maandag 12 augustus 2024

Weer aan het werk!

Na een onrustige nacht stond ik vorige week maandagochtend op, om weer aan het werk te gaan. Ik had er zin in! Maar ik was ook onrustig. Ik zag zóveel werk en wist haast niet waar ik moest beginnen.

In de shop stonden er nog kratten met spullen van de fair. Maria had gelukkig al heel wat kratten uitgepakt. Maar het was nog zéker niet klaar.

In het winkelsysteem stonden van twee weken orders te wachten op uitlevering. En het was vooral de vraag, of ik wel alles kón leveren, wat de mensen hadden besteld. Er waren tijdens de fair ook producten op gegaan en ik had nog niets kunnen bij bestellen.

Er lag ook van zo´n beetje twee weken wasgoed. Allereerst het wasgoed van de kampeerweek. Maar verder ook nog wasgoed van de fairweek. Toen had ik weliswaar wel wat wasjes en wat strijk gedaan, maar uiteraard was er ook het nodige blijven liggen. Dat kan nu eenmaal niet anders met een fair, die van 10.00 tot 21.00 uur geopend is. Dan maak je serieus lange dagen.

Dan was er nog een soort van verwilderde moestuin. Hans had tijdens onze vakantie er goed voor gezorgd, dat m´n planten op tijd water kregen. En alles was prima gegroeid. Alles. Dus inclusief het onkruid :-).

Nou ja, dat alles had ´s nachts door mijn hoofd gespookt, waardoor ik niet lekker geslapen had. Maar kom! Aan de slag dan maar!

Ik sta altijd om 5.00 op. In de zomer vind ik het heerlijk om dan meteen de tuin in te gaan. Maar nu we al anderhalve maand voorbij de langste dag zijn, is het om 5.00 uur nog donker. Daarom begon ik maar op zolder in plaats van in de tuin. Op zolder doe ik de was. Daar staat mijn strijkplank, daar heb ik droogrekken en daar staat een tafel, waarop ik was vouw. 


Na een uur was het buiten licht geworden en kon ik fijn in de tuin aan de slag. Ik had bedacht om elke dag in elk geval één emmer vol onkruid uit de tuin te halen. Behalve wieden viel er ook het nodig te genieten en te oogsten.



Intussen vertrokken Hans en Henk naar hun werk en werd het tijd voor het ontbijt, samen met Willem. Willem moest deze dag ook weer aan het werk. Nou ja, als je halverwege de ochtend bent, weet niet beter en lijkt de vakantie alweer lááááng geleden!

Maria kwam me helpen. Eigenlijk is ze zo´n beetje met zwangerschapsverlof. Maar zolang ze zich goed voelt, komt ze nog wat werken. We kijken gewoon per dag, wat er kan. Deze dag was Maria vol energie en ze had net als ik zin om alle troep op te gaan ruimen en bestellingen in te gaan pakken. Het liep bijzonder gesmeerd. Aan het eind van de dag konden we echt wel stellen, dat de kop eraf was!

Dinsdag hadden we zomaar een klein feestje. Hans en Thirza waren een paar weken geleden met de familie van Thirza op vakantie in Zwitserland. Ze hadden een paar zakken echte, verse, Zwitserse kaas voor fondue meegebracht. Het werd tijd, dat de zakken opgemaakt werden. En zo zaten we zomaar op een dinsdagavond gezellig aan de fondue. Oeh, wat was dat heerijk! Emmentaler, Gruyère, ik ben er dol op :-).



En ook deze dag was er wat te oogsten in de moestuin. Ik oogstte m´n eerste aardappeltjes. Het zijn Alouëttes, biologische vastkokende aardappels met rode schil. Heerlijk om met schil en al te bakken. 


Woensdag was Henk jarig! Hij is 18 jaar geworden. Ons jongste kind is nu officieel volwassen. Het is niet te geloven, maar toch echt waar. Toen ik hem feliciteerde, moest ik haast eerst een trapje gaan pakken, want hij is me al ik weet niet hoever voorbij gegroeid.

Henk kreeg alvast één van de kado´s, die we met elkaar voor hem bijeen gesprokkeld hadden: een prachtig horloge. Daar was hij super blij mee. We zouden z´n verjaardag pas zaterdag vieren en dan zou hij de rest van de kado´s krijgen.



Op donderdag is Maria altijd vrij. En meestal verzend ik op die dag ook geen bestellingen. Op die dag probeer ik altijd een flinke slinger aan m´n huishouden te geven. Voordat ik in huis aan de slag ging, deed ik eerst m´n dagelijks tuinrondje. In de voortuin staat er ook het nodige onkruid. Maar daar valt het niet zo op. Ik heb dit jaar heel weinig aan de voortuin (m´n bloementuin) gedaan en het ziet er eigenlijk prachtig uit (vind ik). Het onkruid staat gewoon prima verstopt tussen alles wat er spontaan is opgekomen en het beetje aan bloemen, wat ik heb gezaaid :-). Ik wied er dus gewoon níet!



Verder stond er voor deze donderdag een extra poetsbeurt van onze badkamer op mijn todo lijst. En met extra bedoel ik, dat ik ook het wastafelmeubel leeg wilde maken, op wilde ruimen, schoon wilde maken.

Maar eerst kwamen er koffiedrinkers :-). Maria paste deze dag op nichtje Vera. Wat is dan leuker om lekker even bij opa en oma in de tuin te komen met twee kleine koters?! En als opa dan ook koffiepauze heeft, is het extra gezellig.


Toen Maria met het kleine grut vertrokken was, trok ik resoluut de badkamer leeg en ging aan de sop. Wat een heerlijkheid, als alles weer heerlijk schoon is! 




En toen was het alweer vrijdag. De laatste orders van de week gingen de deur uit. In één week tijd zijn alle achterstallige orders weggewerkt! Langzaam maar zeker is de rust weer in m´n koppie teruggekeerd. Nog niet helemaal hoor. Want er liggen echt nog wel wat dingen te wachten. Ik moet m´n bijen gaan inwinteren, er ligt administratief werk, er staat weer een kook/fotografeer-dag voor Terdege op de planning enzovoorts enzovoorts. 

Maar stap voor stap, dag voor dag. Elke dag een draadje is een hemdsmouw in een jaar.

Zaterdag vierden we Henk z´n verjaardag. Z´n vriend William is in juli jarig geweest. Er was spontaan besloten, dat William gelijk met Henk z´n verjaardag bij ons zou vieren. Ook voor William was er gehengeld en lagen er kadootjes klaar. Als we op zaterdag een verjaardag vieren, kan iedereen komen meeëten en/of koffie drinken. In de praktijk betekent dat een mannetje of 20 aan de zaterdagse frieten. Maar zaterdag bléven er maar auto´s stoppen :-). Uiteindelijk bleken we met 30 man te zijn! Willem stond achter de bbq overuren te draaien en ik stond bij de frituurpan portie na portie frieten te bakken.  Het was super gezellig, want we en ze hadden elkaar lang niet gezien en veel te vertellen :-).








Na het eten volgde er nog koffie met taart en toen zaten de buikjes toch echt wel vol. We genoten van de mooie zomeravond. Auto na auto verdween weer en om een uur of tien was alles weer naar huis.

Het was al met al een fijne eerste (werk)week na onze vakantie!