maandag 24 april 2023

Plannen voor deze week

Wat was het ook vandaag weer nat en grijs en winderig en koud! Brrr. Onze wekkers gingen om 5.00 uur af. Op maandag staat Willem altijd vroeg op, om te wandelen. Maar hij was nog geen minuut uit bed, of hij stapte er weer in. ¨Ik pak nog een uurtje; het regent pijpenstelen,¨ zei hij. Nou, lekker hoor. Groot gelijk!

Mijn werk is niet afhankelijk van het weer en dus ging ik in m´n eentje aan de slag. Na een uur riep ik Hans en Willem. Hans moest zijn snipperbus naar Dordrecht brengen, want die heeft hij een weekje verhuurd. Willem zou er in zijn eigen auto achteraan rijden om Hans weer mee terug te nemen. Henk stond zowaar ook al naast zijn bed. Hij zou vandaag een dag bij Hans werken. Zodra Hans terug zou zijn uit Dordrecht, was het plan om een stuk beukhaag te gaan plaatsen in onze voortuin. Maar toen Hans eenmaal terug was, veranderde het plan. Het was domweg veel te nat! Hans besloot wat computerwerk te doen, totdat het wat droger werd.  En Henk kon nog even wat rondlummelen. Van beukhaag planten kwam niets meer. Ze vertrokken halverwege de ochtend naar een klus in Ridderkerk. Hopelijk lukt die beukhaag later deze week.

Intussen was Maria hier gearriveerd. De kleine Julian was ook van de partij. Gezellig hoor. 

Er kwam ook een inpakster helpen en met z´n drieën hebben we de hele dag keihard gewerkt in de webshop. Aan het einde van de dag ging er een hele lading pakketten naar de post, stonden er afhaalbestellingen klaar, hadden we bij twee leveranciers orders geplaatst, was er heel veel ingepakt, had ik een stuk of 6 telefoontjes beantwoord en heel veel mailtjes. Kortom: we hadden echt gebuffeld! Wij worden altijd heel vrolijk van de bestellingen richting koningsdag/5 mei. Het is één en al oranje, rood, wit en blauw :-). 


Van tuinwerk komt op het moment niet zo veel terecht. Behalve dan dat ik binnen steeds goed op mijn zaaisels pas. Ik heb dit jaar voor het eerst succesvol leeuwenbekjes gezaaid. Ik gebruikte zaad wat ik vorig jaar zelf gewonnen heb. Zaad van leeuwenbekjes is heel fijn. Het is zo fijn als fijn zand! Als het zaad opkomt zijn ook de plantjes heel fragiel. Ik had een heel zaaibakje vol met van die iele stengeltjes en wist niet zo goed hoe het verder moest. Moest ik die nu stengeltje voor stengeltje verspenen? Of moest ik een kluitje stengeltjes bij elkaar in een potje stoppen? Het bleek dat laatste zijn. Heel voorzichtig vulde ik 12 potjes met bosjes stengeltjes van leeuwenbekjes-in-wording. Ik had juist vorige week een super fijne kweekbak op pootjes van mijn vriendin gekregen. Ik heb de potjes daarin gezet. Op mooie dagen gaat de bak naar buiten en van tijd tot tijd gaat ook de kap eraf. ´s Nachts en op zo´n gure, natte dag als vandaag houd ik de bak binnen. De plantjes kunnen zo groeien en afharden, zodat ze na de IJsheiligen naar buiten kunnen.




Buiten gaat het groeien en bloeien gewoon door. Misschien wat trager door de lagere temperatuur. Maar evengoed maakte ik een vreugdesprongetje toen ik de eerste worteltjes zag opkomen. Het zijn piepkleine sprietjes, maar het zijn toch echt worteltjes in wording!

Bijna niet zichtbaar,
maar de worteltje komen op!

Ook zag ik de eerste bloempjes in de aardbeien en de eerste bloesem in m´n appelboompje.

Langzaam maar zeker kan ik vaker oogsten uit de tuin. Vorige week heb ik weer een heerlijk pannetje rabarber gekookt. Ook pluk ik een paar keer per week bieslook. Verse ringetjes bieslook smaken bijna overal lekker bij: door de soep, over de witlof, door de sla, op een boterham met kaas, noem maar op. Er zitten zelfs al knoppen in de bieslook. Nog even en de mooie paarse bloemen bloeien. Ook die bloemetjes kun je trouwens eten.
Ik pluk al regelmatig wat rucolablaadjes en blaadjes van de maggiplant. Wat een rijkdom!

Vrijdag gaf ik de laatste workshop ¨Bak je eigen brood¨ van dit seizoen. Het was weer een erg gezellige club. Ik vind het nog altijd heel leuk om andere mensen brood te leren bakken. Steeds zo´n club verwachtingsvolle mensen ontvangen is geweldig. Nog geweldiger is het, als ze blij, voldaan en geïnspireerd zijn, als ze weer weggaan. Dat ga ik missen. Maar voor nu is het ook wel erg fijn, om weer even soort van ´vrij´ te zijn. De weken dat ik workshops geef, zijn heel intensief.



O ja, misschien even handig om het hier ook te vermelden: ik hoop op 1 september de agenda voor de najaarsworkshops te plaatsen. Je vindt de agenda rechts van dit blog (als je op de computer leest). Lees je de blog op je mobiel? Kijk dan onderaan in het rode blok en klik daar op ´workshops´. Je kunt dus pas op/na 1 september een workshop boeken!

Nu komt er weer ruimte voor andere dingen. Deze week hopen Maria en ik het programma voor de Terdege-fair (in juli in Baarn) op te stellen. Dat is vooral heel veel denkwerk. We hebben de laatste weken tijdens ons werk al regelmatig plannetjes gesmeed. Maar nu moet alles dus definitief gemaakt en vastgelegd worden. Dat wordt nog hard werken, want we hebben natuurlijk een werkdag minder deze week in verband met Koningsdag. 

Het ziet er naar uit, dat het weer een week vol afwisseling wordt. Het woord ´vervelen´ staat niet in m´n woordenboek :-). Behalve de fair-voorbereiding hebben we Maaikes verjaardag morgen, heb ik de verjaardag van een vriendin op woensdag, kijken we uit naar het Terdege Oranjeconcert op woensdagavond, hebben we plannen voor Koningsdag en krijgen we de week, bij gezondheid, verder vol met huis-tuin-en-keuken-activiteiten. Kom maar op!