dinsdag 2 juni 2009

Van weinig moeten rondkomen

De laatste dagen heb ik wat lopen nadenken over de reacties van Marja. Marja is een alleenstaande moeder van 2 kinderen en heeft geen keuze: zij MOET heel zuinig leven. Op dit moment is dat bij ons wel wat anders. Maar ik weet wel heel goed, wat het is om zuinig te MOETEN leven. Jarenlang hebben wij ieder dubbeltje 3 keer moeten omdraaien. Ik weet ervan om op zaterdagmiddag nog de laatste statiegeldflessen in te moeten leveren, om het laatste halfje brood voor het weekend te kunnen kopen. Meestal heb ik er geen enkel punt van gemaakt. Het was zoals het was en ik maakte er gewoon een sport van om rond te komen met wat we hadden. Heel, heel soms, was het ook weleens zuur. Dan liep ik door een winkel en wilde zó graag iets kopen, terwijl het niet kon. Dan voelde ik me armoedig. Maar gelukkig was dat uitzondering.

Ik denk, dat er de laatste tijd meer lezers bij gekomen zijn, die ook niet langer de keuze hebben. Zij MOETEN rondkomen van weinig. Misschien heb ik in mijn logjes te weinig gedacht aan juist deze groep mensen. En daarom wil ik de komende tijd toch wat meer gerichte bezuinigingstips geven.

Vandaag wil ik iets schrijven over frisdrank.
Ik weet niet, hoe dat bij jullie is, maar op zo'n warme dag als gisteren, wordt er aardig wat weggeslobberd. En als je niet veel geld hebt om rond te komen, moet je dus slim zijn.

WATER
Je kunt natuurlijk gewoon water drinken. Heel gezond en super goedkoop. Ik heb zelf met warm weer altijd wat flessen in de koelkast staan. Heerlijk! Verder heb ik een grote fles water met citroensap in de koelkast staan. Daar ben ik zelf dol op. Laatst kocht ik bij de Aldi citroensap in halve liter flessen. Ik meen, dat ze nog geen euro per fles kostten. Ik heb 6 flessen gekocht. Daar kan ik voorlopig wel mee toe!

LIMONADE
Limonade staat hier altijd het hele jaar door klaar voor gebruik in de koelkast. Iedere zomer maak ik wel wat liters limonadesiroop van fruit wat we in het wild plukken (braam, vlier, rozebottel), of waar we voordelig aan komen. Maar om voor een heel jaar siroop te maken, dat lukt me niet. Dan zou ik toch echt een grote fruittuin moeten hebben. Daarom heb ik meestal gewone, goedkope limonadesiroop. Ik weet het, het is niet het meest gezonde. Er zitten veel suikers en kleurstoffen in en vaak geen of heel weinig fruit. Maar dit is dan typisch een keuze, die we moeten maken. Het liefst zou ik de kinderen altijd wel dingen als diksap willen geven. Maar dat is gewoon te duur. Hierin moet iedereen dus een keuze naar eigen portemonee maken. Ik wil overigens niet, dat er onbeperkt limonade wordt gedronken. Dat is echt niet goed. Dan moeten ze van mij over op water. Hans is hier de enige, die daar een probleem van maakt. Een optie tussen goedkope limonadesiroop en dure diksap in, is roosvicee. En dan natuurlijk de eigen merk of merkloze variant.

THEE
Een andere goede en goedkope dorstlesser is natuurlijk thee! Wij gebruiken al in geen 20 jaar theezakjes, schat ik. We hebben gewoon losse thee. Zelf doe ik die altijd in een theeëi. Willem heeft meestal geen geduld daarvoor. Die mikt de thee gewoon los in de pot en legt het theezeefje erbij. Ook prima. Losse thee koop je heel voordelig bij de Turkse winkel. Daar betaal je ongeveer 3 euro voor een pond. Daar kan je echt heeeeeeel lang mee doen!
Ook thee van (losse) zoethout is hier regelmatig favoriet. Eventueel met wat citroenschil. Lekker! Citroenthee met zoethout is trouwens ook koud erg lekker. Je eigengemaakte ijsthee, die haast niets kost en ook nog eens gezond is! Echt een aanrader. We maken ook weleens thee van verse munt. Dat neemt Hans mee vanuit de Biesbosch. Dit jaar heb ik voor het eerst munt gezaaid. Die wordt al lekker groot. De kinderen vroegen juist vanmorgen, wanneer we eigen muntthee zouden kunnen drinken. Nog een paar weekjes wachten, denk ik. Ook heb ik citroenmelisse gezaaid. Die is al groter, dan de munt. Ook daar wil ik straks thee van maken. En een combinatie van die twee lijkt me ook niet verkeerd.

ZUIVEL
Over zuivel wordt heel verschillend gedacht. De één vindt het gezond, de ander denkt daar anders over. Hier gebruiken we wél zuivel, maar niet overdreven veel. We zoeken daarin de gulden middenweg. Niet alleen wat betreft gezondheid, maar ook vanwege de kosten. Melk halen we zo mogelijk los bij de boer. Dat is voordeliger en ook lekkerder (vinden wij). Melk wordt hier niet zomaar als frisdrank gedronken. Ik heb het alleen op tafel staan voor in de thee. Ook gebruiken we verse melk in de koffie. De rest van de zuivel zit hier in pap en toetjes. Op zondag hebben we altijd karnemelk bij het avondeten. Dan gaat er zonder problemen 3 liter op. Af en toe heb ik een horrel van zelf yokidrink maken. Dat geef ik dan mee naar school voor in de pauze. Yokidrink maak je zo: 1 liter (zelfgemaakte) yoghurt met 200 mililiter limonadesiroop doe je bij elkaar en dat leng je aan met water tot 2 liter. Echt voordeliger dan de goedkoopste yoki uit de winkel is dit niet. Het smaakt alleen stukken beter en is gezonder.

FRISDRANK
Cola, sinas, drink en cassis zijn hier dranken die alleen op vrijdagavond geschonken worden. Om de beurt mogen de kinderen kiezen. Natuurlijk heb ik het wel altijd in huis voor visite. Ik koop er wel de goedkope (huis)merken van, hoor. Dan is die troep nog altijd dik betaald!

SAPJES
Ook sapjes vallen hier onder luxe, wat alleen in het weekend of aan visite geschonken wordt. Ik maak regelmatig zelf appelsap met mijn Weck-ontsapper of ik pers sinaasappelsap. Dat is feest. Normaal gesproken heb ik iedere maand een pak of 8 sap bij de boodschappen. Dat gaat vooral op tijdens verjaardagen.

Ik denk, dat ik verre van volledig ben. Als je kijkt naar het frisdrank-aanbod in de winkels, dan denk ik, dat we het op onze manier redelijk eenvoudig houden. Het meest eenvoudige zou natuurlijk kraanwater zijn :-) En daarbij zijn we weer terug bij het begin.