woensdag 24 januari 2024

Oma´s speelzolder

Twee weken geleden kwam op maandagochtend de werkbus van Leendert het pad op rijden. Spannend! Onze zolder ging verbouwd worden!

Toen wij hier vier jaar geleden kwamen wonen, heeft Leendert een grote verbouwing gedaan. Hij was net voor zichzelf begonnen en wij waren z´n eerste klant :-). Ons huis had energielabel G en ik weet nog dat er bij de notaris, tijdens de overdracht, grapjes over gemaakt werden: wij hadden een cabrio gekocht. En die ¨G¨ stond voor ¨geen¨. Enzovoorts. En inderdaad was het isoleren van ons huis wat groots werd aangepakt. De houten vloeren werden vervangen door geïsoleerde betonnen vloeren met vloerverwarming. De gevels op de begane grond werden geïsoleerd door voorzetwanden. Waar ramen en deuren kwamen, werd meteen voor iets moderns gekozen. Het enorme pannendak ging er helemaal af en het dak werd geïsoleerd. Enzovoorts.

Er was een tijd, dat het leek, alsof we een bouwput hadden gekocht in plaats van een huis...

Behalve al dat isolatiewerk werd de indeling van de begane grond veranderd, werd er een keuken geplaatst en een badkamer gerealiseerd. In de oude hooizolder kwam een verdiepingsvloer, waar de workshopzolder werd gemaakt. Het was een megaklus en dat was dan alleen nog maar binnen. Buiten werd het hele erf vernieuwd. Het werd op het diepste punt maar liefst 70 centimeter opgehoogd! Het grindpad werd een betegelde oprit. Er kwamen parkeerplaatsen en een terras. Later kwam er mijn moestuin, het zeempaadje om ons huis en er kwamen houthokken. 

Als ik terugdenk, dan snap ik niet, dat ik dat toen allemaal zag zitten. Ha, ha.

Maar goed. Onze portemonnee was na dat alles toch echt he-le-maal leeg en dus zijn we toen gewoon ergens gestopt. We konden wonen en werken en dat was genoeg. Al waren er nog wel wat wensen. Eén zo´n wens was om de privé-zolder te verbouwen. Eigenlijk was het niet eens echt een zolder, maar was het het gedeelte boven de slaapkamers op de eerste verdieping, wat beloopbaar was. Je kon er met een ladder op komen. De kap was niet geïsoleerd en er waren aanvankelijk alleen maar twee kleine dakraampjes. Leendert had bij de grote verbouwing die kap al voor het grootste deel geïsoleerd en aan één kant was het dakraampje vervangen door een groot, modern, goed geïsoleerd kantelraam.

De ruimte was best royaal en ik gebruikte hem voor van alles. Voor opslag natuurlijk. Daar worden zolders doorgaans voor gebruikt. Maar er kwamen ook boekenkasten, een stapelbed (logeerruimte), een tafel met stoelen, een bureautje, wasrekken en een ding waar de jongens aan sporten. Om de was te drogen moest ik steeds met volle wasmanden tegen het laddertje op. De wens was dus om er een fatsoenlijke trap te maken. De beloopbare vloer boven de slaapkamers zou doorgetrokken worden, zodat er ook een echte overloop op de eerste verdieping zou komen. Het oude kleine dakraampje moest worden vervangen, de isolatie afgemaakt en een hanenbalk naar omhoog gebracht worden.

Nou, Leendert zag dat helemaal zitten. Zodra we dus genoeg gespaard hadden, kon hij aan de slag. Samen met zijn werknemer Jonan heeft hij zich twee weken prima vermaakt.


Op het oude laddertje

Eerst moet er van alles gesloopt worden


Nu nog een lege ruimte, waar
een vloer komt

De vloer is er.
Of het plafond.
Het is maar vanaf welke kant je het bekijkt.
Compleet met verlichting.

En passant wordt er ook een kapot dakraam
 op de eerste verdieping vervangen.
En toen bleek, dat de boel daar niet geïsoleerd was en er eigenlijk alleen een dikke houten plaat onder de dakpannen zat, begrepen we, waarom het altijd zo koud was op dat kamertje. Nou, meteen isoleren dan maar...

Achter de voordeur werd
eindelijk
een mat passend gesneden en kwamen er netjes plinten.
 Wat fijn!

De mannen liepen af en aan naar de werkbus om van alles op maat te zagen enzo.
Brrr. Steeds de vrieskou in.

De verwarmingsbuizen, die op zolder langs de muur liepen,
 heeft Leendert in de vloer gelegd.
Nu heb ik een ´gladde´ muur, waar ik kasten tegen kan zetten. 

Het stuk zonder vloerbedekking is het stuk vloer wat erbij gekomen is.

De hanenbalk die een stuk omhoog gezet is.
Nu kunnen we er onderdoor lopen, zonder te hoeven bukken.

Het gaat er op lijken.

Dit is nog zo´n klusje, wat meteen gedaan is.
Er zijn mestplankjes onder de zwaluwnesten aangebracht!
Als de zwaluwen weer komen broeden, zit ik niet de hele zomer met vogelpoep op de ramen/kozijnen.

Het is nu wachten tot de trap geleverd wordt. Dat kan nog wel een week of drie duren. Dan kan de klus afgemaakt worden. Er komt een veilige trap met een balustrade en een traphekje. Ik ga er een fijne speelzolder van maken. Oma´s speelzolder dus! Het lijkt me heerlijk om er straks de duplobakken neer te zetten en er een poppenhoek te maken. Een boekenkast met (kinder)boeken, een doos met oude Donald Ducks. De sjoelbak, knutselspullen enzovoorts. Als de kleinkinderen dan komen, kunnen ze heerlijk op zolder gaan spelen. Is dat niet leuk?!

O ja. En het lijkt me ook fantastisch om gewoon een trap op te kunnen lopen met m´n wasmanden :-).