maandag 19 augustus 2024

In de opruimmodus

Nadat ik vorige week de badkamer een extra beurt had gegeven en ook de laden van het wastafelmeubel schoongemaakt had, was ik vanzelf in de opruimmodus gezakt. De volgende klus zou de kast op onze slaapkamer zijn.

In onze slaapkamer staan twee grote boekenkasten en één losse kast. Die losse kast is een antiek meidenkastje, wat alle jaren van ons huwelijk al met ons meereist en op allerlei manieren ingezet is. Toen we -bijna 38 jaar geleden- trouwden, was het kastje onze linnenkast. Poeh! Wat was ik trots op de keurige stapeltjes handdoeken, theedoeken, baddoeken, gastendoekjes, lakens en slopen! Alles stukje bij beetje bij elkaar gespaard :-). Ik denk dat de helft bijeen vergaard was door het sparen van zegeltjes. Zegeltjes van de Shell, waarmee je baddoeken spaarde. Zegeltjes van de Bleuband voor handdoeken en theedoeken. Tja, dat ging toen zo...

De kast stond niet altijd op onze slaapkamer. Hij heeft ook jaren in de woonkamer gestaan. Sinds we hier in Bleskensgraaf wonen, staat de kast weer op onze slaapkamer. Maar hij is gedegradeerd tot van-alles-en-nog-wat-kast. Twee planken met linnengoed. De rest is voor administratie en voor rommel. Tijd om er eens secuur de bezem door te halen! 

Om te beginnen heb ik de kast helemaal leeggehaald, tot op de laatste punaise. Niet te geloven, wat er allemaal in zo´n klein kastje huist!! Ik stalde alles uit op ons bed en daarna begon het sorteren en opruimen.




En zat er nu alleen rommel ín die kast...Dan viel het nog wel mee. Maar er lag ook van alles óp de kast en náást de kast en vóór de kast. Wat een drama. Ik ben de hele donderdagochtend bezig geweest en het is nog niet klaar. Ook de laatste dozen met oude paperassen wil ik tot de laatste snipper leegruimen. Gewoon omdat ik al die troep enorm zat ben. En dan daarna het kastje, als kers op de taart, ook maar eens keurig in de boenwas zetten. Voor nu ben ik alvast heel blij. Een hele hoek met bergen negatieve energie is weg uit onze klaapkamer. Daarvoor is inspiratie in de plaats gekomen :-). Inspiratie om lekker verder te gaan met opruimen.


En dat is ook precies wat ik doe. Ik heb daarbij een vage planning. Maar het is vooral volgens het motto: Waar je hem raakt, doe je hem zeer.

Zo ben ik vorige week eens een uurtje de kelder in gedoken om daar grofweg op te ruimen. En zo ruim ik ook steeds een stukje van de zolder op, als ik daar met de was bezig ben. Gewoon: waar ik ben, ruim ik even op. Hoe fijn is dat?

Spullen die ik kwijt wil, leg ik op een ´tafel´ langs de weg. Zolang het goed weer is, fietsen er veel toeristen en dagjesmensen langs. Die vinden het vaak leuk, om even te snuffelen. Elke dag verdwijnt er wat en elke dag leg ik er gewoon weer nieuwe spullen neer. Zij blij, ik blij.


Ik had verder een weekje vol kleinkinderen-genot. Op maandag paste ik een dagje op Vera. Maria was er bijna alle dagen met Julian. (Zo lang het kan, komt ze nog graag elke dag een paar uurtjes helpen.) Donderdag kwamen Leendert en Thea met Eva een bakkie doen. En vrijdag kwam Willem een nachtje logeren. Echt gezellig! Met al dat grut om me heen, voel ik me zo langzamerhand echt wel de mater familias :-)



Zaterdagmiddag vroeg Henk, of we misschien nog ´iets leuks´ gingen doen. Hij liep zich samen met Willem jr. een beetje te vervelen. Achter de computer hangen is toch ook zonde op zo´n mooie dag. Goed plan dus, om er even tussenuit te gaan. Het leek me wel leuk om zomaar wat door Gorinchem te boemelen. Zo bedacht, zo gedaan. Even later reden Willem en ik met de twee jongens op de achterbank naar Gorinchem.

We hebben daar inderdaad zomaar wat geboemeld. Beetje door het centrum geslenterd. De jongens getrakteerd op een broodje hotdog. Wat winkeltjes in en uit gedrenteld. Willem sr. wilde wel even over de sluis lopen. Precies toen we daar overheen liepen kwam er een mevrouw aan lopen, die een bootje ging schutten. Nou, daar hebben we dus fijn even met onze neuzen bovenop gestaan.



Het was echt leuk zo even op de zaterdagmiddag!

En zo was het weer een heel afwisselende week. Met ook nog onverwachts koffievisite van mijn vriendin met haar moeder en zus. En samen met Maria stof kopen voor de wiegbekleding. Met bijna iedere dag oogst van de moestuin. Met Ciara, die zaterdagavond ineens naar de dierenarts moest. Met dagen van bijna 30 graden. Met flinke buien met heel veel bliksem. Met Willem, die een dag thuis was, omdat er drie kiezen getrokken moesten worden en die groen thuiskwam, omdat hij flauw gevallen was.

Wat zal deze week ons brengen?