vrijdag 3 mei 2013

Hot & Spicy

Zaterdag zijn we weer eens een keertje naar de markt op het Afrikaanderplein in Rotterdam geweest. Dat was lang geleden! Het was een belofte van Willem aan zijn moeder (77) en haar vriendin (84) om, zodra het wat beter weer was, met ze naar die markt te gaan. En zaterdag was het zover. We hadden onze wagen volgeladen, want er wilden ook een paar kinderen mee. De opgevouwen rollator kon er nog nèt bij :-). We kregen op de markt weliswaar een buitje op onze pet, maar dan kon de pret niet drukken. We snuffelden lekker rond en af en toe hapten we toe als we een leuk koopje tegenkwamen. Willem ontdekte een hele zak Spaanse pepers voor maar 50 cent! Die ging mee. Thuis heb ik de pepers gewogen. Het waren wel 50 stuks en dat was bij elkaar zo´n 700 gram. Ik wist al meteen wat ik ermee ging doen: hot paprikapoeder maken. Dat klinkt misschien raar: paprikapoeder van pepers. Toch is het dat, wat je in de winkel ook koopt. Paprikapoeder wordt niet gemaakt van paprika´s, maar van peppertjes (zoete pepers). Met deze hete pepers ging ik pittige paprikapoeder maken. Echt ´hot & spicy´ dus.

Pepers drogen
Op Koninginnedag heb ik de pepertjes schoongemaakt en ze in mijn droogapparaat gedaan. Pepers kun je ook drogen door ze aan een touwtje te rijgen en op een warme, droge plaats te hangen. Denk bijvoorbeeld aan de cv-ruimte. Maar je moet er wel zeker van zijn, dat de pepers snel genoeg drogen, want anders ontstaat er schimmel. Een andere mogelijkheid is, om ze in de oven te drogen. Dit doe je op een lage temperatuur (max. 70 graden) en met de ovendeur open.
Omdat op dit moment mijn houtkachel niet meer brandt en ook de cv niet meer steeds aan staat, heb ik niet een warme, droge plaats. Daarom koos ik ervoor om mijn droogapparaat te gebruiken. Met zo´n apparaat kun je heel fijn groenten, fruit en kruiden drogen. Je legt de te drogen producten op roosters, die je op elkaar stapelt. Je kunt een toren  maken van wel zeven roosters. Je stelt dan de temperatuur in (tussen de 30 en 70 graden) en je hebt er verder geen omkijken meer naar. Het kost door het praktische ontwerp op zich niet zo heel veel stroom, maar ik wilde het toch juist op Koninginnedag doen, omdat op zo´n officiële feestdag het daltarief geldt.

Dubbeltariefmeter
Het is niet meer zo, dat het daltarief enorm veel scheelt met het dure tarief, maar alle kleine beetjes helpen. Ik heb me juist van de week nog eens in het dubbeltariefmeterverhaal verdiept. Ik heb daarbij als voorbeeld de tarieven van Eneco erbij gehaald:


Energieprijzen Ecostroom® variabel

Ecostroom variabelLeveringstarief
per kWh
Energiebelasting
per kWh
Opslag duur-
zame energie
BTWTotaal
incl. BTW
Direct bestellen
Meer over Ecostroom® variabel
Enkeltarief0,070900,116500,001100,039590,22809
Dubbeltarief normaal0,079170,116500,001100,041330,23810
Dubbeltarief laag0,058500,116500,001100,036990,21309
Vastrecht2,31 per mnd

Je ziet dus dat je bij een enkeltarief 24 uur per dag 22,8 cent per kwh betaalt. Heb je een dubbeltariefmeter, dan betaal je in de daluren (´s avonds/´s nachts/weekend/feestdagen) anderhalve cent per kwh minder, namelijk 21,3 cent. Buiten de daluren betaal je een halve cent méér: 23,8 cent. Als je een dubbeltariefmeter hebt, heb je meestal pas voordeel wanneer ongeveer de helft van je totale verbruik in de daluren valt.
Als je wilt weten of het in jouw geval zinvol is om een dubbeltariefmeter aan te schaffen, of (als je hem al hebt) te blijven gebruiken, dan kun je dat eenvoudig checken door je gegevens in te vullen op het Tariefadvies van Nuon.


De stukjes pepers hebben een uur of zes op 70 graden in het apparaat gezeten en waren toen kurkdroog. Wat je overhoudt is niet veel meer. Het was een halve literpot vol.



De gedroogde pepertjes heb ik daarna in de blender tot poeder vermalen. Als je geen blender hebt, kun je het ook in een koffiemolen doen.



Ik heb nu een potje heerlijke, pittige paprikapoeder. De smaak gevangen in een potje, zoals je dat in geen enkele winkel kopen kunt. Ik verheug me nu al op de pepertjes die ik van de zomer van mijn moesdak hoopt te oogsten. Vorig jaar had ik een goede peperoogst. De peperplantjes die ik nu aan het opkweken ben (uit het zaad van de oogst van vorig jaar) zien er alvast veelbelovend uit ;-).

Ik heb de smaak te pakken. Het volgende wat ik zo wil maken is bouillonpoeder. Dan weet je zeker dat je geen rommel (e-nummers) binnenkrijgt en het is vast een stuk voordeliger dan de dure bouillonblokjes die ik bij de reformkraam op de markt koop.