maandag 19 april 2010

Rondkomen

Al strijkend heb ik net staan nadenken over de reactie van anoniem. Zij (of hij?) schreef:

Teunie, zucht kom weer niet uit met mijn geld en ik doe echt geen rare dingen. Hoe doe jij dat met jekids.
Probeerde een vast bedrag te pinnen, maar daarnaast kwamen zoveel rekeningen binnen.

Zoals de vaste lezers wel weten, heb ik tijden meegemaakt dat het heel krap was en ik genoodzaakt was heel zuinig te leven. In andere periodes zat ik ruimer in de slappe was en was mijn zuinige manier van leven dus meer een vrije keuze. Op dit moment moet ik alweer langere tijd goed op de eurootjes passen. We hebben een aantal financiële tegenvallers achter elkaar gehad en we zijn door onze buffer heen. De vraag: "Hoe doe jij dat met je kids", kan ik dan ook vanuit de praktijk proberen te beantwoorden.

Eerst valt mij op, dat anoniem schreef: kom WEER niet uit met mijn geld. Er is dus sprake van een herhaaldelijk tekort. Dat is iets wat serieus genomen moet worden. Als er iedere maand afgaat en er mogelijk een schuld opgebouwd wordt, is dat een hellend vlak. Het gaat steeds sneller en het wordt steeds moeilijker om daar uit te komen. Het is in zo'n geval eerst heel belangrijk, dat er goed wordt bekeken wat PRECIES de inkomsten zijn. Tel ze bij elkaar op (ook eventuele toeslagen, vakantiegeld enz.) en deel ze door 12. Zo weet je wat het gemiddelde netto maandinkomen is. Daarna moeten er budgetten vastgesteld worden. Maak maandbudgetten voor álle vaste lasten. Je kunt dit het beste doen, door alle bankafschriften van één jaar erbij te nemen en die te doorlopen. Je komt dan vanzelf alles tegen: huur of hypotheek, energie, water, ozb, de krant, de telefoon enzovoorts. De meeste bedragen betaal je al per maand, maar er zijn ook posten, die per kwartaal of zelfs per (half) jaar worden afgeschreven. Reken die bedragen om naar maandbedragen. Na de vaste lasten maak je een raming van de variabele lasten. Denk dan aan vervoer, vakantie, boodschappen, onderhoud aan huis en tuin etc. Maak die raming zo precies mogelijk en ga zéker niet te krap zitten. Leg de inkomsten naast de uitgaven. Zijn de uitgaven hoger, dan het inkomen? Dan kun je twee dingen doen: schrappen in de uitgaven, óf zorgen voor méér inkomsten. Bij schrappen in de uitgaven kun je denken aan: vakantie overslaan, (tijdelijk) geen kleding kopen, (nóg) minder huishoudgeld opnemen, abonnementen delen of opzeggen. Zit er in deze posten echt geen enkele rek meer, dan heb je nog maar één mogelijkheid: zorg voor extra inkomsten. En dat kan een heel creatieve opdracht zijn. Zelf heb ik jarenlang de strijk voor iemand gedaan. Op die manier hoefde ik niet bij mijn kinderen vandaan, maar kon toch iets verdienen. Denk in mogelijkheden! Die zijn er heus genoeg. Als het goed is, weet je nu precies hoeveel je iedere maand hebt om als huishoudgeld op te nemen. Verdeel dit huishoudgeld ook weer in porties. Ik heb in mijn agenda bij iedere maand bedragen staan, waarvan ik weet, dat ik ze in die maand ga uitgeven. Zaken als de kapper, verjaardagskado's, schoenen, kleding enzo. Aan het begin van de maand maak ik aan de hand van die voorziene uitgaven een raming voor de maand. Met het kleine beetje wat dan overblijft, probeer ik de onvoorziene uitgaven op te vangen. Deze maand is dat bijvoorbeeld de schoorsteenveger.
Omdat je inkomsten en je uitgaven niet iedere maand hetzelfde zijn, zal je de ene maand wat overhouden, maar dat zal je de volgende maand nodig hebben.

Verder valt mij op, dat anoniem schreef: "ik doe echt geen rare dingen". Dat geloof ik graag. Maar weet je wél precies waar je geld blijft? Schrijf eens echt ieder eurocentje op. Je zult versteld staan, hoeveel geld er in allerlei meer of minder noodzakelijke niemandalletjes gaat zitten. Neem aan het einde van een week eens een rode pen en zet een rondje om de bedragen die niet écht noodzakelijk waren en wees erop alert, dat je daar niet wéér geld aan uitgeeft. Neem een andere kleur pen om een rondje te zetten om de bedragen, die best lager hadden kunnen zijn. Neem je voor, om een volgende keer creatiever te zijn.

Betrek gerust je kids in je financiële perikelen. Uiteraard hoeven ze niet ieder detail te weten en de informatie moet ook bij hun leeftijd passen. Vanavond vroeg Trijnie, of ze haar kleedgeld voor het zomerseizoen kon krijgen. Ze gaat namelijk morgen winkelen. Helaas voor Trijnie. Ik heb al dit soort voorziene uitgaven tot aan de zomer strak ingepland. Haar kleedgeld kan ze pas DV 15 mei krijgen. Morgen wordt het dus kijken, kijken en niet kopen voor Trijnie. Ik hoorde haar trouwens niet mopperen.

Twee dingen moet je bij het vaststellen van je budgetten nooit vergeten: stel een budget vast voor goede doelen. Geven maakt rijk. En het tweede is: betaal jezelf eerst. Maak een vast bedragje over naar een spaarrekening. Al is het maar 20 euro per maand. Doen!

Beste anoniem, ga niet bij de pakken neer zitten. Durf ook om hulp te vragen, als dat nodig is. Ik hoop, dat er wat tips bij staan, waar je iets aan hebt.