donderdag 6 september 2012

Mevrouw Helderder

Ik voel me zo langzamerhand net mevrouw Helderder uit Pluk van de Petteflet. Alleen heb ik geen 54 potten bramenjam gemaakt, maar 29 potten pastasaus. Op een paar kilo na zitten alle tomaten nu in het glas.



Ik kreeg van iemand de volgende tip:

De oven op 200 graden aanzetten
De tomaten halveren
Zoveel mogelijk tomaten op een bakplaat vlijen (of twee bakplaten boven elkaar)
De tomaten besprenkelen met olijfolie, bestrooien met een beetje zout en peper naar smaak, verse of gedroogde basilicum, tijm, oregano, marjoraan, wat je maar lekker vindt
En dan alles minimaal een uur in de oven schuiven, twee uur is nog lekkerder
Tomaten, vocht en aanbaksels pureren, klaar.

Het lijkt me verrukkelijk om op deze manier saus te maken, maar dat is geen doen als je meer dan 30 kilo heb te verwerken. Ik denk dat je de oven dan wel 24 uur achter elkaar aan zou moeten hebben om alles verwerkt te krijgen. Maar voor wie een kleinere hoeveelheid wil inmaken is dit wellicht een goede en smakelijke methode.
Ik doe het altijd zo: een laagje olijfolie in mijn grootste pan, daar een flinke hoeveelheid knoflook in grove stukken in fruiten. Voor mijn pan van 12 liter hakte ik wel een stuk of 4 hele bollen knoflook in stukjes. Daarna doe ik er een flinke hoeveelheid grof gesneden uien bij. Een kilo of twee per pan. Als ik er voordelig aan kan komen doe ik er ook nog paprika en courgette bij, maar die had ik nu niet. Als de knoflook en uien zijn gefruit doe ik er de in stukken gesneden tomaat bij tot de pan bijna vol zit. Ik doe die tomaten er steeds in porties bij en ik blijf dan roeren om de boel niet te laten aanbranden. Omdat de tomaten meteen al gaan slinken kunnen er heel wat kilo´s in de pan. Als alles aan de kook is zet ik het gas laag en zorg ervoor dat de boel zachtjes blijft pruttelen. Ik doe er een paar laurierblaadjes bij, zout en peper en een flinke hoeveelheid Italiaanse kruiden. Ik laat alles minimaal een uur pruttelen, zodat de kruiden goed kunnen intrekken en de uien en tomaten mooi zacht gekookt zijn. De prut gaat vervolgens door de roerzeef met de fijnste zeef. Ik heb vorig jaar van mijn vriendin Ellen een enorm grote horeca-roerzeef gekregen. Dat werkt natuurlijk fantastisch. Intussen zorg ik ervoor dat de brandschone potten klaarstaan. In elke pot (van ruim 700 ml. inhoud) doe ik 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel bruine suiker. Ik giet de saus in de potten, draai de dekseltjes erop en klaar is Teunie. Voor de zekerheid weck ik de potten nog 20 minuten op 80 graden. De saus is dan jarenlang houdbaar, maar dat halen we nooit :-). Ik probeer altijd een voorraad voor 1 jaar te maken, maar dan moet ik met de laatste potten altijd gruwelijk zuinig zijn, anders lukt dat niet. Voor pastasaus heb ik twee potten per keer nodig en voor tomatensoep liefst drie. Om pastasaus te maken hoef ik alleen maar gehakt te rullen, de potten saus erover te doen en eventueel de zaak nog een beetje binden. Voor tomatensoep trek ik eerst runderbouillon en daar voeg ik de saus aan toe. Ik varieer door de soep helder of gebonden te maken, met of zonder groenten, met of zonder vermicelli/rijst/pasta, met of zonder balletjes/vlees. De hoeveelheid die ik nu gemaakt heb is niet toereikend voor een heel jaar.

De laatste kilo´s tomaten heb ik bewaard om er tomatenjam van te maken. Maar dat heeft niet zo´n haast. Dat kan best wachten tot morgen of overmorgen. Vandaag ga ik niet zoveel keukenwerk doen. Alleen even het teiltje vlierbessen dat ik gisteren toch nog plukte even ontsappen.



Vandaag is het mijn plan om de was bij te werken en wat in de tuin te doen. En vanavond is het plan om met een vriendin op stap te gaan. Net zoals morgenavond trouwens, want dan is het Molenmarkt! Hè wat verheug ik me daarop!!