woensdag 14 augustus 2013

Terug naar normaal

Gisteren lukte het heel redelijk om weer terug te gaan naar normaal.
Eerst was daar Jan z´n arm, waar het gips vanaf mocht. Heerlijk toch, om weer ´normaal´ te kunnen bewegen en geen plakkerig, warm kriebelgeval om je arm te hebben.




Daarnaast pakte ik het bakken weer op. Zaterdagmiddag was ik al meteen aan het brood bakken geslagen voor zondag. Ik had wel naar de winkel kunnen gaan, maar er hangt zo na de vakantie een groot hangslot aan mijn portemonnee. Wat ik niet hoef te kopen, koop ik dan ook niet. Meel en gist heb ik voldoende op voorraad en dus wordt er weer ´normaal´ brood gebakken. Met een heel klein beetje extra moeite kun je normale broden trouwens net wat extra´s geven. Gisteren bakte ik één brood met een vlecht erop. Gewoon omdat dat zo leuk staat. Eén brood werd bestrooid met muesli. En het derde brood kreeg sesamzaadjes erop en een paar sneden in de korst (ongeveer een kwartier voor het bakken insnijden), zodat het er als een mooi boerenbrood uitzag. En nu smullen maar.


Behalve brood bakte ik ook cake. Lekker en gemakkelijk in de wonderpan. Weliswaar verre van gezond, maar vooruit, je moet toch wat te presenteren hebben bij de koffie. En ook hier weer: opmaken wat in huis is en zo mogelijk niets kopen. Behalve meel had ik ook behoorlijk wat eieren op voorraad en dan is de keuze voor cake snel gemaakt.



Op het moesdak was er ook van alles te doen. In de tijd dat we weg waren is er van veel hard gegroeid. Soms ging het een beetje té hard en daardoor is er het één en ander doorgeschoten. Dat is helemaal niet zo erg, want doorgegroeide sla en andijvie enzo gaat gewoon naar de kippen. Weet je trouwens hoe mooi de bloemen van andijvie zijn?


Soms laat ik wat expres doorschieten om het zaad te oogsten. Rucola bijvoorbeeld. Gisteren heb ik de verdroogde stengels Rucola afgeknipt. Als je dat niet doet barsten de droge peulen open en valt het zaad overal waar je het niet hebben wil. Een deel van de peultjes heb ik opengemaakt en het zaad opgevangen. Genoeg zaad weer voor een heel jaar gratis Rucola :-). Ook uit wat droge bloemetje van het Bieslook heb ik het zaad gehaald. Mocht mijn bieslook de komende winter niet overleven, dat kan ik gewoon nieuw zaaien. En anders is het nog altijd leuk om het te zaaien en de opkomende plant aan iemand kado te doen.




Rucola kan nu trouwens ook nog prima gezaaid worden. Dat wil ik deze week dan ook doen. Evenals nog wat verschillende soorten sla. Vlak voor de vakantie heb ik een mooie soort rode sla gezaaid en die is goed  opgekomen.


Om de plantjes meer ruimte te geven heb ik er een stuk of wat overpoot in een potje. Daar mogen ze wachten tot ik een plekje in één van de bakken heb. 



Dat gaat snel genoeg, want gisteren heb ik sowieso de rode uien gerooid. Dat leverde me twee lege olieblikken op. Behalve uien heb ik ook weer een mooie courgette geoogst en wat tomaten. Wat een rijk gevoel!


Er staat nog wel het één en ander in de bakken wat binnenkort geoogst kan worden. Mooie eikenbladsla bijvoorbeeld. En ook heel veel pepers. Die laat ik aan de struiken rood kleuren en ga ik drogen om er de hele winter plezier van te hebben.



Behalve het moestuinieren heb ik ook het handwerken snel weer opgepakt. Niet alleen omdat ik dat zo leuk vind, maar ook een beetje omdat het moet :-). Ik moet namelijk heel snel een kraammand af hebben. Dus heb ik hard zitten haken. ´s Morgens vroeg een poosje en ook ´s middags tijdens het koffieuurtje met schoonmama.


En om in stijl te blijven heb ik ´s avonds haakles gegeven aan mijn vriendin, die graag granny´s wilde leren haken. Toen ze de slag te pakken had heb ik nog een poosje achter mijn spinnewiel gezeten. Zo kon ik wat doen terwijl ik toch standby was om af en toe aanwijzingen te geven.

Al met al voelt zo alles weer helemaal normaal: bakken, moestuinieren, handwerken. En vergeet natuurlijk de was en de strijk vooral niet.
Teunie is weer terug :-)).