donderdag 25 november 2010

Gemberkoekjes

Gember. Je houdt er van, óf niet. En in ons gezin zijn er wat gember betreft ook duidelijk twee kampen. Willem en ik zitten in het kamp dat dol is op gember. Het is zo'n typische, verwarmende wintersmaak. Ik las net even voor hoe goed gemberwortel is voor je gezondheid. Dat had ik niet moeten doen, want er veerde spontaan een aantal gemberliefhebbers op uit hun zetels en namen een run op m'n juist gevulde koekdoos. Vanmiddag bakte ik namelijk Gemberkoekjes :-).

Neem 250 gram bloem, 150 gram suiker, 150 gram margarine, een snuf gemberpoeder, een (stuk) gemberwortel van ongeveer 50 gram en een beetje melk.Schil de gemberwortel en hak hem heel fijn.Kneed alle ingrediënten, behalve de melk, tot een bal. Vorm de deegbal tot een rol en leg die een uurtje in de koelkast.Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd plakjes van de deegrol. Leg de plakjes op de bakplaat en strijk er wat melk over.Bak de koekjes in een kwartiertje gaar. Vul je koekdoos (en ga er op zitten als je nog iets over wilt houden voor je schoonmoeder die op de koffie komt ;-) ).Nóg lekkerder (maar meteen een stuk duurder) is het als je de koekjes bakt met roomboter of met een mengsel van margarine en roomboter.

Nieuwsgierig naar al die goede eigenschappen van gemberwortel? Dit vond ik op www.preventievegezondheidszorg.com: Gember is enorm goed voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieën. Met gember haal je meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain.

Er is volgens onder anderen Deense onderzoek en toepassingen geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat dan de zingibain.

Gember is zuiverend en werkt pijnstillend. Gember is een antioxidant, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftigend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn, impotentie, kortom gember heeft veel voordelen.

In gember zitten veel medicinale werkzame stoffen. Gember bevat gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol.

In gemberpoeder zit specifiek ook shogaol. In totaal zitten in gember 17 medicinale werkbare stoffen.

Gember is een uitstekende bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. Gember bevat actieve en krachtige antioxidanten zoals polyfenolische verbindingen. Deze anti-oxidanten hebben effecten op onze lichaamscellen zoals anti-inflammatoire en anti-tumor.

Als je verse gember droogt, verhit en maalt wordt gingerol omgezet in shogaol. Zowel gingerol als shogaol werken pijnstillend. Chemisch lijkt deze stof op aspirine.

Eet smakelijk!