dinsdag 21 oktober 2025

Plicht en hobby

Koken vind ik gelukkig leuk om te doen. Toen Willem en ik bijna 39 jaar geleden trouwden, was het heel normaal, dat de vrouw kookte. En hoewel tegenwoordig zo´n beetje net zoveel mannen als vrouwen regelmatig in de keuken staan, is het in ons gezin toch altijd vooral míjn taak gebleven. 

Willem bakt er niet zoveel van, om het zo maar eens te zeggen. Het enige wat hij in de keuken doet is op zaterdag patat snijden (en voorbakken) en pindasaus maken. En eigenlijk is het patat bakken de laatste tijd ook grotendeels teloor gegaan. Aardappels zijn twee jaar lang flink aan de prijs geweest, zodat het best duur uitkwam om zelf frieten te snijden. En daarbij is juist ook de laatste twee jaar ons gezin erg gegroeid en is de koppel die op zaterdag op de frieten afkomt steeds groter :-). Maar goed. De aardappelprijzen zijn sinds de laatste oogst erg gezakt en ik vermoed dat Willem eerdaags z´n oude stiel wel weer oppakt. Versgesneden frieten zijn natuurlijk ook gewoon véél lekkerder. Ik heb er nú al zin in.

En om op dat koken terug te komen: eigenlijk vind ik het net zoiets als ´s morgens opstaan. Daar moet je niet zo over nadenken, maar het gewoon dóen. Dus toen ik vorige week een keer géén zin had in koken, sprak ik mezelf toe, dat ik niet moest zeuren, maar snel aan de slag moest gaan. En eigenlijk was het ook zó gepiept. 

Ik pakte een pot geweckte gans van de plank in de kelder. Dat hoefde ik enkel maar op te warmen. Ik dook in de aardappelkist en viste er een paar flinke exemplaren uit. Die schilde ik, sneed ik in schijfjes en daar liet ik 5 minuten de kook over gaan. Intussen scheurde en waste ik ijsbergsla en roerde een heerlijke dressing van azijn, olijfolie, mayonaise, kneepje ketchup, lepeltje mosterd, snuf zout, wat kruiden en honing. Ik husselde de sla door de dressing en maakte het af met een handje cranberry´s en wat blokjes witte kaas (nep-feta). De gekookte aardappelschijfjes goot ik af en ik bakte ze mooi bruin in half boter, half olijfolie. Er kwam nog een potje appelmoes uit de kelder bij op tafel en we aten werkelijk als vorsten. 

Voor op dagen dat je weinig tijd en/of zin hebt in koken, is het trouwens wel erg handig om wat ´half-fabrikaten´ in huis te hebben. Bij mij is dat mijn weckvoorraad. Maar ik kan me ook voorstellen, dat wat conservenpotten of wat diepvriesvoorraad goed van pas kan komen. 

Ik heb vorige week nog regelmatig in de tuin gewerkt. Steeds maak ik de tuin wat verder winterklaar. Ik rooide weer dahlia´s en ik heb de zonnebloemen opgeruimd. Of beter gezegd: ik heb de zonnebloemen ontmanteld. Er zaten flinke joekels bij. Daar heb ik eerst de bloemen vanaf geknipt. Daarna verwijderde ik de bladeren. De kale stokken staan nu te drogen. Ik zag ergens, dat iemand de zonnebloemstelen het volgende jaar weer gebruikte om er wat tegenaan te laten groeien in de moestuin. Dat leek me wel wat. De bladeren gingen in de groene container. De bloemknoppen heb ik aan het nieuwe hekwerk en aan het lege peulenrek gehangen. Daar komen nu steeds koolmeesjes en pimpelmeesjes op af. Het is één groot vogelfeest geworden in de tuin. Ik geniet er enorm van.

Ik heb van diverse bloemen zaden gewonnen voor volgend jaar. Ik bewaar zaden in koffiefilterzakjes. Dat gaat eigenlijk altijd wel goed zo.



Een tijdje geleden heb ik de tomatenplanten geruimd. Er hingen toen best nog wel wat groene tomaten aan de planten. Nu weet ik, dat je ook van groene tomaten wel lekkere dingen kunt maken. Groene tomatenjam bijvoorbeeld. Of chutney. Maar rode tomaten hebben mijn voorkeur. Ik heb de tomaten op eierbladen uitgespreid, zodat ze elkaar niet raken. Het grootste deel wordt zo nog prima rijp. Het andere deel gaat rotten. Daarom zorg ik ervoor, dat de tomaten elkaar niet raken. Anders steken de rotte tomaten de goede aan. Maar kijk, zo heb je toch nog een heel mooie toegift:



Vrijdag gaf ik weer een workshop. Nu was het kefir en kombucha maken. Ook heel leuk om te doen. En nóg leuker als er aan het einde van de morgen allemaal enthousiaste mensen de deur uit wandelen. Dan ben ik zelf ook weer helemaal geïnspireerd :-).


En intussen ben ik ook aan een nieuw breiwerkje begonnen. Het vestje voor mezelf is af. Ik moet het alleen nog in elkaar zetten. Maar daar moet ik echt even voor gaan zitten en dat vind ik ook niet echt een klusje om ergens mee naar toe te nemen. Dat is met een breikous wél het geval. Dus heb ik fijn weer sokken op de pennen gezet. Het wordt een paar sokken voor Geertje.


Het was ook de week van de administratie. De BTW-administratie moest gedaan worden. Ik doe altijd per kwartaal aangifte en dat betekent toch altijd even wat uurtjes werk. Ik doe dat samen met Willem. Jarenlang heb ik er een hekel aan gehad. Maar tegenwoordig vind ik het eigenlijk best een prettig werkje. Lekker alles tot op de cent nauwkeurig nalopen. Alles keurig in mapjes. Willem maakt excelletjes. Het is gewoon super fijn, als het allemaal weer bijgewerkt is.


En zo is er altijd wel iets te doen. Binnen of buiten. In het huishouden of in de shop. Plicht of hobby. En voor je het weet is er weer een week om...