woensdag 10 juli 2024

Tuin en bijen

Vanmorgen heb ik me om 5.00 uur eerst in m´n imkerpak gehesen. Ik heb een paar weken geleden twee zwermen geschept en ik was benieuwd hoe het daar mee ging. Of er al een koninginnetje in zat, wat aan de leg was. En jawel! Allebei de volkjes zien er goed uit en bij allebei de volkjes zag ik al gesloten broed. Dat betekent, dat binnenkort de eerste nieuwe bijtjes van deze volkjes geboren worden. 

Verder wilde ik van een volk één honingkamer afnemen. (Er staan twee kamers op dat volk).  Ik had een tijdje geleden al gezien, dat de honing bijna geoogst kon worden. Je kunt honing oogsten, als tenminste 80 procent van de celletjes van de honingramen verzegeld is met een laagje was. De honing is dan voldoende ingedikt om goed bewaard te kunnen worden. Ik ging ervan uit, dat de ramen nu voldoende verzegeld waren en dat was ook zo. Oh, wat leuk! M´n eerste honingoogst van dit jaar.


Ik heb de ramen opgeborgen in een doos om de honing vanavond te slingeren.

Ik had nog even tijd om in de tuin te werken, voordat Maria en Julian zouden arriveren. Wat is de zomer toch heerlijk. Het is echt mijn lievelingsseizoen.

Het was vandaag een lekker warme dag. Dat is goed voor m´n zoete aardappelplanten. Zoete aardappelplanten hebben lange ranken. Je kunt ze over de grond laten kruipen, maar je kunt ze ook omhoog leiden. Ik heb steeds drie planten met stokken in wigwamvorm gepoot. Als je de ranken leidt, vangen de bladeren meer zon, dan wanneer je ze over de grond laat kruipen. En hoe meer zon, hoe beter de oogst. Zoete aardappels zijn eigenlijk tropische planten. Maar er zijn ook rassen, die het hier in Nederland prima doen. Toch merk ik, dat de planten pas echt gedijen, als het (tropisch) warm is.


M´n lathyrus bloeit ook weer. Prachtig! Het is een vaste soort, die elk jaar terugkomt. Het jammere is alleen, dat vaste lathyrus niet geurt. Daar moet je eenjarige voor hebben. Maar evengoed geniet ik van de mooie bloemen!


De aardbeienplanten, die voor het tweede jaar staan, zijn op hun best. Ze geven mooie grote vruchten. Echte zomerkoninkjes. Ik heb vanmorgen een groene smoothie voor het ontbijt gemaakt. Met onder andere heel veel aardbeien en met nieuw-zeelandse spinazie uit de tuin. Die doet het ook weer fantastisch. Elk jaar komen er vanzelf zaailingen op en die groeien dan weer uit tot reuze-planten.


Naast de gevel van ons huis staan zwarte bakken. Ze zijn afkomstig van een opgerolde wietplantage bij Wim in de straat. Toen de boel ontmanteld werd, vroeg hij aan de mensen, die daar mee bezig waren, of hij de potten mocht hebben. En dat mocht. Het waren heel veel potten en ik heb er ook een stuk of wat gehad. Ik heb er maar aardappels in gestoken en de eersten zijn zowaar al opgekomen. Zou leuk zijn, als ik daar nog wat oogst van heb. 


En deze schoonheid kreeg ik van Leendert en Thea voor moederdag. Genieten!


Toen Maria arriveerde was het gedaan met buiten spelen. We moesten aan de arbeid. Maria´s schoonzusje kwam ook helpen. We hebben lekker veel kunnen doen. De meiden hebben samen veel ingepakt. Zelf heb ik de bestellingen klaargemaakt, een proefbaksel in de wonderpan gemaakt en ook nog een slinger aan m´n huishouden gegeven. 

Vanavond zou ik naar de molen rijden voor de wekelijkse bestelling. Normaal doet Willem dat altijd. Maar nu hij niet thuis is, zou ik het doen. Omdat er noodweer voorspeld was, besloot ik om dat ritje maar naar morgen te verplaatsen. Het heeft hier flink geregend, gewaaid en geonweerd.Halverwege de avond ben ik dan maar honing gaan slingeren.

Je moet dan eerst met een soort vork de wasdekseltjes van de celletjes scheppen.


Daarna zet je de ramen in een soort centrifuge en draai je aan de hendel. Door de kracht wordt de honing uit de ramen geslingerd. De honing zakt naar beneden en die kun je dan uit de honingslinger laten lopen.Je vangt de honing op in een dubbele zeef en de gezeefde honing drupt daarna in het honingvat. Aan het einde van de rit heb ik 6,5 kilo honing. Wat een rijkdom. De honing is trouwens voor eigen gebruik en niet voor de verkoop. Ik vind het leuk als ik wat honing betreft zelfvoorzienend kan zijn. 

Maar nu is het toch echt bedtijd. Morgenochtend mag ik bij gezondheid eerst alle attributen van de honingslingerij schoonpoetsen. Dat is ook best wel even een klus.

De mannen hebben vandaag weer hun geplande wandeling volbracht. Ze waren precies op tijd bij het geboekte huisje. Eenmaal binnen begon het flink te regenen. Het was daar vandaag 30 graden en dus best warm om te lopen. Maar ze hebben het goed naar hun zin gehad. Echt een belevenis, zo met z´n vieren.