donderdag 28 juni 2012

Suiker

Bij tijden letten wij hier erg op ons suikergebruik. Maar andere tijden sluipt het suikergebruik er stiekem weer in. Vorige week is bij mij de knop weer omgegaan. Ik ben alle (verborgen) suiker, suikervervangers en die vreselijke fructose-glucosesiroop zó zat. Behalve dat je er kanker, obesitas en allerlei andere vreselijke ziektes door kunt krijgen, las ik dat suiker (en niet vet, zoals jaren is gedacht) de grote veroorzaker is van hart- en vaatziekten. Weg met die zooi dus!
In één van mijn lievelingsboeken, ¨Leven van het land¨, vertelt John Seymour hoe ze bijna nooit gewone, witte suiker gebruikten, maar altijd honing. Het lijkt me heerlijk om honing van eigen bijen te hebben en ook te weten hoe je die in allerlei gerechten gebruiken kunt. Zomaar in een recept witte suiker vervangen door eenzelfde hoeveelheid honing gaat namelijk niet. En als je zelf geen bijen hebt en je wilt goede honing gebruiken, dan ben je een kapitaal kwijt.
Gelukkig is er tegenwoordig Stevia en is dat sinds een poosje van de lijst van verboden levensmiddelen afgehaald in Nederland. Stevia is een geheel natuurlijke zoetstof, afkomstig van de Steviaplant (ook wel Honingkruid) genoemd. Als je precies wilt weten wat het is en waarom het zo lang verboden was kun je dat op internet nalezen.
Nu de Nederlandse markt opengegaan is zie je direct heel veel kaf onder het koren. Er worden allerlei producten aangeboden waar ´Stevia´ op staat, maar waar, als je het gaat bestuderen, maar een kleine hoeveelheid Stevia in zit. De rest van het product bestaat dan vaak alsnog uit troep :-(. Deze producten liggen gewoon overal in de supermarkt en zijn niet al te duur. Echte Stevia is behoorlijk prijzig en producten van (bijna) alleen Stevia zijn dat daarom ook. Ik heb gekeken waar ik online goede Stevia kan kopen. Er zijn natuurlijk heel veel winkels, maar mijn oog viel op www.steviaproducts.be. Ik bestelde er het een en ander en de bestelling werd correct uitgevoerd. Bovendien kreeg ik goed en snel antwoord op de vraagjes die ik nog had en ik kreeg ook wat recepten doorgemaild. Geweldig! Gisteren kwam mijn bestelling binnen en tot mijn verrassing zaten daar ook nog wat proefmonstertjes bij. O.a. een reepje Belgische chocolade, gezoet met Stevia. Mmm, die was echt lekker!
Ik heb, behalve Steviazoetjes en vloeibare Stevia, ook  vloeibare Stevia met een smaakje gekocht. De smaakjes zijn ook natuurlijk en dat gaf bij mij de doorslag om die eens te proberen. Het werkt fantastisch! Je neemt een glad koud water en doet er twee druppels Stevia met een smaakje bij en, voila, je gezonde limonade staat klaar. Vooral citroen is heel lekker! En dat vinden de kinderen gelukkig ook :-). De kinderen doen trouwens behoorlijk enthousiast mee aan het anti-suikerbeleid. Ik heb zaterdag de snoepdoos gevuld met zelf gedroogde appelschijven. Die vinden ze bijna allemaal erg lekker. Ook heb ik een flinke voorraad gedroogde abrikozen. Mmm! En verder ben ik vooral bezig met alternatief snacken door fruit, komkommers, noten, gekookte eitjes, blokjes kaas etc. standby te hebben. Gisterenavond hadden de grote kinderen trek. Ik heb toen weer lekker ouderwets maïs gepoft. Kost nauwelijk iets en is heel wat gezonder!
De knop is echt weer om. We zijn volop bezig met gezond eten. De maaltijden zijn hier altijd al zo gezond mogelijk met doorgaans aardappels, (eigen) groenten en een klein beetje vlees en voor de broodmaaltijden lekker eigen gebakken brood (helemaal zonder toevoegingen). Wit meel en witte rijst zijn al vervangen door volkoren meel (pasta, pannenkoeken etc) en zilvervliesrijst (ook om nasi van te maken). Maar het kan nog veel beter. Broodbeleg vormt nog een hele uitdaging. Vleeswaren eten we hier nauwelijks vanwege de vele toevoegingen. Dus snijd ik zelf nogal eens vlees of kip voor op brood. Verder is er kaas, maar daarnaast toch vooral (te) veel zoetigheid. Aan de slag dus maar met rauwkost etcetera. Gelukkig dat ik eten klaarmaken leuk vind :-). En experimenteren ligt me ook wel. Ik ga eens kijken hoe ik die Stevia kan inzetten bij het koken en bakken.