maandag 18 maart 2013

Geplande en ongeplande drukte

Vorige week is er nagenoeg niets terecht gekomen van extra schoonmaakklussen. De week verliep uiterst rommelig. Naast de geplande afspraken en op woensdag Biddag voor gewas en arbeid, waren er vooral de ongeplande dingen die een aanslag deden op mijn werktijd. Met kunst- en vliegwerk is het me gelukt om de boel in elk geval onder controle te houden en geen achterstand op te lopen.

Vanmorgen lag er weer een nieuwe werkweek maagdelijk op me te wachten. Maar ook deze week is er niet zo heel veel tijd voor extra werkjes in huis. Er staan heel wat afspraken op de gezinskalender. En vandaag is er ook nog eens een jarige: Dirk is 22 geworden. We hopen zijn verjaardag op vrijdag te vieren en dat brengt ook weer (leuke!) drukte met zich mee. We hebben een kado voor hem bedacht, dat goed in de smaak viel. Hij kreeg van ons een voucher voor een Anti-slip cursus kado en Leendert deed daar nog een VIP-arrangement bij.

Ondanks de drukte ga ik toch proberen weer elke dag een klein extra klusje te doen. Dat gaat ook wel, zolang er maar niet te veel ongeplande dingen tussendoor komen. Deze week gaat in elk geval de oude commode de deur uit, want de Kringloopwinkel komt hem woensdagmiddag ophalen. Een goede stok achter de deur om het ding naar beneden te laten slepen en de hoek waar hij nu staat schoon te maken.
Vandaag zocht ik de lektuurbak grondig uit. De  nog goede tijdschriften heb ik op marktplaats gezet. Bij het oud papier doen kan altijd nog.

Intussen ben ik in mijn hoofd druk bezig met de cursus Wordt een planteneter in 28 dagen. Het vergt een behoorlijke ommekeer om zo´n geheel andere eetstijl aan te wennen. Gelukkig word ik door de cursus stapje voor stapje meegenomen in deze nieuwe stijl. Bovendien ga ik de verandering niet meteen voor het hele gezin doorvoeren. Als ik wil planten-eten wil dat niet zeggen, dat ik de rest van het gezin meteen op dieet zet. Als ik iets verander probeer ik dat zo ongemerkt mogelijk te doen. De Planteneter is dol op groene smoothies als ontbijt. De eerste groene smoothie heb ik inmiddels gemaakt. En warempel, dat was heerlijk. Sterker nog, iedereen vond het hier heerlijk! Alleen Henk was er niet zo heel dol op. Die beliefde na een halve beker niet meer.
Het is leuk om met gezond eten bezig te zijn en allerlei dingen uit te proberen. Vanavond aten we stamppot rauwe andijvie. Het allerlekkerst vinden ze dat hier met uitgebakken spekjes. En de puree maak ik altijd met een kluit roomboter en een scheut melk. Allemaal dingen die de Planteneter liever laat staan. Toch heb ik voor het gezin de oude vertrouwde stamppot gemaakt. Voor mezelf stampte ik een paar gekookte aardappels met een flinke hoeveelheid fijn gesneden andijvie en een scheut amandelmelk tot een echte planteneter-potje. Het was heerlijk!
Met het toetje heb ik lekker meegedaan, ook al bevatte dat melk en ei. In deze eerste week van de cursus wordt eigenlijk alleen nog maar het ontbijt en de tussendoortjes aangepakt. Pas over twee weken ga ik aan een plantaardig diner werken.

Ik maakte een speciaal toetje, omdat Dirk jarig is. Ik bakte banaan-amandel muffins.

200 gram meel
75 gram suiker (ik gebruikte half agavesiroop en half honing)
3 tl. wijnsteenbakpoeder
snuf zout
1 ei
60 gram zonnebloemolie
200 ml. melk
1 geprakte banaan
handje amandelschaafsel

Dit alles een beetje door elkaar prakken met een vork, muffinvormpjes vullen en bakken: 20 minuten op 200 graden. Mmm, wat was dat lekker!

Vanavond heb ik eerst eens even lekker een poosje achter m´n spinnewiel gezeten. Daar was vorige week ook al bijna niets van gekomen. M´n eerste spoel is nu toch heus bijna vol. Leuk!
Daarna heb ik m´n mailbox eens uitgekamd. Ik kwam nog wel wat mailtjes tegen die al lang(er) op antwoord wachtten. Lekker gevoel dat die achterstand nu ook weer weggewerkt is!

In de tuin is langzaam maar zeker toch steeds meer te beleven. Behalve de krokussen bloeien nu ook de eerste narcissen. En vandaag zag ik zelfs het eerste sneeuwklokje. Maar man, wat duurt het toch lang voordat het écht voorjaar is! Het is echt een oefening in geduld dit jaar.