuiker
2 eetlepels kaneel

Rol de deegporties door het suiker/kaneelmengsel en laat ze weer een kwartier rusten. Neem de deegporties en rol er strengen van. Rol de strengen goed door het suiker/kaneelmengsel. Vorm de strengen tot drollen en leg die op ingevette bakplaat. Dek ze af met plastic en laat ze nog een half uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 220 graden (of 200 graden voor en heteluchtoven). Schuif de bakplaat iets boven het midden van de hete oven. Bak de bolussen in PRECIES TIEN minuten. Haal de bakplaat uit de oven en keer de bolussen meteen om (met een tang, want ze zijn gloeiend heet!) of leg ze op een rooster. Als je dit niet meteen doet, plakken ze door de suikerstroop vast aan de bakplaat. Tel voordat je gaat eten eerst je vingers ;-).



Verder heb ik zowaar nog een flinke mogelijkheid tot energiebesparen ontdekt. Wij hebben een close-in boiler van 15 liter. Hij staat standaard ingesteld op 65 graden. Dat houdt in, dat er dag en nacht 15 liter water op 65 graden wordt warm gehouden. En dat is eigenlijk onzin. Ik gebruik alleen overdag warm water in de keuken. En dan 's morgens enkel maar om een sopemmer te vullen. Voor de rest wordt er alleen warm water getapt na de warme maaltijd. Ik zet nu de boiler 's morgens om kwart voor 7 (in de goedkope stroom) aan. Om 7 uur heb ik dan 15 liter heet water. Ik zet de boiler daarna uit. Als ik een beetje zuinig doe, kan ik er de hele dag mee uitkomen. Lukt dat niet, dan draai ik aan de knop en dan heb ik na een kwartiertje weer een boiler vol. Het scheelt me op deze manier minimaal 1 kwh per dag. Dat is de (kleine) moeite meer dan waard.