dinsdag 16 november 2010

Vroeg en bijzonder

Bij Willem op z'n werk krijgt het personeel al enkele jaren achter elkaar met Kerst een mooi vleespakket. Ook dit jaar is dat weer het geval. Maar deze keer is het heel bijzonder. Willem z'n baas heeft vorig jaar een carrière-switch gemaakt. In plaats van veel buro-werk in een AV-bedrijf (www.Bis.nl) is hij fulltime boer geworden! Hij fokt Limousin runderen. En je voelt hem misschien al aankomen: dit jaar krijgt iedereen een vleespakket van de eigen runderen van de baas. Da's toch best bijzonder! Willem z'n pakket was bovendien heel vroeg, want de slachter kon niet alle pakketten in één keer klaarmaken. Je kon dus aangeven wanneer je het hebben wilde. Wij hadden juist ruimte in de vriezer en Willem had zich opgegeven voor een vroege levering. Gisteren belde hij vanuit de auto, of ik het pakket wilde ophalen, daar hij zelf nog lang en breed in de file bij Amsterdam voortsukkelde. Uiteraard wilde ik maar al te graag m'n auto starten voor zoiets fijns. 's Avonds na het eten hebben we de doos uitgepakt en alles uitgestald op het aanrecht.



Wat een prachtig vlees! De meeste pakjes konden meteen de vriezer in, omdat het precies mooie porties waren voor ons gezin. Alleen het gehakt heb ik even verdeeld en ook het portie bieflappen was erg groot. Daarvan heb ik een deel apart gehouden om daar vandaag iets lekkers mee klaar te maken. En lekker was het! Ik heb me laten inspireren door Smulweb. Daar kwam ik een recept tegen waarbij ook maïskolven werden gebruikt. En daarvan had ik er juist nog een stuk of 10 liggen. Ik heb er verder een beetje een eigen draai aan gegeven. Ik heb de bieflappen in reepjes gesneden en die pittig gekruid met paprika, koriander, cayennepeper en zout. Ik bakte de reepjes in wat olie en voegde er van alles aan toe: laurierblad, bosuitjes, gehakte knoflook, paprika, courgette en ook de in stukken gehakte maïskolven. Ik heb alles lekker laten smorrelen en intussen aardappelpartjes gefrituurd en custardvla met stoofpeertjes klaargemaakt. Er was één probleem: het was te lekker ;-) (en dus eigenlijk te weinig :-) ).
Wie meer wil weten over het lekkere Limousin-vlees uit de Alblasserwaard kan een kijkje nemen op de website. Je kunt zelfs met een groep/school/vereniging/gezin irl een kijkje nemen op het bedrijf ;-)