dinsdag 20 mei 2014

Koken met wat er is

Al zo'n 25 jaar doe ik mijn aardappels-groenten-fruit aankopen zo voordelig mogelijk. En dat betekent: aan het einde van de markt. In de loop der tijd heb ik zo mijn adresjes gevonden. Mensen die het fijn vinden om hun niet verkochte waar voor een prikje weg te doen, in plaats van dat ze het moeten weggooien. De consequentie is, dat het voedsel wat ik koop niet altijd even vers meer is. Dingen als tomaten en aardbeien moet ik uitzoeken, omdat er hier en daar een beschimmeld exemplaar tussen zit. Op de meloenen zitten vaak plekjes. De bananen zijn bruin. En soms heb je heel veel van hetzelfde, bijvoorbeeld 10 bloemkolen of zo. Ik vind dat geen enkel probleem en ben altijd de koning te rijk als ik met een afgeladen auto thuiskom. Zeker in de zomer kost ons agf op deze manier maar een habbekrats. Ik geef er gemiddeld zo'n 30 euro per week aan uit en dan is er volop. Omgerekend kost het me slechts 0,24 per persoon per dag om iedereen van de nodige vitamientjes te voorzien.

Deze manier van inkopen vergt wel de nodige planning en creativiteit. Zodra ik thuiskom kijk ik al wat er snel verwerkt moet worden en bedenk dan ook hoe. De laatste tijd kom ik steeds nogal voordelig aan bananen. Dat zijn dan echt rijpe bananen, die voor het mooi binnen een paar dagen op moeten. Ik betaal ongeveer 1,50 voor een hele bananendoos vol. Die eet je dus niet zomaar uit het vuistje weg. Ook niet als je met z'n elven bent. Veel bananen gaan hier door de smoothies. 's Morgens hebben we vaak groene smoothie als/bij het onbijt. En 's avonds maak ik vaak fruitsmoothie als toetje.




Daar gaan ook altijd bananen in. In de groene smoothie doe ik water als vocht, in de fruitsmoothie yoghurt, karnemelk of sojamelk. Een poosje geleden kocht ik wat pakjes kokosmelk die aan de datum zaten. Ze lagen bij de kassa bij de Xenos voor maar 0,10 per stuk. Zo'n koopje gaat natuurlijk mee. Kokosmelk is heerlijk in smoothie!

Ik heb nu zoveel bananen liggen, dat we er teveel aan hebben voor uit het vuistje, in de smoothie, geprakt door de havermout of op de boterham. Een deel gaat de vriezer in. Ik snijd de bananen dan alvast in stukken en vries die los in. Zo kan ik eruit nemen wat ik nodig heb. Ik bewaar wat voor in de smoothies als de bananen duur(der) zijn. Of ik maak vruchtenijs. Op mijn blender zit daarvoor een speciale knop waarmee je bevroren (iets ontdooid) fruit met een beetje vocht (sinaasappelsap bijvoorbeeld) in een handomdraai tot ijs blend. Puur fruit! Niets fructose-glucosesiroop, smaakstoffen, suiker, kleurstoffen of wat dan ook. En dat dus allemaal van die 30,00 afg per week :-).

Misschien dat ik ook nog een deel bananen droog in mijn droogapparaat. Zo bekom je gezond snoep.

Vanmorgen maakte ik een maaltijdsoep met van alles wat er was en snel op moest. Wat ging er in? Eerst een scheutje olie in de pan. Ik fruitte daarin twee grof gesneden uien, 5 tenen knoflook en een bosje bosui. Daar bovenop kwamen een paar kilo gewassen en in stukken gesneden tomaat en 4 gewassen en grof gesneden paprika's. Ik sneed ook nog twee kleine pepertjes (zonder de zaden) fijn en die mochten ook mee sudderen. Terwijl alles zacht kookte sneed ik een halve selderijknol in blokjes en een prei in ringetjes. Ik haalde de staafmixer door de tomaat-paprikaprut en mixte alles tot een dikke brei. Ik deed er de selderijknol,prei en wat doperwten uit de vriezer bij, een flinke hand vermicelli, een eetlepel (zelfgemaakte) bouillonpoeder, wat zout een snuf peper. Zo liet ik alles nog een minuut of 10 koken. En klaar was de lekkere soep. We hebben er net met drie man al heerlijk van gegeten bij de lunch. De rest staat af te koelen en komt van de week wel op. Is het niet als lunch, dan wel 's avonds als iemand ineens meent 'honger' (trek dus) te hebben. Beter dan een frikandel, toch?



Er ligt nog aardig wat keukenwerk op me te wachten. Want met zo'n overvloed zorg ik ervoor dat er een deel ingemaakt wordt voor duurdere tijden. Ik heb nog wat goedkope stoofperen gescoord. Die ga ik wecken. En een doos bietjes wil ik inmaken in zoetzuur. Paprika's gaan in reepjes in de vriezer. Ik ben nog wel even van de straat ;-)

Maar je ziet, dat royaal agf inkopen niet alleen betekent, dat je 's avonds een gezonde maaltijd op tafel zet, maar ook: gezonde tussendoortjes, gezonde toetjes, gezonde ontbijtjes, gezonde lunches. Sinds ik Planteneter ben geworden ben ik groenten en fruit nog veel meer gaan waarderen. En het hoeft beslist niet duur te zijn.