vrijdag 4 juni 2010

Wecken

Hoewel ik het van de week razend druk had met allerlei afspraken buiten de deur heb ik toch nog tijd gevonden om wat bospeen, bieten en groentenbouillon te wecken. Sommige mensen denken dat wecken betekent, dat je een hele dag kilo's groenten staat te wassen en te snijden en dat er vervolgens urenlang stoomwolken uit de keuken komen vanwege een grote, dampende weckketel. Maar dat is een vertekend beeld. Wecken kan ook best gedoseerd en gefaseerd.
Maandagochtend heb ik in een grote pan de bieten gekookt. Ik liet ze afkoelen en heb ze in de koelkast gezet.
Dinsdag was een dag die overvol was met andere bezigheden. De bieten bleven staan waar ze stonden.
Woensdag vond ik tijd om verder te gaan. Ik maakte van allerlei resten (één grote prei, wat wortels, uien, peterselie en bloemkool) en wat zout en kruiden een grote pan groentenbouillon. Intussen liet ik m'n schrapmachientje steeds met een portie gewassen en in stukken gesneden bospeen draaien, totdat de hele emmer peen geschrapt was. Daarna besloot ik om maar meteen met de bieten verder te gaan. Ik pelde de bieten en sneed ze in mooie, fijne plakken.
's Middags bracht ik in een grote pan de bospeen aan de kook en liet ze vijf minuten koken. Alles stond nu klaar om de weckketel in te gaan.
's Avonds na de vaat maakte ik de benodigde weckpotten steriel, kookte de rubberen ringen uit en maakte een zoet-zuur oplossing van 1 liter inmaakazijn en 300 gram suiker. Daarna deed ik de bieten in de potten en overgoot ze met het zoet-zuur. De worteltjes gingen in de potten en werden overgoten water en wat zout. Tenslotte goot ik ook de gezeefde groentenbouillon in de potten.
Ik deed alle potten in de weckketel, de bospeen onderop, want die moest er het langst in. De bieten en de bouillon heb ik in 30 minuten op 100 graden geweckt, de worteltje in 90 minuten.
De volgende morgen heb ik alle weckspulletje opgeruimd.
Zo kun je dus ook wecken :-).Vandaag heb ik nog even in de tuin gewerkt. Ik had er de hele week nog geen tijd voor gehad en dat was te zien. Wat een onkruid. Ik heb de tuin nog niet helemaal schoon gekregen. Wellicht gaat dat morgen lukken. Wel heb ik nog wat zaaigoed uitgepoot. Dat stond nog steeds in de vensterbank. Nu heb ik niets meer staan en alles heeft een mooi plaatsje in de tuin gevonden. Ik heb voor het eerst tomaten gezaaid. Ik heb een soort die niet zo heel groot wordt. Volgens de verpakking worden de planten 45 cm groot. Ik heb er een paar in de tuin gezet, maar de meeste in potten en bakken. Ik ben benieuwd of het wat wordt. Voor nu ziet het er wel gezellig uit. Het verbaast me hoeveel je toch nog met een kleine tuin aan eetbaars kunt doen. Behalve de tomatenplanten heb ik hangaardbeien, twee frambozenstruiken, veel citroenmelisse, een bos munt, een bos oregano, komkommerkruid en oostindische kers. Verder staat het gezellig vol met bloemen. Ik heb nog nooit zó van m'n tuintje genoten als dit jaar.

24 opmerkingen:

 1. Wat doe je met citroenmelisse?
  Ik heb nu ook een flinke plant namelijk, maar weet eigenlijk niet wat ik ermee moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat hier o.a. in de sla, in komkommersalade en ik trek er heerlijke thee van. Vorig jaar had ik veel gedroogd. Gemengd met gewone goedkope thee uit de Turkse winkel (2,50 per pond) gaf dat een echt lekkere thee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er alweer super uit ! Ik doe de bieten (kroten) altijd in de vriezer. Gaat prima. Ik heb nog wel een vraag. Kan je ook wecken zonder een speciale ketel? Ik heb vorig jaar voor 't eerst tomatensap en -puree kokend in potten gedaan, net als met jam. We hebben alles gewoon op, maar mogelijk is dat niet zoals het hoort? En kan je dat ook met bijv. peertjes, appelmoes, rabarber doen?
  En groenten? (dus net als jam bedoel ik). Ik ben benieuwd. Groeten, Leni.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leni, jam, appelmoes, peertjes en rabarber bevatten suiker. Suiker werkt conserverend. Vandaar dat de door jou genoemde methode voor dit soort dingen wel werkt. Groenten moeten echter gekookt worden om (lang) houdbaar te zijn. Je kunt hiervoor het best secuur de aanwijzingen van het Weckboek volgen, anders loop je kans op bederf (met de nare gevolgen van dien). Een weckketel hoeft niet perse. Je kunt ook wecken in een grote pan, in de oven en volgens mij zelfs in de magnetron. Ook dit soort info vind je in het Weckboek (o.a. verkrijgbaar bij www.brouwmarkt.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. carla, schijndel5 juni 2010 om 08:14

  probeer het gewoon nog een keer ...
  misschien iets voor leni???

