donderdag 21 november 2019

Advertorial

Spelregels
Vooraf even de ´spelregels´ voor wie hier nog maar kort meeleest en zich afvraagt: ¨Een advertorial op deze blog? Hoezo?¨
Aan de linkerkant van m´n blog (en soms bovenaan) draaien banners van adverteerders. Dit zijn speciaal geselecteerde adverteerders, die producten of diensten aanbieden, die passen binnen ¨Eenvoudig Leven¨. Niet zelden ken ik de mensen en/of hun producten of diensten persoonlijk en kan ik uit eigen ervaring ze van harte aanbevelen.
Voor nieuwe adverteerders schrijf ik altijd een advertorial, om ze goed onder de aandacht te brengen. Terugkerende adverteerders vragen soms ook, of ik een advertorial wil schrijven. Bijvoorbeeld om aandacht te vragen voor een nieuw product, een actie, of iets dergelijks.
Omdat niemand zit te wachten op verborgen reclame, geef ik zo´n bericht altijd de titel ´Advertorial´ mee. U kunt dan zelf beslissen, of u verder wilt lezen, of de reclame aan u voorbij laat gaan. Elke maand verschijnt er maximaal één advertorial.

Deze maand schrijf ik over een bekende jongenstherapeut, over het pas gestarte bedrijf van onze zoon Leendert en over een badkamerspecialist.

1. Outback Explorers
Outback Explorers is een bekende adverteerder op deze blog. De oprichter van Outback Explorers, Karel Post, is wat je kort kunt noemen: Jongenstherapeut. Maar met dat ene woord is echt niet alles gezegd. Outback Explorers heeft namelijk een zeer breed aanbod van jongenshulpverlening. En bij jongens hoef je ook niet meer alleen te denken aan knullen tot een jaar of 18. Er is inmiddels ook een mooi aanbod van mannen-therapie, groeps-therapie, gezins-therapie, vader-zoon survivals enzovoorts. Alles op basis van: ervaren. Dat doe je niet op een stoel achter een buro, maar liefst buiten. Al hout hakken, kamperend, survivalend, klimmend, varend.

Ik schreef eerder al eens over individuele jongenstherapie en over de 100%vader-app. Nu wil ik het hebben over:

School Cummunity Building

Als het érgens belangrijk is, dat er in een groep maximale verbinding is, dan is dat wel op school! Verbinding tussen de leerlingen onderling, verbinding tussen docent en leerling, verbinding tussen docent en ouders, verbinding tussen docent, ouders én leerling/kind, ja zelfs ook verbinding tussen de docenten onderling. Pas als die verbinding optimaal is, kan de leerling/het kind optimaal tot ontplooiïng komen.Die verbinding is niet altijd vanzelfsprekend. En als die verbinding er wèl is, wordt hij soms gemakkelijk verbroken. Om verbinding te helpen ontstaan, ontwikkelde Karel het zogenaamde School Community Building programma. En bij een ontbrekende of verloren verbinding zijn er Klassen-Reset Programma´s.

School Community Building kan op veel manieren vorm gegeven worden. Ik geef graag een voorbeeld: een VMBO-klas in een techniek-richting in het derde leerjaar. Zo´n klas bestaat meestal voor 90 procent uit jongens in de leeftijd van ongeveer 15 jaar en dan is er vaak ook nog een enkel meisje. In zo´n groep heerst een bepaalde cultuur. Er is hanengedrag, de hormonen gieren, de kinderen puberen volop. Ga er maar áán staan!

Het is super belangrijk, dat er (liefst aan het begin van het schooljaar) een éénheid wordt gesmeed. Zodat de individuele jongeren sámen een groep vormen, waarin ze het voor elkaar opnemen, er voor elkaar zijn, elkaar kennen. En daarbij horen natuurlijk ook hun docenten en mentoren.

In een speciaal hiervoor ontwikkeld programma gaan de jongeren voor enkele dagen survivalen in de Ardennen. Ze worden in groepen gedropt en moeten in enkele dagen, als groep, de weg naar het basiscamp vinden. Daarbij worden ze behoorlijk op de proef gesteld en er worden veel vaardigheden van ze gevraagd. Dit kan alléén slagen, wanneer de groep de krachten bundelt. De jongeren moeten elkaar helpen, verdragen, elkaars kwaliteiten en zwakheden ontdekken. Ná deze geweldige ervaring is er een prachtige basis gelegd. Door alles wat ze samen meemaken, ontstaat de broodnodige verbinding.Het kan ook zijn, dat er som zomaar middenin een schooljaar problemen zijn, waardoor verbindingen verloren gaan en relaties op scherp komen te staan. Er kan werkelijk een impasse ontstaan tussen docenten en leerlingen, of ouders en docenten, of in welke relatie dan ook.

