vrijdag 16 juni 2017

De vloer; en naar de boer!

De operatie ´vloer´ is gelukkig achter de rug. En, WOW!, wat is het prachtig geworden!!! Het was de moeite en de rompslomp meer dan waard.

Vorige week donderdag had Joël vele meters gemaakt, schreef ik. Op vrijdag was het geen ´meters maken´, maar puzzelen. Wij hadden er namelijk voor gekozen om langs de wanden van de kamer een rand met een bies in het parket te laten leggen. En dat was een echte puzzelklus. Maar wel een klus, waarmee het resultaat echt ´af´ werd. Ook de gang was een echte puzzelklus. Niet alleen omdat dat een kleine ruimte is, met veel hoeken, maar ook, omdat er middenin de gang een luik zit, waar Joël de vloer bijna onzichtbaar overheen heeft gelegd.

Rand met bies langs de kachel

Het luik in de gang is bijna onzichtbaar!

De rand met bies tegen de keukenvloer aan
Vrijdagavond hebben we wat meubilair naar binnen gesleept, zodat we het weekend ons wat meer thuis in ons eigen huis zouden voelen. We konden nog niet alles terugzetten, want de rand met bies was nog niet overal klaar. Daar zou Joël maandag mee verder gaan. Bovendien moesten er ook nog nieuwe plinten opgezet worden en dan is het toch wel handig als de boel nog niet helemaal vol staat.
We zetten de eettafel met stoelen terug, het bankstel, én de piano. Willem zat erover in de rats dat de vloer zou beschadigen door het naar binnen rollen van de enorm zware piano. Maar niets hoor: helemaal niets van te zien! Ik was blij, toen hij op z´n (nieuwe) plek stond. En Willem ook. Hij pingelt meer dan ooit, want het klinkt nu met de nieuwe vloer veel mooier dan toen we nog vloerbedekking hadden liggen. Hè, wat werd het al heerlijk huiselijk, zo!Maandag kwam Joël weer verder puzzelen. Stipt om 7 uur stond hij weer paraat, vrolijk als altijd. Hij liep op zwarte koffie, dus heb ik steeds gezorgd dat er een kan koffie voor hem was, waar hij onbeperkt uit tappen kon. En natuurlijk heb ik hem verder ook nog wel een beetje verwend. Op zulke harde werkers moet je zuinig zijn ;-). Elke middag zorgde ik voor iets lekkers bij de lunch. En natuurlijk had ik ook lekkere koeken voor bij de koffie. Van mijn eigen werkjongens (Leendert en Hans) weet ik, hoe zoiets op prijs gesteld wordt en ook hoeveel verschillende mensen ze tegenkomen. Ze weten precies de adresjes waar ze niets kregen (onvoorstelbaar toch, als er nog geen bakkie koffie vanaf kan voor mensen die bij je aan het werk zijn!!) en de adresjes waar ze verwend werden :-).
Pas om 5 uur ´s middags lag de vloer er echt helemaal in. In de kamer en aansluitend in de gang. Prachtig, prachtig!! Joël zou nu nog één dag terugkomen. Voor de plinten.

Intussen moest er allerlei werk toch echt gewoon doorgaan. De dagelijkse was, het eten koken, de pakjes voor de webshop en ook de bijen wachtten niet. Dinsdagavond heb ik een broedaflegger van mijn grootste volk gemaakt. Je maakt dan als het ware een nieuw volk met een deel van het hoofdvolk. Dat doe je om te voorkomen dat de bijen dat zèlf doen en dan gaan zwermen. Als er een zwerm bijen ongecontroleerd wegvliegt, ben je ze kwijt. Bovendien kan zo´n zwerm overlast geven, doordat hij bijvoorbeeld bij je buren neerstrijkt. Vaak gaat zo´n zwerm in de buurt ergens aan een boom hangen. Veel mensen zijn bang voor zo´n zwerm bijen (wat overigens niet hoeft. Ze doen niets). Maria vond het wel leuk om mee te kijken. Zij maakte wat fotootjes.

Wat was het heerlijk om zo even in het avondzonnetje buiten bezig te zijn!

Ook op de laatste werkdag, dinsdag, kwam Joël weer om 7 uur vòòrrijden. Een paar uur later zaten de nieuwe plinten erop en was de vloer echt helemaal af!!! We dronken een laatste bakkie koffie en ik betaalde het restant (we hadden bij de opdracht al een aanbetaling gedaan). Joël gaf nog een keer instructie voor onderhoud. Dat stelt allemaal niets voor. Gewoon reinigen met water en een milde allesreiniger. Geen groene zeep, omdat er dan een filmlaagje onstaat, wat juist snel een vlekkerig effect geeft. En polish of iets dergelijks is ook niet nodig. Als je daarmee begint, moet je het blijven doen. En dat is alleen maar leuk voor de polish-leverancier, maar dient verder geen enkel doel. Aldus de instructie die ik kreeg.
Later deze week werden we nog gebeld, of alles naar wens was. Ja! We zijn 100% tevreden over onze vloer en over de leverancier: Knulst-pvcvloeren.


We hebben inmiddels stukje bij beetje het meubilair teruggezet. Alleen moet het kastje van mijn moeder nog worden opgehaald. En de kasten, die al wèl staan, zijn nog niet terug ingeruimd. Want wij rollen van vloer naar boer, zeg maar :-).

