maandag 23 maart 2009

Presenteren, breien, spruitjes enzo

Schreef ik, dat ik donderdag lekker de hele dag thuis kon zijn, vrijdag was dat anders. De klas van Hans (groep 7) heeft een hele tijd aan het project "Van slaaf tot president" gewerkt en vrijdagmiddag mochten de kinderen een presentatie geven aan ouders, grootouders en belangstellenden. Wat doe je dan als moeder? Daar ga je natuurlijk naar toe! Gelukkig is Dirk op vrijdag vroeg thuis uit school, zodat hij op Henk kon passen. Zodra hij even na tweeën binnenstapte, ging ik naar de basisschool. Eigenlijk mocht je al vanaf half 2 komen, maar dat lukte me dus niet. Het groepje waar Hans bij zat was als laatste aan de beurt, zodat ik dat in elk geval helemaal kon meemaken. Geweldig wat de kinderen allemaal geleerd hebben. En ook geweldig knap, hoe hun presentatie in elkaar stak en hoe ze het presenteerden. Ik vind, dat ze daar niet vroeg genoeg mee kunnen beginnen, om kinderen, liefst voor publiek, te leren presenteren. Dat is tegenwoordig zó belangrijk. Ook op de middelbare school moet er van alles gepresenteerd worden. En later in studie en beroep is het ook een belangrijke vaardigheid. Als dat jong wordt aangeleerd, gaat het vaak op een natuurlijke manier. Dat zag ik vrijdag maar weer.

Om 3 uur was ik klaar in Hans zijn klas. Ik moest om kwart over 3 met Koos naar Dordrecht voor een SoVa-training en ik had dus nog een kwartiertje over. Juist toen ik de gang op liep, kwam ik Koos tegen. Hij ging met zijn klas naar de computers voor computerles. Dat was leuk. Kon ik meteen even meekijken hoe dat eraan toeging. Al snel was het kwartiertje om en gingen we naar Dordrecht. Daar begon om kwart voor 4 de training. Het was de eerste keer en Koos was best gespannen. Het eerste kwartier zijn de ouders erbij. Daarna moeten de ouders weg en gaan de trainers nog 3 kwartier met de kinderen aan de slag. Je kon naar een groepsruimte gaan om daar te wachten. Gelukkig had ik mijn breiwerk bij me. Lekker om dat even op te pakken, als je toch wachten moet. Ik ben sokken aan het breien voor Maaike. Leuke ajoursokken voor het voorjaar. De eerste heb ik af en met de tweede was ik net aan de hiel, toen ik ontdekte, dat het patroon van de tweede sok afwijkt van die van de eerste. Wat ik nu precies fout heb gedaan weet ik niet. In elk geval is die eerst sok fout en de tweede goed. Ik moet dus een hele sok uithalen! Hoe dom kan je zijn :-( Maar goed. Die SoVa-training duurt ongeveer een jaar en ik kan nog vele malen 3 kwartiertjes volbreien :-)

Thuisgekomen was het al kwart over 5 en om 6 uur had ik, samen met Trijnie en Dirk, een afspraak bij de bank. Een akelig tijdstip, maar dat kon nu eenmaal niet anders. Ik had echter het pannenkoekbeslag al klaarstaan en dus heb ik in een sneltreinvaart voor 12 man pannenkoeken staan bakken. Lekker: spekpannenkoeken, kaaspannenkoeken en wat naturel. Volgens mij had ik een hele pannenkoekwalm om me heen hangen, toen ik naar de bank spurtte. Ik dacht er een kwartiertje werk te hebben en Willem zou vast tafeldekken en iedereen rond de tafel zien te krijgen. Maar dat kwartiertje bleek bijna een uur te zijn! Willem had natuurlijk al lang en breed gegeten. Dat kan je kinderen niet aandoen: een uur in die heerlijke pannenkoeklucht moeten wachten ;-). Intussen hadden Trijnie, Dirk en ik natuurlijk reuzetrek! Mmmm, wat smaakten die pannenkoeken verrukkelijk.

Zaterdag ben ik weer inkopen gaan doen bij de boer. Deze keer bleek er een behoorlijk spruitenoverschot te zijn. Ik heb tenminste 2 kratjes meegekregen. Niet iedereen is er even dol op hier. Er zijn 2 kampen: een kamp, die er gek op is en een kamp, die ze echt niet pruimt. Daarom heb ik bij spruitjes meestal 2 groenten op tafel. Ik heb dus heel wat porties gekregen met die 2 kratjes. Ooit heb ik spruitjes geweckt. Maar dat vinden we niet lekker. Je moet ze dan zo lang koken, dat ze erg zwaar op de maag liggen. Wij vinden ze kort gekookt veel lekkerder. Ik moet ze dus gaan invriezen. Maar eerst een enorme schoonmaakklus, want het zijn ook nog eens heel kleine. Ik moet de kinderen er maar bij inschakelen deze week. Toen we alle aardappels, groenten en het fruit ingeladen hadden en juist wilden wegrijden, kwam de boer nog naar buiten rennen met een stuk of 8 zakjes soepgroenten, die hij nog over had. Morgen ga ik een enorme pan groentensoep met balletjes maken. Daar is iedereen hier dol op.

Deze week heb ik weinig afspraken buiten de deur. Jammer, dat het weer zo omgeslagen is. Anders zou ik graag de bedden eens naar buiten gedaan hebben. Nu maar wat andere klussen ter hand nemen. Vandaag kwam ik niet veel verder dan rommel opruimen. Maar dat is meestal wel zo, op maandag. Er staan nu nog 3 broden in de oven, die bijna klaar zijn. En dan wilde ik maar eens een beetje bijtijds naar bed. Gaap!