maandag 10 oktober 2022

Gespaard voor olie

Een paar maanden geleden heb ik het weekbudget voor m´n boodschappen vastgesteld op 100 euro per week. Dat is geen vetpot, maar ook niet super schraal. Voor mij precies genoeg uitdaging :-).

Twee weken geleden haalde ik voor 68 euro aan week-boodschappen bij de supermarkt. Dat is 30 euro ´over´,  zou je denken. Mis. Ik had namelijk ´s morgens 30 euro uitgegeven op de markt. Daar kocht ik 20 kilo aardappelen en 20 kilo uien. Daar kunnen we wel even mee vooruit. Ik was dus maar net binnen het weekbudget gebleven.

Een week later zag het er ernstiger uit. Ik gaf 83 euro uit aan de weekboodschappen. Maar ...

Die week maakte ik onze frituurpan schoon. En dat is nogal een ding! We hebben een bovenmaatse frituurpan met twee grote bakken. Toen we nog met z´n twaalven waren, was die grote pan een ´must´. Nu zijn we nog maar met z´n vieren. Maar toch is die pan nog steeds een must. Elke zaterdag is het hier frietendag. Willem schilt een kilo of vijf patatbonken en snijdt er repen van. Hij bakt ze ´s morgens voor en ik bak ze meestal ´s avonds af. Iedereen is welkom en bijna elke zaterdagavond zitten we met zo´n 10 tot 15 personen aan tafel. En ja, dan is die horeca-frituurpan echt super fijn.


Maar goed. Die pan moet natuurlijk regelmatig schoongemaakt worden. En dat mag ik dan doen. Ik vind het altijd best een flinke klus, maar ook een dankbaar werk. Zo´n schone pan geeft veel voldoening.


Als de pan weer staat te blinken, moet er uiteraard verse olie in. En dat is tegenwoordig bepaald geen lolletje. Ik had 16 liter olie nodig. Tja, dat ging hem niet worden binnen m´n budget. Nu ben ik niet voor één gat te vangen en heb het creatief weten op te lossen: ik had nog wat zegelboekjes van de Jumbo. Zuinig bewaard om er in de zomervakantie wat extra´s van te kopen. Alleen waren ze in de zomervakantie helemaal niet gebruikt :-). Dit ´spaarpotje´ kwam nu mooi van pas.

Ik zocht de boekjes en losse kaarten bij elkaar en ging met een boodschappenlijstje naar de Jumbo. Behalve de olie, wilde ik er meteen wat producten kopen, die de Aldi (mijn vaste winkel) niet heeft. Ik kocht vluggort (om krentjebrij te maken), kleurenvangers (om doorlopen van wasgoed te voorkomen), wat rollen snoep (de Aldi heeft alleen mentos, echte en nep), custard, aardappelzetmeel, wat glutenvrije koeken (voor Hans z´n vriendin) en dat was het zo´n beetje. Van alles een voorraadje, zodat ik even vooruit kan en niet speciaal nog weer voor iets naar de Jumbo moet. Bij de kassa leverde ik alle spaarkaarten in en was benieuwd hoe ik uit kwam. Nou, heel netjes! Ik hoefde slecht 1,63 bij te betalen!

Al met al heb ik dus eigenlijk gespaard voor olie. Voor frituurolie nog wel liefst! Wie had dat ooit kunnen denken, dat olie zó duur zou worden.

Thuis mochten de kinderen raden en zei ik: ¨Ik heb de frituurpan schoongemaakt en jullie mogen zeggen voor hoeveel geld er nieuwe olie in zit.¨ Willem raadde ook mee. Hij dacht, dat het misschien wel voor 25 euro zou zijn. Helemaal mis man! Er zit voor drie-en-vijftig euro aan olie in!! Ja, dat is schrikken. Ik neem voortaan maar af en toe een drie-liter can olie mee met de weekboodschappen. Tegen de tijd, dat ik de frituurpan weer moet schoonmaken, heb ik de olie wel in de kelder staan, denk ik.

Over olie voor de oliebollen hoef ik me gelukkig niet druk te maken. Die heb ik vorig jaar, na gebruik, meteen uit de pan gehaald, keurig gezeefd en in emmers met deksels gedaan. Ergens halverwege het jaar heb ik er nog een keer kwarkbollen in gebakken. Maar die olie is nog helemaal OK en bijna goud waard. Ha,ha.

En het bosje bloemen op tafel is ook nog steeds gratis. Ik pluk nog uit de tuin.


Maar dat gaat niet lang meer duren. Eén dezer dagen ga ik de dahlia-knollen rooien. Nu weet ik namelijk nog welke kleuren ze hebben en van welke hoogte ze zijn. Vorig jaar had ik te lang gewacht met rooien en wist ik het niet meer. Op goed geluk heb ik ze in het voorjaar in de grond gestopt. Prima hoor. Maar DV volgend jaar wil ik toch meer groepjes van dezelfde kleur hebben, in plaats van alles kris kras door elkaar. En dan is het ook wel leuk om vooraan de lagere dahlia´s te zetten en achteraan de hoge. Behalve dahlia´s staat er nog flink wat cosmea. Maar verder is het qua plukbloemen gedaan. Het is dan ook al half oktober!

Ook met het eten van de tuin is het nu bijna gedaan. Behalve dan, dat ik een aardige weckvoorraad heb met van alles wat deze zomer geoogst is. Gisteren aten we voor het eerst sinds lange tijd gekochte wortels. Voor vandaag heb ik nog tweeëneenhalve kilo tomaten van de tuin bij elkaar gesprokkeld voor een laatste pan verse tomatensoep. Man, man, wat was dat toch lekker! 

Het is bijna 23.00 uur. Tijd om eens naar bed te gaan. Ik ga mijn rondje apparaten doen. We hebben vanaf 23.00 uur goedkope stroom. En hoewel het weinig uitmaakt (vroeger was dat verschil veel serieuzer!), telt elke cent, nu die energienota torenhoog is geworden. Om 23.00 uur gaat tegenwoordig dus standaard mijn vaatwasser en mijn wasmachine aan. En eigenlijk vind ik dat ook wel een mooie bedtijd. Welterusten!