Koffie
De wereld van koffie-drinkers is er één van uitersten. Het varieert
*van de koffieslobberaar, die de hele dag door koffie drinkt en die het niet veel kan schelen, hoe die smaakt. Koffie = koffie. Tot de genieter, die welbewust een enkel kopje koffie per dag drinkt.
*van de koffie-zwart drinker, tot de koffie-met-alles-erop-en-eraan drinker
*van de koffie uit een automaatbekertje drinker, tot de koffie uit een mooi kopje drinker
*van de biologische, fairtrade bonenkoffie drinker, tot de goedkoopste roodmerk uit de supermarkt drinker
en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Calor
Een tijdje geleden werd ik gebeld door Hans van Calor Koffie. Hij wilde graag adverteren op de blog met zijn speciale koffiebonen. En nadat we een beetje heen-en-weer gepraat hadden, had ik al snel het idee, dat Calor koffie en Eenvoudig Leven wel bij elkaar passen. We maakten een afspraak om te videobellen, zodat Hans me alles kon vertellen over koffie in het algemeen en Calor Koffie in het bijzonder. Je snapt het al: er is intussen een (koffie)wereld voor mij open gegaan! Ik vertel er hier graag iets over.
Selectie
Voor een koffiehandelaar is het van belang om steeds weer opnieuw de juiste koffiebonen te selecteren. Daar valt of staat eigenlijk alles mee. Calor Koffie houdt bij het selecteren en inkopen van de koffiebonen de lijnen bewust heel kort. Op die manier zaken doen is dan ook ´fair´ zaken doen, waarbij de koffieboeren echt een eerlijke prijs krijgen. En dat zonder dat er geld aan de strijkstok van een faire organisatie blijft hangen. Eén van Calors koffiesoorten wordt zelfs rechtstreeks van de koffieboer gekocht. Dat is de Brasil Yellow Bourbon koffie.
Duurzaam branden
De bonen van Calor worden op een heel speciale manier gebrand. In plaats van de bonen snel te branden, worden ze juist langzaam gebrand. Dat heet ´slow roast´. Daarbij wordt er níet naverbrand, zoals gewoonlijk wél gebeurt. Door de bonen langzaam en zonder naverbranden te branden, krijgen ze een heerlijke, milde smaak én wordt maarliefst 80% minder gas verbruikt! Dat is met recht: duurzaam branden.
Wat ook heel speciaal is, is dat de bonen pas vlak voordat ze aan je geleverd worden gebrand worden. De branddatum staat op de verpakking en je hebt dus altijd vers gebrande koffiebonen. Alles om de smaak zo optimaal mogelijk te houden. Even ter vergelijking: de bonen in de supermarkt zijn doorgaans al zes tot acht maanden voordat ze in de winkel kwamen gebrand.
De milde smaak van de Calor bonen komt ook, doordat de bonen 100% Arabica bonen zijn. Dat geldt zowel voor de single origin bonen (die uit één en dezelfde regio komen), als voor de blends.
Zweten
De slow roast methode zonder naverbranding heeft als bijkomend voordeel, dat de bonen niet gaan zweten, vertelde Hans. Nou, dat was voor mij iets totaal nieuws, hoor :-). Maar echt! Vooral bonen die heel heet gebrand worden, óf die te lang en niet goed bewaard worden, kunnen gaan zweten. Er komen dan druppeltjes olie uit. Die olie kan de molen in de koffiemachine aantasten. Fijn dus om te weten, dat de bonen van Calor niet zweten (Ha, dat rijmt!).
Proefpakket
Ik kan me voorstellen, dat echte koffieliefhebbers nu staan te popelen om de Calor koffiebonen te gaan uitproberen. Dat had ik zelf ook :-). Voor deze mensen heeft Calor een heel mooi proefpakket samengesteld, waarin maar liefst zes soorten bonen zitten. Ik kreeg zo´n proefpakket toegestuurd en kijk maar eens wat een feestje het is, om zo´n doosje te openen! (Check ook even die lekker chocola ;-))
En kijk: deze soorten koffie kwamen uit het doosje. En natuurlijk spiekte ik even op de achterkant van die mooie verpakking naar de branddatum. Ongelofelijk! Mijn koffie kwam op 29 oktober binnen en was op 27 oktober gebrand! Ik heb nog nooit zulke vers gebrande koffie op :-).
| Tik hier ´eenvoudig leven´ in en de verzendkosten zijn GRATIS |

