Koken vind ik gelukkig leuk om te doen. Toen Willem en ik bijna 39 jaar geleden trouwden, was het heel normaal, dat de vrouw kookte. En hoewel tegenwoordig zo´n beetje net zoveel mannen als vrouwen regelmatig in de keuken staan, is het in ons gezin toch altijd vooral míjn taak gebleven.
Willem bakt er niet zoveel van, om het zo maar eens te zeggen. Het enige wat hij in de keuken doet is op zaterdag patat snijden (en voorbakken) en pindasaus maken. En eigenlijk is het patat bakken de laatste tijd ook grotendeels teloor gegaan. Aardappels zijn twee jaar lang flink aan de prijs geweest, zodat het best duur uitkwam om zelf frieten te snijden. En daarbij is juist ook de laatste twee jaar ons gezin erg gegroeid en is de koppel die op zaterdag op de frieten afkomt steeds groter :-). Maar goed. De aardappelprijzen zijn sinds de laatste oogst erg gezakt en ik vermoed dat Willem eerdaags z´n oude stiel wel weer oppakt. Versgesneden frieten zijn natuurlijk ook gewoon véél lekkerder. Ik heb er nú al zin in.
En om op dat koken terug te komen: eigenlijk vind ik het net zoiets als ´s morgens opstaan. Daar moet je niet zo over nadenken, maar het gewoon dóen. Dus toen ik vorige week een keer géén zin had in koken, sprak ik mezelf toe, dat ik niet moest zeuren, maar snel aan de slag moest gaan. En eigenlijk was het ook zó gepiept.
Ik pakte een pot geweckte gans van de plank in de kelder. Dat hoefde ik enkel maar op te warmen. Ik dook in de aardappelkist en viste er een paar flinke exemplaren uit. Die schilde ik, sneed ik in schijfjes en daar liet ik 5 minuten de kook over gaan. Intussen scheurde en waste ik ijsbergsla en roerde een heerlijke dressing van azijn, olijfolie, mayonaise, kneepje ketchup, lepeltje mosterd, snuf zout, wat kruiden en honing. Ik husselde de sla door de dressing en maakte het af met een handje cranberry´s en wat blokjes witte kaas (nep-feta). De gekookte aardappelschijfjes goot ik af en ik bakte ze mooi bruin in half boter, half olijfolie. Er kwam nog een potje appelmoes uit de kelder bij op tafel en we aten werkelijk als vorsten.
Voor op dagen dat je weinig tijd en/of zin hebt in koken, is het trouwens wel erg handig om wat ´half-fabrikaten´ in huis te hebben. Bij mij is dat mijn weckvoorraad. Maar ik kan me ook voorstellen, dat wat conservenpotten of wat diepvriesvoorraad goed van pas kan komen.
Ik heb vorige week nog regelmatig in de tuin gewerkt. Steeds maak ik de tuin wat verder winterklaar. Ik rooide weer dahlia´s en ik heb de zonnebloemen opgeruimd. Of beter gezegd: ik heb de zonnebloemen ontmanteld. Er zaten flinke joekels bij. Daar heb ik eerst de bloemen vanaf geknipt. Daarna verwijderde ik de bladeren. De kale stokken staan nu te drogen. Ik zag ergens, dat iemand de zonnebloemstelen het volgende jaar weer gebruikte om er wat tegenaan te laten groeien in de moestuin. Dat leek me wel wat. De bladeren gingen in de groene container. De bloemknoppen heb ik aan het nieuwe hekwerk en aan het lege peulenrek gehangen. Daar komen nu steeds koolmeesjes en pimpelmeesjes op af. Het is één groot vogelfeest geworden in de tuin. Ik geniet er enorm van.
Ik heb van diverse bloemen zaden gewonnen voor volgend jaar. Ik bewaar zaden in koffiefilterzakjes. Dat gaat eigenlijk altijd wel goed zo.