Morgen hoop ik (voorlopig voor de laatste keer) weer op een markt te staan. Deze keer op het erf van een boerderij in Rotterdam, tegen Delft aan. Het zijn dan de Midden-Delfland dagen. Deze dagen zijn op zaterdag en zondag, maar -uiteraard- ben ik alleen zaterdag van de partij. Ik vind zo´n markt echt enorm leuk om te doen. Deze keer doe ik het samen met dochter Trijnie. Zij is gisteren al komen inpakken. Ik maak de inpakkerij vandaag af. Het is een flinke klus. En zaterdag ben ik dan de hele dag van huis. Deze week komt dat eigenlijk niet zo heel goed uit, want nu kon ik de kastenklus niet afmaken. Ik heb daarom, samen met Willem, besloten om voorlopig geen markten meer te doen. Er gaat gewoon teveel gezinstijd in zitten. Maar morgen nog één keer genieten dus :-).

Ik sta op een minimarkt op het erf van een boerderij, die deel uitmaakt van een route. De Midden-Delflanddagen staan dit jaar in het teken van Duurzaamheid en er wordt van alles uit de kast getrokken om dit thema bij het publiek onder de aandacht te brengen. Je kunt hier een leuk en leerzaam (gezins)uitje van maken. Op de boerderij waar ik sta is behalve de markt ook van alles te doen. Ponyrijden bijvoorbeeld. En armbandjes vilten van schapenwol. Er is van alles te zien, te beleven, te proeven. En ben je er uit gekeken, dan stap je gewoon op de pendelbus naar het volgende boerenbedrijf. Je kunt (beperkt) parkeren tegenover de boerderij waar ik sta (zie onderstaande foto voor adresgegevens), maar ook bij het metrostation van Berkel en Rodenrijs. Dat is meteen ook handig voor als je met het openbaar vervoer komt. Vanaf het station rijdt dan die pendelbus langs de boerenbedrijven. Het belooft een dag met prachtig weer te worden. En ik kijk er dan ook alvast helemaal naar uit. Nog even een dagje buffelen, om alles ingepakt te krijgen en alles wat ik wil laten proeven te bakken.....Lekker druk, maar leuk dus weer!

Klik voor vergroting

Hoogerbrugge,
Limousin veehouderij
Hofweg 93
Rotterdam

-Poldermarkt met verse en duurzame produkten
-Meer over de Limousin en puur natuur rundvlees
-Voor de kids: braakballen pluizen, skelterrijden, workshops, ponyrijden en meer
-Demonstraties, optredens en expositie
-Gezellig boeren terras

Meer info:

Deze dagen is er bij ons op het erf van alles te ontdekken te zien en te koop. Boer Lenno  vertelt over zijn passie, de limousin koeien en het puur natuur rundvlees. Op de (overdekte) poldermarkt is van alles te koop, mooie eerlijke duurzame poducten uit de omgeving.  Voor de kinderen is op het erf van alles te doen en te beleven.

Op de overdekte poldermarkt, verse en duurzame produkten van de volgende standhouders:
 •  Harry Moestuin, groente en perkgoed uit de polder
 • Boomgaard schieveen met heerlijke jam 
 • Keramiek en plaattaart, zussen Kranenburg 
 • Ambrosius Honing, Hannie van Loosen vertelt graag over haar passie de bijen en haar wolhobby.
 • Puur natuur Limousin rundvlees van fam. Hoogerbrugge
 • Cranberry group  
 • Made by Luus, Brocante van L. van Leeuwen 
 • Nespressocup sieraden van Adrie Scheen 
 • Tassen van tractorbanden door Marja Jansen
 • Zuivelboerderij Zegenvrucht, met de o.a. de geroemde karnemelk van Nina van de Burg
 • Eenvoudig leven shop 
 • Forever aloë Vera producten van Marjolein Legrand
 • De Sapmachine, langzaam en koud geperste groentesappen of detox sappen een passie voor voeding
 • Tuinderij de Groenzoom, maak kennis met de kruidentuin en zelfgemaakte beesten/bijen huisjes
 • échte Delflandse boerenZuivel  
 • Boekhandel Coelers met natuur- en kookboeken
 • Into Study Exchanges (informatie over uitwisseling studenten)
Gedurende de dag zijn er diverse demonstraties/optredens/en een expositie: 
- van onze huisimker Hannie van Loosen met haar  bijenvolken- vrijwerken met de paarden van "Paardenplezier"
- demonstratie natuurlijk paardrijden door F. Duindam
- meet en greet met boer Lenno, hij vertelt over zijn Limousinkoeien en het puur natuur rundvlees.
- Expositie van werken gemaakt o.l.v. Rovers schilderkunst.
- Optredens van het Pr. Hendrik koor en orkest uit Delft 
Van alles te doen:
- ponyrijden
- pony's poetsen en knuffelen zaterdag en zondag van 12u tot 14u
- vilten met schapenwol
- braakballen pluizen
- rondneuzen op het erf, spelen in stro, met skelters etc.. 
Op ons gezellig boerenterras kunt u genieten van een kopje koffie/thee/ limonade en wat lekkers ook is er gedacht aan de lunch heerlijke tosti's of liever een broodje knakworst. Ook ijsjes ontbreken natuurlijk niet.