zaterdag 9 januari 2010

Droog, nat, koud en warm

De afgelopen dagen hadden de bezigheden hier in huis van alles te doen met: droog, nat, koud en warm.

Droog
Enthousiast geworden door het goede resultaat van het drogen van paddestoelen, ben ik verder gegaan met m'n drogerijtje. Al een jaar of twee geleden kreeg ik van een lieve vriendin een boekje over drogen. Zij vond dat echt iets voor mij om te doen :-). Er was echter nooit iets van gekomen. De grootste hobbel was, dat dat boekje eigenlijk vooral een lofzang was op een droogapparaat. Daar had Becca het in haar reactie ook al over. Zo'n apparaat lijkt me echt wel iets! Maar ja, dat is dan wel wéér een apparaat. En daar had ik niet zo'n zin in. Nu ik zomaar per ongeluk erachter ben gekomen, hoe handig het kan zijn om voedsel te drogen, ben ik volop aan het experimenteren geslagen. Het voordeel van voedsel drogen als methode van bewaren is, dat je maar heel weinig ruimte nodig hebt, om heel veel voedsel te bewaren. Die paddestoelen in de potjes op de foto bijvoorbeeld, waren twee bakjes van 250 gram. Je kunt het voedsel lekker overzichtelijk in glazen potten bewaren en je hebt voor het bewaren geen stroom meer nodig, zoals bij een vriezer. De smaak van gedroogd voedsel blijkt bijzonder goed. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer voordelen. En nadelen? Daar komen we vanzelf wel achter.
Ik ben begonnen met het drogen van paprika. Ik had nog wat rode paprika's die nodig verwerkt moesten worden. Mijn vriezer zit tjokvol. Dus het drogen maar eens uitgeprobeerd. Net als bij de paddestoelen legde ik de in stukjes gesneden paprika op keukenpapier op een bakplaat en zette die op de kachel.



De paprika's bleken heel wat meer vocht te bevatten dan de champignons. Het keukenpapier werd helemaal nat. Ik verving het door nieuw keukenpapier. Ook dat werd nog heel nat, maar later droogde het op, evenals de paprika. Na anderhalve dag op de kachel, was de paprika prachtig droog. Het was alleen vervelend, dat er hier en daar wat keukenpapier aan de paprika vastgekleefd zat.



Voor het volgende probeersel maakte ik daarom een soort droograampje. Heel simpel: 2 stukjes kippengaas over elkaar heen en dan op de bakplaat. Op dit droograampje kwamen 2 ananassen in schijven.



De schijven liggen inmiddels ook anderhalve dag te drogen. Nog een halve dag, schat ik, dan zullen ze helemaal droog zijn. Het begin van mijn gezonde snoepdoos.
Al heel lang heb ik het voornemen om zo'n doos te maken. Dan kunnen we de snoepconsumptie (die hier toch al niet hoog is) verder terugdringen. Soms kan het me zó tegenstaan, al die suikers, zoetstoffen, kleurstoffen en andere zooi. Ik wil gedroogd fruit en noten in de gezonde doos doen en de kinderen dan de keuze laten. Of bijvoorbeeld instellen: gezond snoepen op dinsdag en vrijdag en de andere dagen 'gewoon' snoep. Zoiets. Ik ga voorlopig nog wel even verder met drogen. Na de ananas komen er appeltjes aan de beurt :-)

Nat
Ik was ook bezig met 'nat': wijn! Ik heb gisteren de uitgebubbelde peterseliewijn en de braam-vlierwijn geheveld. Die kunnen nu op hun gemakje (verder) klaren. Ik had nog twee kilo vlierbessen in de vriezer zitten. En die lagen er behoorlijk in de weg. Ik heb niet zo'n heel grote vriezer en het is dus vaak woekeren met de ruimte. Goed idee, om nu eindelijk de appel-vlierwijn eens op te gaan zetten. Ik heb meteen gemeten hoeveel sap je uit het fruit trekt met de weck-ontsapper. Daar had al eens eerder iemand om gevraagd. Uit 5 kilo appels kwam 3 1/2 liter sap.



De recepten voor mijn wijntjes haal ik vaak van het blog van Luc. Zo gezellig, zo'n bubbelende fles bij de kachel.



Koud
En dat was het vandaag! Maar wel heerlijk. Hans, Maaike en Koos gingen vanmorgen naar de natuurclub. Er was al een mailtje gekomen, dat ze heel veel laagjes kleding moesten aantrekken en géén kaplaarzen. Goed ingepakt gingen ze vanmorgen de deur uit. Ze hebben een speurtocht gedaan en vonden het erg leuk. Na afloop was er de Nieuwjaarsbijeenkomst op de Halve Maen. Dat is een rondvaartboot die op zonneënergie vaart. Er was voor iedereen erwtensoep. Dat ging er natuurlijk prima in.
Vanmiddag hebben de kinderen zich prima op het ijs vermaakt. Zelf Wim en Geertje waren er voor hier gekomen om heerlijk op de Alblas te kunnen schaatsen.



En daarna de traditionele zaterdaghap: zelfgemaakte frieten en zelfgemaakte pindasaus.

Warm
Intussen zitten we er warmpjes bij! Lieve mensen uit onze gemeente hadden gelezen, dat we nog wel wat kachelhout konden gebruiken. En omdat ze zelf teveel hadden liggen, mocht Willem een flinke portie komen halen. Het waren balken van zo'n 2 1/2 meter en die hebben ze met elkaar in stukken gezaagd. Het houthok achter ons huis ligt nu helemaal vol. Hoe blij zijn wij!! De kachel staat lustig te branden. Van zoiets wordt je van buiten en van binnen warm.