maandag 14 oktober 2013

Een speurtocht op Schiphol!

Vrijdag waren de kinderen van de basisschool een dagje vrij. De juffen en meesters hadden een studiedag. Leuk hoor, zo´n vrije dag, zomaar buiten de vakanties!

Ik had een tijdje geleden al bedacht dat dat een leuke dag was, om Jan z´n feestje te vieren. Twee jaar geleden hadden we zijn feestje ook op zo´n vrije dag gevierd. We waren toen naar het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg geweest.

Zo´n beetje tegelijkertijd hadden Jan en ik hetzelfde plan opgevat: zullen we met het feestje wéér naar dat museum gaan? Op school waren er al een paar vriendjes geweest die er hardop op gevlast hadden, dat we daar weer naar toe zouden gaan. Helemaal leuk dus! Willem zou een dag vrij nemen en het plannetje was op die manier snel rond.

Op vrijdag gaf ik de uitnodigingen aan Jan mee naar school. Maar op maandag kwam Jan sip thuis: ´ze´ hadden gezegd, dat dat museum dicht was! O nee, toch, hè? Maar ja, het was toch heus waar. De bezuinigingen hebben ook daar toegeslagen en per 1 juli is het museum gesloten.

Oeps. Er moest snel iets anders bedacht worden. Een beetje googlen. Een beetje nadenken. En, floep! Er werd een nieuw plannetje geboren. Iets in dezelfde sfeer. Met vliegtuigen. We zouden naar Schiphol gaan en daar een speurtocht doen.

De speurtocht kan je gewoon downloaden. Er hoeft geen entree betaald te worden. En met een meegenomen lunch zouden de kosten binnen de perken blijven.

Vrijdag was het dan eindelijk zover. Hoewel het dus een vrije dag was, waren de kinderen al vroeg wakker. Geen uitslaperij :-). Ze waren veel te opgewonden. Maar het kwam mooi uit, dat ze vroeg uit de veren waren, want nu mochten ze mij nog een poosje helpen. Ik wilde namelijk toch wel de boel aan kant en de was aan de lijn hebben, voordat we zouden vertrekken.

Om 10 uur kwamen de gasten één voor één binnen druppelen. En natuurlijk was er eerst een glas limonade met wat lekkers. Een vriendinnetje had een enorme kadodoos bij zich en dus werd er besloten dat er deze keer geen rondje ´ḱadootjes verstoppen´ zou zijn. Het zou anders gaan. Elk kind mocht Jan eerst een opdracht geven die hij moest uitvoeren, alvorens hij het kado in ontvangst mocht nemen. Ah, wat hebben ze Jan laten rennen, trappen lopen, kruipen enzovoorts :-))





Jan kreeg vooral veel geld. Dat wilde hij ook graag, want hij spaart voor een goede Walky Talky. En die grote kadodoos van z´n vriendinnetje? Dat bleek een grote grabbeldoos te zijn, waar maar liefst elf kadootjes uit kwamen :-). Voor elk jaar één!




Toen alle kadootjes waren uitgepakt maakten we ons klaar voor vertrek. De kinderen kregen allemaal een uitgeprinte speurtocht en een pen. Ik pakte een grote boodschappentas in met lunch, drinken en lekkers. En daar gingen we. Met twee auto´s, want we hadden behalve zes vriendjes ook drie kinderen van onszelf bij ons.

Het kwam trouwens enorm goed uit dat we een ´binnen-uitje´ hadden, want het regende en regende en regende. Nat en grijs en koud was het.

Op Schiphol zochten we het begin van de speurtocht op en gingen aan de slag.




Er waren erg leuke opdrachtjes bij. Zo moesten ze bijvoorbeeld op een grote wereldbol aflezen hoeveel tijdsverschil er zat tussen twee grote steden.




En bij zuilen met filmpjes konden ze ontdekken hoe de werelddelen heten.



We deden alles lekker op ons gemak. Er stond 2 uur gepland voor de speurtocht en zo lang kun je er ook echt wel zoet mee zijn.

Ergens halverwege de speurtocht vonden we een geschikte plaats om de lunch te voorschijn te halen. Ik had ´s morgens een grote stapel pannenkoeken gebakken. Ik had ze goed ingepakt, zodat ze zelfs nog warm waren. De kinderen konden kiezen of ze er honing of suiker op wilden en Willem en ik maakten ze op aanvraag klaar. Het moet vast een koddig gezicht zijn geweest, al die pannenkoeken smikkelende kinderen midden op dat drukke Schiphol :-).







Het laatste stukje van de speurtocht hebben we een beetje vaart gemaakt, want, hoewel het nog steeds regende, we wilden nog even op het Panoramaterras kijken. Het was er leuk. En ik denk dat je er op een mooie dag best wel een poos heerlijk kunt kijken. Maar nu werd het toch snel te nat en te koud.





Eigenlijk kwam dat wel goed uit, want de klok draaide door. De kinderen zouden om 16.00 door ons worden thuisgebracht en het werd hoogtijd om eens richting huis te rijden.

We hadden nog wat file op de terugweg en waren even over 16.00 uur thuis. Moe maar voldaan. Het was erg leuk om met deze kinderen op stap geweest te zijn. En als de kinderen genoten hebben is de missie weer geslaagd!