zaterdag 18 februari 2017

Over vandaag en over de kruidenactie

Vandaag
Wat een emotionele dag was het vandaag!

Gisteren was onze Hans jarig en gisterenavond hadden we een gezellig feestje met veel jongelui.


Om een uur of 12 was bijna iedereen vertrokken. Er zaten nog een paar gasten wat na te kaarten, buiten in de partytent. Willem was al naar boven en ik besloot ook naar bed te gaan. Moe van de hele week hard ploeteren. Ik zette mijn wekker op half 7. Dan zou ik de boel gaan opruimen, zodat alles weer aan kant zou zijn, als iedereen uit bed kwam.

Om kwart voor 7 ging ik naar beneden. Koos was toen ook al op, want die moest naar zijn werk. Het viel me meteen op, dat het beneden bibberkoud was. Ik keek op de thermometer en het was 16,5 graad. Zo koud wordt het bij ons nog niet eens als het hard vriest (heel goed geïsoleerd huis). Ik maakte er een opmerking over en toen zei Koos: ¨Ja, maar de achterdeur staat wagenwijd open!¨. Aanvankelijk dacht ik verontwaardigd, dat de lummels de boel zo achter gelaten hadden, toen ze naar bed gingen. Maar al snel ontdekte ik, dat Willem z´n auto niet meer op de oprit stond. En dat, terwijl Leendert die gisterenavond om half 12 daar nog keurig neergezet had.

Meteen liep ik naar boven, om Willem wakker te maken. We liepen samen terug naar beneden. Eerder had ik al gesignaleerd, dat er een keukenkast openstond en had ik me verbaasd over een doos oude kaarten, die op tafel stond. Maar nu, samen met Willem, kreeg ik pas echt door dat het niet klopte: Ook de grote kast stond open, de la was half open, de administratiekast stond open...En de achterdeur van de garage (die deur gebruiken wij nooit) stond ook wijd open.

Ik maakte Hans wakker om te vragen, of hij alles goed afgesloten had. Ja, dat wist hij zeker! Hij was om kwart over 2 nog naar het toilet geweest en toen was alles normaal en gesloten.

Er was dus ingebroken!

Ik belde de politie. Ze beloofden te komen. En ik werd meteen doorverbonden met een dienst die de vermissing van de auto in behandeling zou nemen. Daarna belde ik Interhelp om de bankpassen te laten blokkeren, want we ontdekten dat zowel Willem z´n werktas als mijn schoudertas verdwenen waren. Mét passen (en Willem z´n laptop). Hans ontdekte dat zijn telefoon en zijn portemonnee uit zijn jas gehaald waren. Zo sneu. Al z´n net gekregen verjaardagsgeld weg!

De politie kwam om alles op te nemen en vertelde, dat later op de dag de Technische Recherche zou langs komen voor mogelijke sporen. Zij lieten een papier achter, waarop we alles wat we misten konden invullen. Steeds kwam er iets bij en realiseerden we wat we nog méér kwijt waren. Zo zaten in onze tassen ook onze paspoorten, rijbewijzen en enkele id-kaarten van de kinderen. Maar dat zijn allemaal vervangbare spullen. Pas echt verdrietig werd ik, toen ik bedacht dat er ook de oude paspoorten van mijn vader en moeder in zaten. En dat mijn agenda weg is, en alle winkel- en biebpassen, is best lastig...

Vanmiddag kwam ik erachter dat ook mijn kerktas weg was. Dat vind ik zo´n beetje het ergste. Daarin zat mijn bijbeltje, wat ik al 30 jaar gebruik en wat ik van mijn ouders kreeg. En ook onvervangbare preek-aantekeningen.

De rechercheur ontdekte al snel, dat er met handschoenen aan was gewerkt. Braakschade is er niet en dus dacht die meneer, dat er gehengeld was via de brievenbus. Dat zou kunnen, omdat ik de nachtknip er niet opgedaan had, omdat Dirk nog niet thuis was. Wel raar is het, dat dan ook twee achterdeuren open stonden. In de ene stak de sleutel, die Hans er ´s avonds in had gelaten. Maar hoe is dan die andere deur open gemaakt?? Mijn theorie is, dat ze juist door die deur naar binnen zijn gekomen. Best vervelend, dat je zoiets niet gereconstrueerd krijgt.

Omdat mijn autosleutel in mijn gestolen tas zat en de reservesleutel uit de doorzochte kast is verdwenen, kan mijn auto nu niet gebruikt worden. En Willem z´n (werk)auto is dus weg. Gelukkig konden we een autootje huren en hebben inmiddels verschillende mensen al hun auto in bruikleen aangeboden. Dat is alvast heel fijn!

Sowieso kwamen we vandaag veel warmte en liefde tegen. Bij mijn vriendin thuis zijn ze met de pet rond gegaan en hebben Hans z´n verjaardagsgeld bij elkaar gebracht. Er kwamen bloemen van een bloglezeres. Iemand maakte geld over. Mijn zus en zwager kwamen een hart onder de riem steken en deden ook een bijdrage. Er kwamen belangstellende telefoontjes en lieve mailtjes. Echt zo fijn!!!

Vanmiddag heeft een vriend van Leendert Willem z´n auto zien staan in Ambacht (met mensen erin). Hij heeft meteen alarm geslagen. De politie is er nog met gillende sirenes op af gegaan. Maar helaas. De auto was er niet meer. De politie zei, dat het om een ander kenteken ging. Maar de jongens wisten zeker, dat het Willem z´n auto was.

Het zorgt voor heel veel onrust allemaal. Ook dat je hier met 10 mensen ligt te slapen en dat anderen dan in je huis zijn, is heel naar. Dat geeft een onveilig gevoel. Vooral voor sommige van de kinderen.

Al met al verliep de dag erg emotioneel en heel anders dan ik voor ogen had. Ik ben echt heel erg moe :-(.

De kruidenactie
En dan was er deze week ook nog de kruidenactie ten bate van KiKa. Wat is er geweldig op gereageerd!! Er zijn heel veel pakjes verkocht. Ook vandaag nog kwamen er bestellingen binnen. Ook zijn er mensen die extra geld gaven, of doneerden. En iemand stuurde een gift per post. De actie duurt tot 12 uur vanavond. Dan gaat de shop, zoals altijd op zondag, dicht. Maandagochtend hopen wij de stand van zaken te bepalen en weten we hoeveel er is opgehaald. Op Facebook had ik een wedstrijdje aangemaakt. Wie het juiste verkochte aantal zakjes raadt (of er het dichtstbij zit), krijgt van alle tien de soorten kruiden uit mijn shop een zakje kado. Die winnaar hoop ik ook maandag bekend te maken.

Voor nu nemen we onze rust en hopen we op een gezegende zondag. Ik heb vandaag gedacht, aan wat het ons allemaal te zeggen kan hebben, wat ons nu overkomt. Ik moest denken aan wat we lezen in Mattheüs 6:

19 Vergadert u geen schatten op de aarde, waar ze de mot en de roest verderft, en waar de dieven doorgraven en stelen;
20 Maar vergadert u schatten in den hemel, waar ze noch mot noch roest verderft, en waar de dieven niet doorgraven noch stelen;
21 Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.