zaterdag 10 mei 2014

Korenmolen De Regt

Heeeel lang geleden, om precies te zijn: op 12 september 2012, heb ik hier op m'n blog gevraagd, of jullie je stem zouden willen uitbrengen op Korenmolen De Regt. Deze molen was één van de genomineerde molens voor De Molenprijs 2012. Als de molen de meeste stemmen zou krijgen, zou er 50.000 euro uitgekeerd worden om de kap en de wieken er weer terug op te krijgen. Korenmolen de Regt won! En dat was mede te danken aan de 1000 stemmen die er via mijn blog waren uitgebracht!



Een paar weken geleden was het zover: de molen kreeg z'n kap en z'n wieken terug. Het is werkelijk een plaatje geworden. De molen die ik niet anders kende dan een gescheurde en gebladderde stomp, staat weer stralend en fier te draaien dat het een lieve lust is.

Vanmiddag was het de officiële opening en daar waren wij ook bij uitgenodigd. Willem nam een paar uurtjes vrij van z'n werk en tegen drieën reden we naar Nieuw-Lekkerland. Daar was het al gezellig druk rondom te molen.



Er was een grote tent waar je koffie of thee kon halen. Mét een echte Kinderdijkse krakeling van Bakker Stam (de lekkerste die er zijn!).

Het was de hele dag grijs en grauw geweest, maar nu was het even stralend. Even...Want aan de Alblasserdamse kant was de lucht donker en het voorspelde niet veel goeds. Gelukkig arriveerde de burgemeester en kwam ook de Commissaris van de Koning aan. De openingsplechtigheid kon beginnen. Met enige vaart, vanwege de dreigende lucht, werden de vier kinderen van de laatste molenaar naar voren geroepen. Zij onthulden de baard van de molen waarop de (hún) naam vermeld staat: De Regt.





Nadat het doek keurig netjes van voor de baard was weggetrokken kon de molen in werking gesteld worden. Eerst kwam met luid getoeter een vrachtwagen met zakken graan aan gereden. Er moest natuurlijk wel graan zijn om te malen, hè ;-).



De zakken werden in rap tempo naar binnen gesjouwd en daarna mocht de Commissaris van de Koning de vang van de molen lichten.



Onder luid applaus begonnen de wieken te draaien.



De eerste regendruppels vielen en niet veel later regende het pijpestelen. Maar we stonden fijn droog. We waren allemaal naar de tent gegaan. Daar waren inmiddels hapjes en drankjes. De burgemeester speechte en had nog een geweldige verrassing voor de meneer die het hele proces van het maken van de kap en de wieken heeft begeleid: molenaar De Vries. Hij kreeg een koninklijke onderscheiding! En voor alle vrijwilligers die zo hard aan dit project gewerkt hebben was er ook een heel leuke verrassing. Ze kregen van de Gemeente Molenwaard een dinercheque van 500 euro! Daar kunnen ze met z'n allen fijn van uit eten.

Willem en ik maakten hier en daar nog een praatje en namen een kijkje in de molen.







De bui was gelukkig weer over. Het was al met al een heel feestelijk gebeuren en molen De Regt is echt een beetje 'míjn' molen, hoor ;-). De molen is iedere zaterdag open. Ga er gerust een kijkje nemen!

Hoewel het nog erg gezellig was, zijn we toch maar bijtijds weggegaan. We hadden beloofd om om een uur of vijf weer thuis te zijn om pannenkoeken te bakken, zodat het hier thuis ook feest zou zijn. En dat werd het :-).