Voor deze situatie is er het Klassen-Reset programma. In zo´n programma worden er meestal eerst enkel observaties gedaan. Daarna zijn er activiteiten waar werkelijk iedereen bij betrokken wordt: de docenten, de leerlingen, de schoolleiding, de ouders, de onderwijsondersteuners tot aan de conciërges toe. Alle neuzen moeten één kant op. Het programma, wat veelal ook outdoor plaats heeft, dient ervoor om de docent zijn rol weer terug te laten krijgen en daarbij nieuwe routes te zoeken. Er wordt één team gesmeed, wat ertoe dient om positief gedrag te bekrachtigen en negatief gedrag te begrenzen.Een super interessant programma, als je het mij vraagt!

Wil je er méér van weten? Kijk dan op de website: https://www.outbackexplorers.nl/adventure-based-education/community-building
of neem direct contact op met Karel Post: https://www.outbackexplorers.nl/locatie-s

2. Luijk Bouw
Met alle plezier maak ik in deze advertorial ook reclame voor het bedrijf van onze zoon Leendert: Luijk Bouw.

Leendert heeft 7 jaar bij een bouwbedrijf gewerkt. Hij begon er als 15-jarige knul. En je weet (misschien) wel hoe dat gaat, als je als jonkie bij zo´n bedrijf start? Dan vinden je oudere collega´s het geweldig als je de keet voor hen opruimt en koffie zet. Maar daar was Leendert niet voor gekomen. Hij wilde timmeren! Hij heeft zich dus zo snel mogelijk uit die positie van veredelde koffie-juffrouw gewrongen en begon aan een snelle carriẽre. Al op zijn 21ste had hij het geschopt tot uitvoerder.In juli 2018 kocht hij met zijn vriendin een oud jaren-30 rijtjeshuisje. Het huisje was keurig, maar wel heel oud, klein en ouderwets. Zo was er bijvoorbeeld op de eerste verdieping geen water (en dus geen toilet, wastafel, laat staan een badkamer). Er lag een oude, koude, houten vloer in. Er was nergens isolatie. Er was volgens het principe ´pijpenla´ in de loop der tijd wat uitgebouwd enzovoorts. Met de kennis en ervaring van Leendert is het huisje in de avonduren en op de zaterdagen volledig gestript, verbouwd, uitgebouwd en aangepast tot het paleisje waar Leendert en Thea nu in wonen.


Leendert maakte een uitbouw aan de woonkamer
en
plaatste een lichtstraat in het dak

De buren kijken graag ook tegen iets moois aan.
Daarom werd de buitenkant
van de uitbouw
sierlijk afgewerkt
Terwijl Leendert zo met deze klus bezig was, groeide het verlangen, om zelf een bouwbedrijf te starten. Het plan was om eerst in juli te trouwen, dan nog een half jaar in loondienst te blijven en per 1 januari 2020 de stap te zetten. Het liep echter anders: in juni kochten wij het voorste deel van een oude boerderij. Dit moest volledig gerenoveerd worden en we hadden dus een aannemer nodig. Wat was er logischer dan om onze Leendert deze klus te gunnen?

Leendert praatte met zijn werkgever. Die was niet heel blij, dat Leendert weg wilde gaan en probeerde hem met mooie voorstellen te houden. Maar het (ondernemers)bloed kruipt, waar het niet gaan kan! Leendert is per 1 september voor zichzelf begonnen en zijn eerste grote klus als ondernemer is het verbouwen van onze boerderij.Straks is de klus klaar. En Leendert heeft er reuze veel zin in om in het nieuwe jaar allerlei mooie klussen aan te gaan pakken. Heb je een klus, groot of klein, dan moet je bij Leendert zijn. Denk aan

- het plaatsen van een dakkapel
- het realiseren van een aanbouw
- het vervangen van kozijnen
- het ontwerpen en plaatsen van een tuinkamer
- renovaties
- gewoon alles waar je een fijne timmerman voor nodig hebt!

Als je op zijn website bij projecten kijkt, krijg je een idee van wat er allemaal mogelijk is. Wie weet mag Leendert er volgend jaar foto´s van uw/jouw/jullie (ver)bouwklus bij plaatsen?

