vrijdag 7 oktober 2016

Receptje

Op verzoek mijn simpele receptje voor paddenstoelenragout.

De mensen die alles het liefst op de gram en de mililiter nauwkeurig afmeten, moet ik helaas teleurstellen. Mijn ragoutreceptje is namelijk meer iets uit de losse pols. Mede daarom super simpel. Gewoon doen dus :-).

Benodigheden:

1 ui, gesnipperd
1 bakje paddenstoelen*, schoongemaakt en in plakjes
peper & zout
scheutje olijfolie

kluitje roomboter (zo´n beetje 50 gram)
bloem (ook zo´n beetje 50 gram)
ongeveer een liter bouillon (mag van een tablet zijn)
hand peterselie

*neem de paddenstoelen die je lekker vindt. Ik nam een schaaltje gemengde.

Verhit de olijfolie en bak hierin op matig vuur de ui glazig. Voeg de paddenstoelen toe en wat peper en zout (niet te veel!) naar smaak. Bak alles een minuut of 10.
Maak intussen de roux: verwarm de boter, maar zorg ervoor, dat die niet bruin wordt. Voeg de bloem toe. De hoeveelheden zijn goed, als de bloem volledig door de boter wordt opgenomen. Laat de bloem even zachtjes garen en voeg dan scheut na scheut de bouillon toe. Blijf steeds krachtig roeren met een garde, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg net zolang bouillon toe, tot de roux de dikte heeft van een dikke saus.

Schep de gebakken paddenstoelen met ui met een schuimspaan uit de pan en roer ze door de roux. Maak de ragout af met verse peterselie.

Dit is een basisrecept. Met stukjes kip of restjes (soep)vlees maak je kippen- of vleesragout. Heb je geen peterselie? Laat het gewoon weg, of vervang het door bijvoorbeeld bieslook.