  heb een elctrische weckketel staan waar ik graag iemand blij mee wil maken (nee zet hem niet op MP)

  ding is zo goed als nieuw twee keer in geweckt en 3 keer gluhwein in warm gemaakt (HIHI)
  dua mochten er liefhebbers zijn...

  mirza apenstaartje home punt nl

  enne teunie...tuinieren in een kleine tuin gaat goed he
  wij eten al weken sla uit plantenbakken de tomaatjes paprika's en pepertjes doen het ook goed en vanavond voor het eerst verse andijvie uit de bloembak!!!

  fijn weekend carla

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Teunie,

  Ik lees altijd graag je blog en neem er vaak ook wat van over. Nu heb ik echter een tip voor jou!
  Je moet de tomatenplanten niet in de volle grond zetten. Tomaten zijn gevoelig voor vitoftera (als ik dat goed schrijf), dat is een aardappelziekte. Als je tomaten dat krijgen is de grond ook niet goed meer om tomaten (en aardappelen) te zetten. Zet daarom de tomaten in een pot en gooi aan het eind van het groeiseizoen de grond in de groene container (en niet in het compostvat)

  Groeten van Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Teunie,

  Net je artikel gelezen in de trouw. Erg leuk artikel. En inderdaad blog van down to earth is geweldig net als die van jou. Succes

  groetjes Eveline!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tomaten in volle grond geven veel meer en langer tomaten.
  Vorig jaar tot in Oktober geoogst.

  Gr. meelezer

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Teunie, net je artikel in Trouw gelezen. Ik vind het mooi en respectvol geschreven, hoop dat je dat zelf ook vindt. Financiele problemen, ziekte, zorg over zorgenkinderen, en de vraag of je je naar buiten toe zult uiten via internet of liever wat geslotener blijft, ik denk dat vele mensen dat wel zullen herkennen.

  Zelf ben ik een onverbeterlijke boekenwurm en studiebol, dus nee, het huishouden is niet mijn ding. Ik zou er niet aan moeten denken zoveel met het huishouden bezig te moeten zijn, als het echt noodzakelijk zou zijn, zoals in een oorlogswinter zou ik het wel kunnen, maar als het niet hoeft..
  Toch ben ik de vrek van de familie, kampioen zuinig noemen ze me. Heb de afgelopen maanden vele boeken op MP gezet, en heb er pas 14 verkocht, het gaat dus heel langzaam. Gewoon, teveel boeken, en de zilvervisjes eten ze op:-) dus dan maar in de verkoop.

  En veel mensen vinden het tv aanbod tegenwoordig niet zo bie, en hebben geen tv aansluiting meer, dat schijnt zelfs erg hip te zijn, dus daarin wijk je ook al niet heel erg af, met geen tv kijken.

  Hoop dat je leuke reacties krijgt op je artikel, er zal vast wel een mindere tussen zitten, maar daar kun je inmiddels wel tegen?
  Mijn broer is kandidaat op de lijst voor de CU, en houdt een weblog bij met naam en toenaam, gelukkig staat hij laag op de lijst, dus zal niet heel herkenbaar zijn. Toch zal ik blij zijn als de verkiezingen voorbij zijn:-)

  Groeten,
  Moeder uit de hoofdstad.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik ben ook een fan van wecken ,
  het vraagt wat aandacht maar oooo zo gemakkelijk en vlug eten op tafel en geen kosten aan de diepvries !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Teunie,

