dinsdag 2 april 2024

Lente, keukenexperimentjes en de eerste rabarber!

Wat is het heerlijk, dat de dagen nu serieus lengen! Zeker nu de klok weer verzet is, krijgen de avonden langzamerhand weer een andere invulling. In plaats van bij de kachel kruipen en kaarsen aansteken, kunnen we nu na het eten nog best even naar buiten. Om te genieten van de mooie polder of van een mooie zonsondergang, bijvoorbeeld!



Ik heb de afgelopen week wat geëxperimenteerd in de keuken. Als je me langer volgt, weet je, dat ik dat graag doe.  Er komen nieuwe producten in de webshop, waar ik zelf ook nog nooit mee gewerkt heb. En mijn regel is, dat er alleen in de shop komt, waar ik zelf enthousiast over ben. Dus ging ik aan de gang met gerst, gierst, speltkorrels en kikkererwten. Ik maalde van alles in de graanmolen, en/of haalde het door de graanpletter/vlokkenmolen. Daarna kookte ik pap, maakte ik curry met spelt (in plaats van met rijst) en bakte ik pannenkoeken van kikkererwtenmeel. Super leuk. Ik was steeds heel benieuwd hoe één en ander smaakte. Vooral het (zelfgemalen) kikkererwtenmeel vind ik een echte toevoeging aan ons menu. Ik bakte met dit meel traditionele pannenkoeken van een beslag met meel, bakpoeder, melk en eieren. Die aten we als avondmaaltijd met zoet beleg.


Maar ik bakte ook pannenkoeken van kikkererwtenmeel met alleen water en wat wijnsteenbakpoeder. Die belegde ik met hartig en aten Willem en ik als lekker en gezond ontbijt. Echt verrukkelijk!


Je hebt aan één zo´n pannenkoek genoeg, want het vult enorm. Die van Willem belegde ik met cervelaatworst, kaas, komkommer en wat agavesiroop. Ook dat was heel geslaagd (volgens Willem). Er staan zóveel leuke recepten met kikkererwtenmeel op internet, dat ik nog wel even verder experimenteer. Kikkererwtenmeel is heel eiwitrijk, bevat geen gluten en is een goede afwisseling op alle dagen tarwe eten.

Van de gierst maakte ik ontbijtpap. Van de gerst maalde ik vlokken en ook daarmee maakte ik ontbijtpap. Met gemalen of geplette spelt kun je natuurlijk ook alle kanten op. En de hele korrels zijn een prima rijstvervanger. Als je er rijst mee vervangt is er toch weer een product wat niet de halve wereld overgevlogen hoeft te worden. Spelt is namelijk ook prima in Nederland/Europa te verbouwen. Ik word daar wel enthousiast van.

Behalve experimenten kwamen er ook ´gewone´ dingen uit m´n keuken. Onder andere een gouwe ouwe: poffertjes. Lekker van gistbeslag en gebakken in m´n fijne gietijzeren poffertjespan. Ik bak hooguit een keer of drie, vier per jaar poffertjes. Zo blijft het een feestje.


Intussen keek ik ook elke dag, of ik al rabarber kon plukken uit de moestuin. Vrijdag trok ik er min of meer per ongeluk een stengel uit, toen ik de lengte weer eens inspecteerde. En, WOW, die was toch echt gewoon perfect!


Ik besloot om met Pasen voor het eerst rabarber te gaan eten. De eerste rabarber op 1 april. Dat is volgens mij best vroeg.

Tweede Paasdag kwam mijn schoonmama bij ons eten. Ik had kip-ketjap met rabarber uit de oven. Lekker met gebakken aardappeltjes en appelmoes. En ook nog bietenblokjes met zilveruitjes uit de weck. De rabarber had ik gezoet met honing van m´n eigen bijen. Daar word ik toch wel heel blij van. We worden steeds een beetje meer zelfvoorzienend, wat voedsel betreft.


We hadden een huiselijke tweede paasdag. Maaike kwam met Naomi en Sem. Zo kon schoonmama meteen haar jongste achterkleinkind bewonderen.


Naomi loopt nog niet, maar hupst nog steeds op haar billen. Al loopt ze intussen al wel goed ´langs´. 


Julian kwam bij ons zijn middagdutje doen, zodat Maria en Jan-Hendrik in hun huisje konden gaan verven. 

Het was dus wel weer een echte bijenkorf. Ik heb van de gelegenheid maar gebruik gemaakt om de stapel verstelgoed weg te werken. Niet mijn lievelingswerk, maar wel heel fijn, als dat weer gebeurd is!