dinsdag 4 november 2008

't Gewone werk en decemberkado's

Nu de drukte van de kledingwissel zo'n beetje achter de rug is, heb ik het gewone werk maar weer opgepakt. Je kon hier en daar je naam schrijven in het stof :-(. Ik ben gisteren eerst maar eens met de stofdoekenmand, de stofzuiger en een sopemmer naar boven getogen. Ik begin altijd helemaal boven op zolder, op de ouderslaapkamer en ik mag blij zijn, als ik zaterdag tot bij de achterdeur gekomen ben. Als dat niet lukt, is er heus geen man overboord. Dan gaan we volgende week, bij gezondheid, gewoon verder waar we gebleven waren.

Intussen ben ik druk aan de slag met de decemberkado's. Kadootjes met kerst, daar doen we niet aan. Maar wel houden we ergens rond 5 december een pakjesavond. Eigenlijk ben ik altijd het hele jaar door wel op zoek naar leuke, voordelige kadootjes. Als ik iets leuks vind, verstop ik het. In november ga ik de buit inventeriseren en dan is het altijd verrassend welke 'vergeten' kadootjes ik weer tegenkom. We houden pakjesavond altijd heel eenvoudig. Ik zorg ervoor, dat er voor iedereen iets lekkers, iets nuttigs en iets leuks is. Iets lekkers is meestal een chocoladeletter, iets van marsepein of iets dergelijks. Iets nuttigs is meestal iets van handschoenen, een nieuwe pyjama of iets in die geest. En iets leuks is dan iets, waarvan ik, lopende het jaar, heb opgevangen, dat het verlangd wordt. Een deel van de kadootjes maak ik zelf. En daarvoor moet nog heel wat werk verricht worden. Er ligt een pyjama voor Jan, die nog niet helemaal af is. De omslagdoek, die ik voor Maaike breide, moet nog afgewerkt worden. Ik wil voor Koos, Jan en Maria nog knikkerzakken maken. Voor de mannen wil ik zelf scheerzeep maken. Voor de grote meiden rozen- en lavendelzeep. En verder ben ik overknee-kousen aan het breien voor Trijnie. Dat is echt een monnikenwerk en het moet bovendien natuurlijk gebeuren, als ze niet thuis is. Mooi excuus om af en toe midden op de dag een uurtje te breien ;-).

De maandboodschappen zijn zojuist ook weer bezorgd. Die moet ik nu in de kasten gaan zetten. Normaal gesproken laat ik de boodschappen altijd op de eerste zaterdag van de maand bezorgen. Maar vorige week had ik al een paar keer mis gegrepen. De hagelslag was op, de suiker en nog zo het één en ander. Dus had ik zaterdag al een paar dingen van tevoren gehaald, als voorschot op de maandboodschappen. Maar toen ik zondag misgreep naar de koffie, baalde ik echt. Zoiets gebeurt me eigenlijk nooit. 't Was eenvoudig opgelost, want we konden zó een pakje bij de buren halen. Om verder misgrijpen te voorkomen, heb ik gisteren m'n bestelling bij de supermarkt maar gedaan en zojuist kwam alles binnen. We boften trouwens nog, want er was gisteren gebak over. Of wij dat soms wilden hebben. Ja natuurlijk! Ik heb het in de vriezer gezet voor morgen. Dan vieren we Dankdag voor gewas en arbeid. Als we dan 's morgens uit de kerk komen, hebben we feestelijk koffie met gebak! Ik denk, dat ik m'n basisvoorraadlijst eens kritisch moet nalopen. De kinderen worden steeds groter en gaan ook steeds meer eten. De voorraad zal wat groter moeten worden! Dat ik nu bijvoorbeeld misgrijp naar koffie, komt gewoon, omdat er langzaam maar zeker steeds meer koffiedrinkertjes bij komen ;-)

Vorige week heb ik mezelf een wortelschrapmachine kado gedaan. Ik krijg best vaak wortels (bospeen) toegestoken. Heerlijk natuurlijk. En ook een groente, die wij geweckt erg lekker vinden. Maar dat schrappen vind ik altijd zo'n nare klus. Het duurt vreselijk lang en alles (m'n brillenglazen!) zit onder de fijne spettertjes. Het gebeurde regelmatig, dat ik de klus te lang voor me uitschoof en dat de worteltjes bij de geiten op de kinderboerderij belandden. Dus heb ik geïnvesteerd in een wortelschrapmachine. Gisteren heb ik hem voor het eerst uitgeprobeerd. En ik moet zeggen, dat het behoorlijk wat tijd scheelt. Zelfs als je het voor de dag halen en later weer schoonmaken en opruimen van het apparaat meetelt. Wat dat betreft ben ik dus wel tevreden over m'n aankoop. Maar verder vind ik het diep in mijn hart maar overdreven, om voor zoiets simpels als wortels schrappen een apparaat aangeschaft te hebben.

Afijn, ik ga nu dan de boodschappen maar opruimen. De dag is weer behoorlijk volgepland. Straks komt er nog een vloerbedekkingmeneer om een strip tussen kamer en keuken te bevestigen. Vanmiddag komt de kapper. En vanavond ga ik naar de verjaardag van mijn vriendin. Dan neem ik m'n monnikenwerk maar mee: