maandag 12 maart 2012

Actie-dag

Maandag is bij mij vaak een echte actie-dag. Lekker uitgerust van de zondag en vol nieuwe moed begin ik dan aan mijn taak. Het lenteweer van vandaag zorgde voor extra actie :-). Wat werkt dat toch altijd aanstekelijk, als het lekker weer is!
Het begon ermee, dat voor de eerste keer dit jaar mijn was lekker buiten kon drogen. Wat ruikt dat toch heerlijk, was die buiten aan de lijn gedroogd is! Het fijnste van buiten drogen vind ik, dat mijn huis een stuk leger is, als er niet overal volle rekken wasgoed hangen. Echt iets om van in een superstemming te komen ;-).

shame on me! een aanrechtbak vol ijs!
Tussen de normale maandagklussen door wurmde ik nog wat extraatjes. Als eerste was daar de vriezer die toch heus nodig eens ontdooid en schoongemaakt moest worden. Niet direct mijn lievelingswerk. Maar ja, de lades gingen steeds lastiger open en dicht. En zo´n aangekoekte vriezer gebruikt ook nog eens onnodig veel stroom. Ik heb weleens gelezen dat een aangevroren vriezer wel 10 procent meer stroom verbruikt. En verder was het ook hard nodig eens orde op zaken te stellen. Ik heb een vriezer met 8 lades en ik heb een systeem voor wat waar te vinden is. Zo is de bovenste lade voor brood, lade 2 voor fruit, lade 3 voor groenten, lade 4 en 5 voor vlees, lade 6 voor snacks, ijs en vleeswaren, lade 7 voor vis en diversen en lade 8 voor vrieselementen, ijsblokjes en restjes. Zoiets werkt prima, totdat er de klad inkomt. Bijvoorbeeld doordat je een te grote lading fruit of vlees hebt en daarom moet uitwijken naar andere laden. Dat is vaak het begin van mijn diepvrieschaos. Vastbesloten deze klus HIER en NU aan te pakken trok ik vanmorgen vroeg de stekker uit het apparaat. De inhoud van de lades sorteerde ik meteen goed en verdeelde die over verschillende emmers. Ik gooide er twee slaapzakken over, zodat de boel niet zou ontdooien. Al snel ging het druppelen in de vriezer en met kleine plofjes vielen stukken ijs naar beneden. Ik hielp de zaak wat door met een pannekoeksmes voorzichtig achter het aangekoekte ijs te steken en tussendoor sopte ik op de tuintafel de lades uit. Langzaam maar zeker vorderde de klus. Dat het langzaam ging had ook  te maken met het feit, dat ik van alles en nog wat tussendoor deed. Ik bakte brood en kookte bosbessenjam.


Die bosbessen had ik al sinds de zomer in de vriezer zitten. Destijds gunde ik me er geen tijd voor jam te koken en daarom had ik ze gewassen in zakjes van 500 gram in de vriezer gedaan. Maar nu hadden ze lang genoeg daar gelegen. Tijd om stante pe jam te koken.

Toen de vriezer van buiten en van binnen weer glom en blonk

en alles was ingeruimd, vond ik het tijd voor een leuker klusje. Ik ging mijn eerste zaaisels verspenen. Dit jaar ben ik voor mijn doen echt vroeg aan het voorzaaien gegaan. Ik heb verschillende soorten tomaten, een paar soorten sla, enkele soorten pepers, stokrozen, papavers en amaranth gezaaid. Een zaaibakje met sla en een bakje met tomatenplantjes waren aan verspenen toe. Ik potte de kleine plantjes op


en zaaide in de leeggekomen bakjes meteen weer nieuw spul. Ik wil dit jaar het moestuinieren in potten en bakken op het dakterras wat uitbreiden. Vorig jaar had ik vooral tomaten en een klein beetje sla. Dit jaar wil ik proberen minimaal twee keer per week sla van eigen dakterras te eten. Ik heb daarvoor drie verschillende slasoorten en wil elke twee weken opnieuw zaaien. Ik ben benieuwd of het gaat lukken. De pluksla die ik direct buiten in een oude fietsmand heb gezaaid zag ik al bovenkomen. Leuk! Spannend!

Naast de gewone, de leuke en minder leuke huishoudklussen moest er ook nog gefolderd worden. Tenminste, dat wílde ik graag. De afgelopen twee weken heb ik steeds alle folders op 1 dag bezorgd. Maar dat is niet goed voor mijn lijf. Ik sjorde daarom 6 pakken folders in de krantentas en op een holletje liep ik 80 adressen af. Ik kon het precies halen om om kwart over 3 bij het schoolhek te staan om Henk op te halen. Samen deden we nog even een klein boodschapje en daarna repte ik me naar huis. De kinderen gingen fijn buiten spelen en ik nam een pauze. Ik voelde me zo stijf als Haarlem. Dat kwam niet alleen vanwege de zware lichamelijke arbeid van vandaag, maar ook doordat ik bont en blauw ben. Ik kreeg gisteren namelijk een deur over me heen (hing uit de sponning). Dat was geen pretje :-(. Vooral mijn rug en mijn been is flink geblesseerd.

Op deze mooie lentedag kookte ik een wintermaaltijd. Lekker logisch, he. Maar ja, ik kwam nog twee zakken boerenkool tegen in de vriezer en vond het vandaag een mooie dag om die eens op te maken. Als toetje had ik zelfgemaakte yoghurt met mangosaus. Die mango lag ook in de vriezer. Voorraden hebben is fijn. Maar soms is het ook heerlijk om al die voorraden eens op te maken en met een soort schone lei te beginnen.

Vanavond heb ik aan mijn boek gewerkt. Ik zag het beslist niet meer zitten nog achter mijn strijkplank te gaan staan, of, zoals ik eigenlijk van plan was, achter mijn naaimachine te kruipen. En bovendien moet dat boek toch ook ooit een keer af. Morgen hopelijk weer een nieuwe mooie lente actie-dag.