Bel of mail hem gerust voor alle gewenste informatie.


3. Erkelens Sanitair MontageOok Erkelens Sanitair Montage zet ik hier graag in het zonnetje. Arie Erkelens van Erkelens Sanitair Montage is voor ons een oude bekende. Arie zat vroeger (heeeeeel lang geleden ;-)) bij mij in de klas! Heel lang kwamen we elkaar nooit tegen, totdat zijn zoon deel uitmaakte van dezelfde vriendengroep als onze Leendert. Zo kwam Arie via via weer in beeld.

Op een dag hadden we met enige spoed iemand nodig voor ons sanitair: de radiator in de badkamer was bijna doorgeroest en dreigde af te breken. Wie zouden we daar eens voor bellen? Wacht! We bellen Arie Erkelens! Zo bedacht, zo gedaan. Tot onze verrassing stond Arie nog dezelfde dag bij ons op de stoep om poolshoogte te nemen. Inderdaad: die radiator moest zo snel mogelijk vervangen worden. Willem maakte van de gelegenheid gebruik, om hem te vragen, of hij dan niet meteen onze toiletpot vast kon zetten. Zelf waren we allang aan die wiebelende pot gewend, maar voor bezoek is dat anders :-). En, o ja, er moest voor het mooi ook een rand achter het aanrechtblad gekit worden. Als ze er dan toch waren...?

Arie nam op, wat er gebeuren moest. Ik dacht dat er ook nog een kraan vervangen moest worden. Allemaal lapwerk, waar je soms ineens werk van moet maken.

We werden verrassend snel geholpen en Willem en ik zeiden tegen elkaar: als we ooit onze badkamer gaan vernieuwen, dan bellen we Arie Erkelens.

Door onze aanstaande verhuizing kwam dat moment eerder dan wij gedacht hadden. In onze woonboerderij moest een volledig nieuwe badkamer komen. Er was één probleem: het moest op korte termijn. Wij hadden er namelijk niet zo´n trek in, om die badkamer pas te laten plaatsen als we er al wonen en er dan over de nieuwe vloer en langs de pas nieuw gestuucte wanden gelopen moest worden. Waar we al bang voor waren, was zo: binnen de drie maanden van onze verbouwing zat Erkelens volledig volgeboekt.

Zo kwam er een nieuw plan: Arie maakte een prachtig ontwerp en we zorgen zelf voor de uitvoering. De loodgieter maakt alle aansluitingen, Leendert zorgt voor plaatsing van het sanitair, onze Wim brengt betoncire op de wanden aan en dan is er nog iemand die de vloer tegelt.

Arie Erkelens maakte werkelijk een geweldig ontwerp! Al onze wensen gingen op de beschikbare vierkante meters in vervulling: er komt een ligbad, een toilet, een dubbele wastafel en een inloopdouche. Om dat alles in die ene ruimte te krijgen, had Arie een prachtige oplossing. Hij koos voor een ligbad waar een hoek uit is. Zo kwam er precies ruimte voor een toilet náást het ligbad. Kijk! Je moet ook maar weten, dat zulke ligbaden bestaan. Ook is aan de toekomst gedacht. De douche is drempelloos. Je kunt er met rollator en al zó in wandelen, bij wijze van voorbeeld.


Als extra service kregen we het hele plaatje zó toegestuurd, dat we het in de app SaniNetViewer helemaal konden bekijken, alsof je in de badkamer rondliep. Het was zó realistisch, dat als je met de muis over het toilet ging, het deksel open en dicht ging. En als je op het wastafelmeubel klikte, schoven de lades open en dicht. WOW. Fijn voor mensen, die niet zoveel ruimtelijk inzicht hebben (ikke).

We zijn heel erg blij met het ontwerp en hadden Erkelens Sanitair Montage graag ook de uitvoer van de klus gegund. Voor ons was het ´helaas´, dat hun planning vol zat. Voor Erkelens is dat natuurlijk alleen maar goed. En het zegt ook wel wat over het bedrijf.

Nieuwsgierig naar wat Erkelens Sanitair Montage allemaal doet? Kijk eens in het fotoalbum: https://www.erkelenssanitair.nl/foto-album.html

Arie is heel creatief. Hij denkt ook graag mee, over het levensloopbestendig maken van je sanitaire ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een drempelloze douche. Of aan een verstelbaar toilet.


We bevelen Erkelens Sanitair Montage graag bij u aan.