dinsdag 22 maart 2011

Brandnetelsoep

Zaterdag was het zo ver: ik was te gast op de Natuurclub waar Maaike, Koos en Maria lid van zijn. Al jaren gaan onze kinderen zodra ze 8 zijn op de Natuurclub in de Biesbosch. Er is om de andere week een bijeenkomst. De kinderen gaan dan de natuur in en steeds is er een ander thema. Op die manier komen ze van alles te weten over de natuur en over de Biesbosch. Ze vinden het geweldig en van een afstandje geniet ik altijd met ze mee. Dan zou ik zelf nog wel kind willen zijn en op de club willen zitten! Maar zaterdag kon ik alles dan van dichtbij mee maken. Het thema van de bijeenkomst was "Natuurkeuken" en ik was uitgenodigd om daar iets van te maken. Omdat er nog niet zo heel veel eetbaars groeit had ik bedacht iets met brandnetels te doen. Die groeien al wel. We zouden brandnetelsoep gaan koken!
Eerst vertelde ik wat over brandnetels. Ik had me er een beetje op voorbereid en het is erg leuk om je in zo'n plant te verdiepen. Ik heb er zelf ook nog weer wat van geleerd! Daarna vertelde ik hoe we het zouden gaan aanpakken. Eerst moesten we natuurlijk aan de pluk. De kinderen trokken hun laarzen en jassen aan en, oh, wat was het heerlijk buiten. De dag was zo koud en grijs begonnen. Maar nu scheen de zon zo fijn. Omdat de brandnetels nog heel jong zijn kun je niet het trucje toepassen ze met een opwaartse beweging te plukken zonder je handen te branden. Daarvoor staan de brandhaartjes nu nog te dicht bij elkaar. Daarom kregen de kinderen allemaal een plastic boterhamzakje om hun hand en zo konden ze plukken zonder geprikt te worden. We waren nog maar een paar meter het Biesboschcentrum uit, of de kinderen vonden de eerste brandnetels al en gingen enthousiast aan het plukken. Er moest heel wat geplukt worden, want het zou een grote pan soep worden. We waren zo'n beetje met z'n dertigen. Vele handen maken licht werk. Na een half uurtje was er genoeg geplukt.





Intussen, en dat vind ik dan zo geweldig, liet iemand van de leiding nog even zien waarom speenkruid speenkruid heet. Hij groef een polletje uit en liet zien dat de worteltjes van speenkruid precies speentjes zijn. Zoals de tepels van een poesje.
Toen we terugkwamen in het Centrum kreeg iedereen een taakje. Er werden uien geschild en gesneden, er werden brandnetels gewassen en gewogen, er werd geroerd enzovoorts.



Bij het uitdelen van de limonade mocht Maria trakteren op muffins. Nog voor haar verjaardag. Er werd drie keer 'hoera' geroepen en daar ging ze langs met de doos. Vrijdag was juist onze Dirk jarig geweest en die muffins had ik toen in één moeite door gebakken. Dirk wilde namelijk muffins trakteren op zijn werk. En ook de verjaarsvisite werd vergast op muffins. Zodoende had ik wel 90 muffins gebakken. De helft met banaan-chocolade, de andere helft met appel-rozijn-walnoot. De kinderen smikkelden en Maria mocht een kadootje uitkiezen. Ze koos een fluitje waarmee je kunt fluiten als een vogeltje.
Het ging al lekker ruiken in de groepsruimte. Ik had grote pannen meegenomen en twee oliestellen. In de ene pan werden uitjes en knoflook gesmoord in wat zonnebloemolie. Daarna deden we er groentenbouillon bij. Die bouillon had ik vrijdag al getrokken. Lekker van verse groenten en natuurlijk geen pakjes of zakjes erin. In de andere pan werden de gewassen brandneteltopjes gesmoord (net als spinazie). Het duurde wel een beetje langer dan ik had voorzien. Ik kreeg het al een beetje warm, omdat de klok al naar twaalven draaide. Maar intussen kwam Willem met de staafmixer. We hebben de brandnetels toen maar snel klein gemaakt met de staafmixer en daarna nog even laten doorkoken. Dat ging sneller. Maar achteraf vond ik de soep daardoor net niet helemaal zoals ik hem thuis maak. De brandnetels waren niet helemaal zo zacht als gekookte spinazie. Maar afijn, dat kon de pret niet drukken. De gesmoorde brandnetel ging bij de bouillon met ui en knoflook, alles werd nog even doorgewarmd en daarna was het tijd voor de proeverij. Iedereen kreeg een kommetje soep en Maria mocht met de roompot langs om bij iedereen die dat wilde een lepel room op de soep te leggen. Ik vond het een geweldig leuke ervaring!



Ik werd nog erg verrast met een kadobon, te besteden bij het Biesboschcentrum. De kinderen wisten al meteen waaraan ik hem 'moest' besteden: kanoën! En ja, ik heb besloten de bon in de vakantiepot te doen en hem dan bij een uitstapje in de Biesbosch te leggen. Deze zomer hopen we gewoon thuis te blijven en uitstapjes te maken. We verheugen ons er nú al op.
En dan was er nóg een verrassing voor me. Een mevrouw van de leiding had haar zus meegenomen naar de bijeenkomst. Die zus is een bloglezeres en zij wist me enorm blij te maken met enkele jaargangen oude tijdschriften. Het zijn gezins- en kinderbladen uit de twintiger en dertiger jaren. Vooral de jaargang van De Stuwdam uit 1938 bevat veel praktische info waar ik nog weleens op dit blog uit zal citeren. Zó leuk!!




Wie zin heeft om zelf brandnetelsoep te maken kan met mijn recept aan de slag. Wij maakten de vegetarische variant. Maar als je de groentenbouillon vervangt door runderbouillon en er wat gehaktballetjes aan toevoegt heb je een vlees-versie.
Smoor een gesnipperd uitje en een uitgeperste teen knoflook in wat zonnebloemolie. Voeg er een halve liter groentenbouillon aan toe. Smoor intussen in een andere pan 200 gram gewassen brandneteltoppen met aanhangend water. Pureer de brandnetel met een blender of staafmixer. Voeg het toe aan de bouillon met ui/knoflook. Laat alles nog even doorwarmen. Proef of er nog wat zout en/of peper bij moet. Schep de soep in kommen en leg er eventueel een lepel ongeslagen room op.

Vandaag staat er wat minder prettigs op het programma: ik moet met Hans naar de kaakchirurg :-(
En mochten jullie je afvragen waar ik toch steeds uithang? Ik ben -zoals gewoonlijk- weer met tien dingen tegelijk bezig :-). De poetserij is nog niet klaar, er is werk in de tuin, ik broed een nieuw boek uit, ben bezig met het opzetten van een eenvoudiglevenwebwinkeltje (bakproducten, zeep, kruiden enzo), heb een pen leeggeschreven aan allerlei invuldingesen (aanmelding VO, eerste gesprekken met orthopedagoog, kiezen uiteindelijk examenpakket enzovoorts), zit wekelijks op verjaardagen (dat heb je met zo'n grote fam.), nou ja en verder 'zit' ik thuis :-)