maandag 8 september 2008

Nieuwe werkweek

Op Maandag sta ik meestal extra vroeg op, om met frisse moed aan de nieuwe werkweek te beginnen. Vanmorgen was ik om kwart over 5 op. Eerst 2 wassen aangezet (ik heb 2 wasmachines), dat kon nog mooi in de goedkope stroom. Daarna 3 broodbakkers aangezet om degen te kneden voor 3 bruine broden. Toen nog een half uurtje achter de strijkplank en daarmee was het kwart over 6 geworden. Tijd om iedereen te gaan wekken. Terwijl de één na de ander meer of minder slaperig naar beneden kwam, dekte ik de ontbijttafel, sneed brood en zette thee. Wat een karrevrachten brood worden er doorgejaagd, nu iedereen weer naar school en werk moet! Er worden tijdens het ontbijt ook 5 lunchtrommels klaargemaakt. Intussen nog snel de volgende 3 brooddegen te kneden gezet en daarna het gezamelijke ontbijt.

Na het ontbijt is het hier altijd spitsuur. Er moeten er 7 naar school, waarvan er voor 5 kleding klaargelegd moet worden. Intussen vraagt de één: waar is mijn boek van Nederlands, de ander: waar is mijn beige shirt, Willem roept, of ik weet waar z'n kentekenbewijs is, want de auto moet gekeurd, Leendert vergeet bijna z'n regenpak. Er moeten 5 bekers en 5 pauzebakjes gevuld worden. Jan (5) moet aangekleed worden. Van 4 kinderen moet ik de haren kammen. Intussen opletten, of iedereen z'n tanden poetst enzovoorts, enzovoorts. Snap je nu, waarom ik de stilte na half 9 pas 'oorverdovend' noemde ;-)?

Om half 9 begin ik op m'n gemakje met mezelf aankleden en Henk in bad doen. Daarna het gewone huis-tuin-en-keuken-werk: 2 wassen ophangen, 2 nieuwe wassen sorteren en in de machines doen voor vannacht. Broden bakken, meteen 24 schoolmuffins er achteraan. Telefoontje naar m'n moeder, een schoonzus die belt. Vervolgens de vouwwas wegwerken. Nee, ik heb me vanmorgen weer niet verveelt.

Het valt me op, dat m'n stroomverbruik de afgelopen 2 weken flink omhoog gegaan is. Op maandagmorgen schrijf ik altijd de meterstanden op. Midden in de zomervakantie lag het totale weekverbruik steeds rond de 110 kwh. Vorige week schoot ik door de 120en vanmorgen zat ik zelfs boven de 130. Deels valt dat te verklaren door het vele broodbakken. Maar ik denk, dat de verlichting ook al aardig gaat meespelen. Het wordt al zo vroeg donker. En 's morgens begin je ook al met de lamp aan. Op de plaatsen waar er lampen kapot gaan, wil ik overstappen op LED-verlichting. Ik heb nu bijna overal spaarlampen. Maar LED is toch weer een stukje zuiniger. Alleen jammer, dat ze in aanschaf nog behoorlijk prijzig zijn. Maar dat waren de spaarlampen ook, toen die pas nieuw waren.

Voor wie nieuwsgierig is naar de schoolmuffins: schoolmuffins maak ik van half bloem, half volkoren meel. Dan zijn ze lekker voedzaam. Ook doe ik er niet al te veel suiker in. Dan houden we het ook nog enigszins gezond. Dit is het recept voor 24stuks: Mix 225 gram bloem, 225 gram volkorenmeel, 4 theelepels (wijnsteen)bakpoeder, 150 gram suiker, 2 eieren, 4 dl. melk, 100 gram zonnebloemolie en 1 theelepel zout. Doe een eetlepel beslag in ieder muffinvormpje. Leg er een klodder jam op. Dek af met een eetlepel beslag. Bakken: 20 minuten in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven.

Monique, plaats jij ook gerust je recept voor schoolkoeken. Recepten zijn hier altijd welkom!