vrijdag 28 april 2023

Koningsdag 2023

Koningsdag begon voor ons op woensdagavond: het Oranjeconcert van Terdege! Wat had ik daar een zin in! Temeer daar we zo´n drukke tijd achter de rug hebben.

Het concert was in de Basiliek in Veenendaal en dat is best een stukje rijden bij ons vandaan. Bovendien verwachtten we nog wel wat files, zo op de dag voor Koningsdag. Het plan was daarom om al rond 17.00 te vertrekken en dan ergens in Veenendaal een patatje te eten.

Het liep een beetje anders, want Henk -die ook mee ging- was om 17.00 uur nog niet thuis van zijn werk. Zodra hij thuis kwam is hij snel gaan douchen en meteen daarna zijn we vertrokken. Maar toen liep het al tegen zessen! We besloten om dan maar bij Meerkerk door de McDrive te rijden en in de auto snel iets te eten. Het leek efficiënt, maar eigenlijk duurde het nog best lang, voordat we door die drive gereden waren. Er waren kennelijk meer mensen op dat idee gekomen ;-). En wat is het trouwens verschrikkelijk duur, zeg! We tikten 35 euro af en hadden daar echt niets bijzonders voor. Niet te geloven, dat het er zo druk is. 

We kwamen netjes op tijd in Veenendaal aan, hoewel we pas op het bovenste parkeerdek een plaatsje vonden. Maar in de zaal was er nog voldoende plaats om een mooi plekje te bemachtigen. We zaten vrij vooraan en konden daar alles goed zien.

Langzaam maar zeker stroomde de Basiliek vol, totdat de laatste stoel bezet was. Maar liefst 1350 mensen waren er! De zaal was mooi gestyled volgens het thema ´Oorlog en vrede´. En tegen achten kwam de regimentsfanfare ´Garde grenadiers en jagers´ het podium op. Stipt op tijd klonken de eerste tonen: Merck toch hoe sterck (samenzang). Het was het begin van een prachtige avond. De muziek, de beelden, de overdenkingen, de samenzang, de pauze met een drankje en een heerlijke oranje koek, het paste allemaal prachtig in het geheel. Het concert is opgenomen en je kunt het terugluisteren:

Al met al hebben we erg genoten!

Op Koningsdag begon de dag zoals altijd op ons dorp: met een optocht van luidruchtige jongelui. Om een uur of 6 hoorde ik ze al. Ik vind het een grappige traditie. Het is een beetje zoals vroeger in Alblasserdam de zaterdag voor Pinksteren luilak werd gevierd. Met nadruk op ´vroeger´. Later ontaardde het in een hoop vernielingen. En om dat te voorkomen werd er op den duur een feest georganiseerd. Daarmee werd de oude traditie van luilak helemaal om zeep geholpen. Maar hier in Bleskensgraaf is het dus gewoon een optocht met herriemakers en ik vind dat grappig van kneuterigheid :-).


De dag zou verder een beetje anders verlopen dan anders. Jaar en dag was het op Koningsdag hier de zoete inval. Maar deze keer zouden Willem, Henk en ik op pad gaan. We wilden gaan kijken naar de camping, waar we deze zomer willen gaan kamperen. We wilden het eigenlijk zaterdag al doen, maar toen kwam er niets van. 

Eén traditie wilden we echter onder geen beding overslaan: ontbijten met een oranje tompouce. Ik had dus een doosje tompoucen besteld bij de Spar op het dorp. Daar hebben ze gebak van Casteleijn (de vader van Thirza). En dat zijn natuurlijk de lekkerste ;-).

Willem liet Ciara uit, hing de vlag uit en ging de tompoucen halen. Intussen zorgde ik dat alles netjes was en pakte een bak met proviand in. Om 9 uur vertrokken we. ¨Henk, zeg jij maar, wanneer we moeten stoppen voor het ontbijt-met-tompouce¨, zeiden we. Gelukkig duurde het niet heel lang, voordat hij het seintje gaf. Wat had ik een zin in die tompouce :-). We stopten op de parkeerplaats achter een benzinestation. Hoewel het nog fris was, gingen we er toch even speciaal voor buiten aan een picknicktafel zitten. Een lekker theetje erbij en genieten!!


Er zaten vier tompoucen in het doosje en we waren met z´n drieën.  Dat is dus voor allemaal 1 1/3 tompouce, hadden we al bedacht. Maar toen ik een buitenlandse vrachtwagenchauffeur rond z´n wagen zag lopen, opperde ik: ¨Zullen we die vierde tompouce aan die man geven?¨ Willem vond dat wel een leuk idee. Die man was helemaal verrast. Willem legde uit, dat het speciaal gebak was, waarmee we in Nederland koningsdag vieren en de man zei dat hij dat heerlijk ging doen: to celebrate kingsday with tompouce :-).

We zagen van alles onderweg en voelden ons echt ´ver weg´ toen het heuvellandschap van Limburg begon.


De camping, waar we naar toe gingen, ligt ook op een heuvel. Prachtig! Bij de receptie vroegen we, of we rond mochten kijken, omdat we deze zomer wilden komen kamperen. We werden allervriendelijkst te woord gestaan en kregen een plattegrond mee. We zijn wat campings betreft niet zoveel gewend. Tot nu toe kampeerden we op heel eenvoudige campings. Dit was een grotere camping met wat meer luxe. Er was ook een gedeelte met huisjes. Daar moesten we eerst voorbij. En daarachter was het kampeergedeelte. Geen groot veld, maar allemaal plateaus tegen een heuvel. Prachtig hoor.


En, heel verrassend, in de mini-bieb lag zowaar een Terdege :-).


We keken uitgebreid rond en kregen veel zin in de zomervakantie. We besloten te boeken. Bij de receptie werd de agenda voor de dag gehaald en de mevrouw achter de balie bekeek de beschikbaarheid. Oei, in die week waren er nog maar vier plaatsjes over. Ze wees ze aan op de plattegrond. Welk plekje wilden we hebben? Of wilden we er soms nog even naar teruglopen om een keuze te maken? Ja, dat wilden we wel. Nou ja, Henk en ik mochten dat wel samen gaan doen, vond Willem. Die ging onderhand liever even een tukkie doen in de auto. Hij had tenslotte een flinke rit achter de rug. Prima hoor. Henk en ik liepen nog weer even terug naar de kampeerplaats en zorgvuldig kozen we het beste plekje van de vier. Hoe leuk! Hier hopen we van de zomer onze tent op te zetten:


We gingen terug naar de receptie en ik maakte de boeking rond. Yes! De voorpret kan beginnen!

We lunchten met krentenbollen met kaas, reden nog even langs het zwembad daar in de buurt en keken waar de supermarkt in het dorp was. Daarna was het tijd voor de terugreis.

Hè, hè, best een hele zit twee van die ritten! Maar ik ben toch blij, dat we het gedaan hebben en dat we geboekt hebben.

En we hoefden verder niet veel meer. Het werd een ontspannen avond op de bank. Met nog een keer nagenieten van het Oranjeconcert!