  Wat een mooi stuk in de Trouw. Ik ben er gelijk door geïnspireerd geraakt. Maar bovenal heb ik enorm veel bewondering voor wat je doet en hoe je het doet. Waar op een gegeven moment "eenvoudig leven" begon, ga je met die leefwijze door, ook nu je niet meer hoeft te consuminderen. Ik heb hier veel respect voor. Ik dacht alleen maar aan eenvoudig leven en had geen tijd om iets te ondernemen. Daar ga ik nu verandering in aanbrengen.
  Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wecken, niet iets waar ik ooit aan heb gedacht! Ik weet ook niet of ik het ooit ga doen, maar vind het wel fasinerend om het te lezen. Op één of andere manier prikkelt mij het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben zelf een fervente inmaker, maar wil je toch even wijzen op dit artikel :
  http://www.voedingscentrum.nl/nl/voedingscentrum/veelgesteldevragen/eten-bewaren-en-bereiden/kan-ik-groente-en-fruit-veilig-wecken.aspx?highlight=botulisme

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ]
  \misschien een tip voor leni, je kunt ook in de bibliotheek kijken of ze boeken over wecken hebben.bij ons in de bieb hebben ze die namelijk wel! (op urk )dan kun je wat je nodig hebt kopieren,dat is goedkoper als een nieuw boek halen.groetjes francis

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat zien die volle potten er gezellig en kleurig uit!
  Bij mij is het ook meteen te zien als ik een weekje oversla met onkruid wieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Met al die leuke potjes heb ik toch een vraagje. Ik ben door mijn PDS aan het genesisdieet begonnen maar mis dus nu wel de appelmoes. Ik denk dat er suiker in moet wil ik appelmoes kunnen maken maar kan ik dit ook zonder en blijft het dan ook goed en lekker? Of met rozijnen om ze zoeter te maken?
  Het dieet helpt me overigens wel, ik ben net begonnen en heb nog geen enkele keer een pil hoeven te slikken of een koliek gehad.

  groetjes,
  Pien

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nu het over wecken gaat heb ik ook een vraagje...

  Moet je zelfgemaakte siroop ook wecken en moet je deze siroop ook in speciale weckflessen bewaren?

  Hartelijke groet,
  Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dank, Teunie, Carla en Francis !! Ik ga zeker wat doen met jullie tips. Carla, ik stuur je een mail.
  Groet, Leni.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Teunie, je hebt ook de moed van Piet Hein, zoals mijn moeder zei. Is dat lekker peentjes in weck ? Hier hoeven ze helemaal geen worteltjes. Wij hebben wat legpuzzels, spelletjes en kleding. Ik breng het altijd naar de kringloop maar zou liever iemand blij maken die het ECHT nodig heeft. Je kunt misschien een berichtje achterlaten ? Mag dat Teunie ? Ik kijk hier regelmatig en alles kan gratis opgehaald worden.
  Je kunt me ook rechtstreeks mailen evt. martinavanvliet@planet.nl Tuurlijk heb je geen ruilbeurs hier, maar wel trouwe bezoekers. Ik weet anders niet hoe ik met bep gezinnen in contact kan komen. Ik zie het dan wel. Groetjes, Martina

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik weck ook al enkele jaren. gewoon kleine hoeveelheden. Soms alleen appelmoes (omdat we te weinig appels gegeten hebben en ik het zond evind om weg te gooien) Soms weer wat meer. Zeker tegen de tijd dat ik bij een boer stoofpeertjes gratis mag rapen.
  Maar ik heb nog boontjes, wortels, stoofpeertjes en tomatensaus staan.
  Ik heb wel een weckketel, vind ik gewoon handiger dan een grote pan.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Interessant. Wecken doet mijn echtgenoot, in steriel gemaakte jam- of iets grotere groentenconservenpotten. Hij kookt de intemaken vruchten, soms ook groentes. Direct nadat de substantie gaar is, vult hij de potten en draait ze met de originele, onbeschadigde deksels dicht. Als ze afgekoeld zijn zet hij ze op de kop in de kelder.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo ... Teunie,
  het goede nieuws is, dat we straks allemaal weer : onze eigen boontjes moeten gaan doppen -- immers, God zet spoedig een punt achter deze "moderne" maatschappij -- dus na de grote crisis waar nu aanstonds doorheen moeten, lezen wij weer (gelijk heel vroeger) bij het licht van de olie`lamp, we koken weer op een vuurtje, en doen de was in de tobbe -- helaas uiteraard : geen! computers meer, geen! telefoon, geen TV ...!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. WECK boek?
  Altijd even op marktplaats kijken, je weet maar nooit...
  Dat heeft mij in elk geval al vele euro's bespaard!
  Carolien.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Even voor Anoniem met het genesis-dieet,
  ik gebruik in de appelmoes gember voor de pep (vers of poeder) en appeldixap.
  smaakt prima, je zet de appeltjes ook op met water, dan iets minder water, maar een scheut appeldixap erdoor!

  Jon

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.